Snygga taklampor

Den lampa som ger mest belysning och som används mest i våra hem är taklampan. En bra taklampa ska lysa upp hela rummet och gärna vara snygg på samma gång. Styrkan och färgen på ljuset kan variera beroende på vilket rum den sitter i. I ett arbetsrum vill man kunna ha starkare takbelysning än i ett vardagsrum där man kanske vill kunna dimma ner och göra lite mysigt.

Här hittar du snygga taklampor för olika rum, i olika storlekar och olika prisklasser. Scrolla ner och se om din favorit är på rea och du kan fynda den billigt idag.

Kategorier av taklampor: Spotlights | Köksbelysning | Kristallkronor | Plafond | Skomakarlampor | Lysrörsarmatur | Rislampor | Discolampor | Ljuskronor

Populära taklampor i snygg design

 • Tvåfärgad taklampa Dingle svart-guld

  Tvåfärgad taklampa Dingle svart-guld
  Taklampa Dingle med tvåfärgad skärm Taklampan Dingle har en bredd skärm i aluminium som ger bredd ljusspridning och belysning av stora ytor, t.ex. över ett matbord. Skärmens insida har ett tilltalande räffelmönster. Denna lampa kan kombineras harmoniskt med de mest skiftande inredningsstilar. Ljuskällan ingår inte i leveransen. - Kapslingsklass IP20 - Skyddskategori I
 • Hänglampa Explosion i vitt/krom 98cm

  Hänglampa Explosion i vitt/krom 98cm
  Praktfull hänglampa Explosion i lekfull glasdesign Hänglampan Explosion är en fantastisk kombination av olika stora, transparenta och vitt färgade glaskulor. Dessa monterades på stänger som böjer nedåt som i sin tur monterades på en kromfärgad kula i mitten. Mellan kulorna placerades fattningar till G9-ljuskällor för att ljussätta hänglampan Explosion. Speciellt i moderna vardagsrum och matsalar med högt i tak är lampan ett passande blickfång.
 • Höj- och sänkbar LED-taklampa Auron

  Höj- och sänkbar LED-taklampa Auron
  Spiralformad LED-pendellampa Auron med modern nickelfinish Auron passar särskilt bra i mycket moderna miljöer eftersom en viss purism dominerar LED-pendellampan. Det betyder dock inte att lampan inte har en speciell elegans. Tvärtom - Auron består av två metallspiraler som ser väldigt eleganta ut tillsammans. Dessutom skapas ett effektivt ljusmönster som kompletterar en modern atmosfär på ett vackert sätt. Vid behov kan LED-pendellampan justeras i höjdled från 115 cm till 180 cm och med sin långsträckta form är Auron perfekt som matbordsbelysning. Med den vanliga strömbrytaren på väggen kan den här LED-pendellampan bekvämt dimmas i fyra nivåer.
 • KidsDepot Melo Lampa, Natural

  KidsDepot Melo Lampa, Natural
  Fin rottinglampa i naturligt material från KidsDepot. Denna speciella rottinglampa levereras med en svart sladd och en E27-armatur. Lampans lock är svart och har en diameter på 10 cm för taket. Denna designlampa är inte bara kul för ett barnrum, utan passar också perfekt i korridoren eller ovanför matbordet.

Fler tips på taklampor

 • Seagrass Taklampa

  Seagrass Taklampa
 • Taklampa Ray 115 (Svart)

  Taklampa Ray 115 (Svart)
  Ray är en mjuk och grafisk taklampa som garanterat drar blickar till sig! Med lampan kommer två stycken olika skärmar som du själv väljer om du vill placera på varandra, eller över varandra. (Se bilder för exempel). Snygg och stilren taklampa som passar perfekt över soffbordet. Tillverkad i metall och finns i svart eller mässing (båda med matchande takkopp).Sladdlängd: 300cm (svart textilkabel med vajer).Ljuskälla ingår ej.
 • Franka Cluster Taklampa Black - Arcchio

  Franka Cluster Taklampa Black - Arcchio
  Design Arcchio Franka Cluster Taklampa Black ger ett harmoniskt intryck med sin vackra konstellation av matchande ljuskällor som framhäver varandras enkla och eleganta form för att skapa en vacker helhetsbild.&hellip:
 • Taklampa Richard, metall krom, glas klar

  Taklampa Richard, metall krom, glas klar
  Taklampa Richard med munblåst glasskärm Taklampan Richard ser ädel och glamorös ut och består av ett tak av metall och en skärm av blått glas som fästs på den med en skruvgängad gänga. I mitten av den här lampskärmen, som är bulbformad och delas horisontellt av ett spår, finns E27-uttaget, som kan förses med en LED-lampa på upp till 8 W. Ljuskällan är synlig genom den genomskinliga glasskärmen. Eftersom ljuskällan är synlig genom den genomskinliga glasskärmen rekommenderas användning av en klar LED-filamentlampa. Takarmaturen Richard belyser korridorer och även vardagsrum med ett ljus som strålar i alla riktningar - som en enda armatur eller monterad i flera -. Om du väljer en dimbar ljuskälla kan ljusstyrkan också regleras.
 • Ljuskrona Aurora 3 lampor

  Ljuskrona Aurora 3 lampor
  Euluna ljuskrona aurora 3 lampor Aurora, för vardagsrum / matsal, stål, glas, E27, 60 W
 • FindMe 0 spotlight 3,5W 2700k Svart

  FindMe 0 spotlight 3,5W 2700k Svart
  En stilren och effektfull spotlight från Flos. Spotlighten passar till Zero Track skenan och har en integrerad LED-lampa med ett varmvitt sken. Flos Zero Track finns i mängder av utföranden, bygg ihop&hellip:
 • LED-taklampa Frame Mid, 3 000 K, svart

  LED-taklampa Frame Mid, 3 000 K, svart
  Briloner led-taklampa frame mid, 3 000 k, svart Frame Mid, 3 000 K,, för vardagsrum / matsal, metall, plast, 40 W, L: 82.7 cm, B: 19 cm, H: 8 cm
 • Teodora S1 Taklampa Glossy White - Prandina

  Teodora S1 Taklampa Glossy White - Prandina
  Teodora S1 Taklampa Glossy White - Prandina
 • Coral Taklampa Ø80 - David Trubridge (Svart)

  Coral Taklampa Ø80 - David Trubridge (Svart)
  Design David Trubridge för David Trubridge Itd Koncept Coral 80 är ett otroligt mästerverk av David Trubridge. Som så många av hans designer är den inspirerad av naturen - i det här fallet av de&hellip:
 • Slamp Avia utgåva M Turquoise hänglampa

  Slamp Avia utgåva M Turquoise hänglampa
  Exklusiv upphängningslampa Avia Edition M Turkos - begränsat designobjekt 50 enskilda element gjorda av Cristalflex® kombinerades för att bilda en fascinerande lampskärm för Avia Edition M Turquoise hänglampa. Ytorna på de transparenta elementen i mättad blå och grön blandas och blir en unik skärm som inspirerar med ljusbrytning och en mycket speciell ljuseffekt. Den speciella plasten Cristalflex® designades och patenterades speciellt av tillverkaren Slamp . Mot bakgrund av de lampor som ska användas (tillverkaren rekommenderar LED-glödlampor och en reflektor) skapas mycket speciella effekter som fördjupar varje rum i en hisnande atmosfär, oavsett om det är i privata vardagsrum eller i kommersiella eller gastronomiska områden. De flytande, dynamiska formerna gör lampan till ett designobjekt som väcker uppmärksamhet. Specialupplagan av upphängningslampan Avia Edition M Turquoise tillverkas i en begränsad upplaga. Arkitekten Zaha Hadid designade Avia-belysningsserien för den italienska designerbelysningstillverkaren Slamp. Hadid är internationellt känt för sin extraordinära arkitektur, som det interaktiva upplevelsemuseet Phaeno i Wolfsburg eller London Aquatics Centre, och har redan fått många utmärkelser och internationellt erkännande för sina mönster. Formen på upphängningslampan Avia påminner om en arkitektonisk byggnad, men har samtidigt funktioner i en urban stil. Den turkosfärgade lampan som skimrar i ljuset är inte bara en ljuskälla i rummet utan också ett ojämförligt designföremål som orsakar en känsla.
 • Metall-taklampa Gerwina, vit-guld

  Metall-taklampa Gerwina, vit-guld
  Vit-guldfärgad taklampa Gerwina med formskön metallskärm och E27-infattning Gerwina är en väldigt elegant ljusgivare för hela hemmet och kombinerar en vit yta med en gyllene finish på insidan av skärmen. Resultatet är en mycket harmonisk look, som kan kombineras med många moderna inredningsstilar och som också passar bra i skandinaviska interiörer, eftersom utseendet är detaljreducerat och lampan har ett varmt ljussken. Eftersom taklampans skärm är gyllene inuti kan du vara säker på att ljuset som genereras av E27-ljuskällan är väldigt varmt och behagligt. För en stiläkta look bör man använda lampor med filament- resp. rustik optik. Dessa finns främst med LED-teknik och kan också köpas i varmvita ljusfärger, för att skapa en mysig atmosfär i ditt hem.
 • 172 pendel small, vit 20cm

  172 pendel small, vit 20cm
  En riktig designklassiker från Le Klint. Pendel 172 är formgiven av Poul Christiansen och finns i flera olika storlekar. Höjd 20 cm Diameter 20 cm Effekt max 5 W Sockel Liten sockel, E14 Ljuskällor&hellip:
 • Plumeria pendel (Svart)

  Plumeria pendel (Svart)
  Plumeria pendel har en modern och elegant design. Meshtyget runt skärmen ger fin ljusbelysning och en harmonisk atmosfär i rummet.Placera förslagsvis i vardagsrummet som en smyckande detalj. Ljuskälla ingår ej.Plumeria finns i andra varianter.
 • Hänglampa Triton, svart och guld, 4 lampor

  Hänglampa Triton, svart och guld, 4 lampor
  Näve hänglampa triton, svart och guld, 4 lampor Triton,, för vardagsrum / matsal, järn, E14, 40 W, L: 61 cm, B: 13 cm, H: 12.5 cm
 • Rime Taklampa Ø12 White/Grey - Muuto

  Rime Taklampa Ø12 White/Grey - Muuto
  Design TAF Studio för Muuto Koncept Rime Taklampa Ø12 White/Grey påminner i sin form om ett ekollon, medan lampans sand-blästrade yta är inspirerad av is och frost. Det ger tillsammans en ytterst&hellip:
 • Louis Poulsen LP Grand tak, Ø 148 cm vit

  Louis Poulsen LP Grand tak, Ø 148 cm vit
  LED-taklampa LP Grand med fantastisk ljuseffekt LED-taklampa , designad på ett klassiskt sätt, överraskar med en komposition som har en extremt positiv effekt på ljuseffekten. Den lätt vinklade reflektor runt den centrala, horisontella diffusorn minskar kontrasten vid kanterna. Den färgade yttre reflektor som omger reflektorn reflekterar ljuset inåt. En fin ljus på utsidan av den övre och nedre reflektorn. Totalt fyra cirklar av ljus uppfattas runt den centrala diffusorn. Leveransen inkluderar en lös kabel med en kontakt för installationens primära sida. LP Grand kan också användas som vägglampa. Det kreativa sinnet bakom denna sofistikerade lampdesign är Christian Flindt. Efter examen från Århus Arkitekthögskola startade han sitt eget designföretag 2003. Han har specialiserat sig på möbeldesign och kombinerar skickligt belysning och möbeldesign i sitt arbete. Han har arbetat med det danska belysningsföretaget Louis Poulsen sedan 2006 och utvecklade, förutom LP Grand, lamporna Flindt-Poller, LP Xperi och Flindt Wall tillsammans med företaget. År 2019 fick han det danska designpriset för Flindt Wall. Han fick också Bolig Magasinet Design Award för Flindt-serien. Christian Flindt uppnådde också världsberömmelse med sina skulpturstolar Orchid, Ripple Chair och Light Lounger. Det danska ljusföretaget Louis Poulsen arbetar med kända designers och arkitekter och implementerar deras design i både optiskt och funktionellt förstklassiga produkter.
 • Louis Poulsen pendellampa Toldbod 400 vit

  Louis Poulsen pendellampa Toldbod 400 vit
  Design-pendellampa Toldbod 400 av aluminium En enkel och tilltalande design som ger form åt ljus – det är det danska varumärket Louis Poulsens målsättning. För att nå sitt mål tog man vid skapandet av Toldbod 400 idéerna från designikonen Poul Henningsen för reflektionen av ljuset. Insidan av aluminiumskärmen har målats vit för att försäkra att ljuset fördelas jämnt och utan att bländas. Ljusstrimman är vänd nedåt och är därför idealiskt för att belysa matbord. I över 140 år har Louis Poulsen stått för förstklassiga belysningskoncept som är utarbetade i högkvalitativa material med enkla men moderna designer. De första armaturerna i Tobold-serien lanserades på 1980-talet och hör nu till en av tillverkarens absoluta klassiker.
 • Arcchio Liljana utomhustaklampa, IP65, svart

  Arcchio Liljana utomhustaklampa, IP65, svart
  Rund utomhus taklampa Liljana med svart stativ och klar glasskärm Liljana är rätt armatur för många takytor utomhus och tack vare den runda cylindriska formen ser den lika modern ut som den är tidlös och kan därför användas på ett särskilt mångsidigt sätt. Takfästet är lika brett som glaset och tillverkat av svartlackerad aluminium, medan skärmen av klart glas i nedre delen ser väldigt närvarande ut och riktar ögat direkt mot ljuskällan. På grund av denna goda sikt bör man uppmärksamma en visuellt matchande ljuskälla, såsom glödlampor och rustika lampor, som också kan ha en låg strömförbrukning med LED-teknik. Liljana utomhus taklampa är också märkt med kapslingsklass IP65, vilket indikerar att det krävs hög smuts från vatten och smuts.
 • Markslöjd - Taklampa Mazzo - Mässing

  Markslöjd - Taklampa Mazzo - Mässing
  Mazzo taklampa i metall från Markslöjd. Monteras med takbygel. 5xE27, max 40W. Ljuskällor ingår ej.
 • Imago 1F plafond (Svart)

  Imago 1F plafond (Svart)
  Imago är en plafond som garanterat hamnar i blickfånget med dess kantiga former och moderna deisgn. Armaturen består av en rund opalglaskupa som omger ljuskällan och bidrar till en mjuk och behaglig ljusspridning. Imago finns även i flera andra varianter som går bra att kombinera med för ett snyggt helhetsintryck i hemmet. Lampan passar lika bra till att belysa ett kök, som ett vardagsrum eller en mindre entré. Tillverkad av stål i svart finish.Ljuskälla ingår ej.
 • Industriell hänglampa grå IP44 - Vida

  Industriell hänglampa grå IP44 - Vida
  Inklusive ljuskälla:Nee Specifikationer: Extrafunktioner:Dimmable, dimmer not included Super industriell design topper i storlek! Klassisk och familjär styling i en trendig färg. Denna snygga hängande lampa är gjord i en grå färg, som är väldigt cool och har en fin subtil finish! Har du en plats kvar till Vida? Lampan har en diameter på 25 cm och en höjd på 150 cm. Skärmen har en diameter på 26 cm och en höjd på 24 cm. Monteringsplattan har en diameter på 10 cm. Sladden har en längd på 140 cm. Du avslutar lampan med en ljuskälla med E27-armatur (max. 26 Watt), denna måste fortfarande beställas separat. Lampan är dimbar med extern dimmer (dimmer ingår ej). Tveka inte för länge och börja njuta av Vida hänglampa imorgon! 250 mm x 1500 mm
 • Taklampa Gesigna, 1 lampa, svart

  Taklampa Gesigna, 1 lampa, svart
  Svart, justerbar taklampa Gesigna med svängbar, cylindrisk skärm Gesigna passar med sin optik bäst i en modern inredningsstil. Inte bara metallskärmen utan också takfästet är i en detaljerad reducerad cylinderform. Resultatet är en ljusgivare som kännetecknas av ett designorienterat formspråk och som förkroppsligar en modern purism. Eftersom lamphuvudet är svängbart, är en individuell justering av ljuset möjlig och genom GU10-infattningen kan man - beroende på glödlampans strålvinkel - punktbelysa ett visst område.
 • Taklampa Stik, svart, 5 lampor

  Taklampa Stik, svart, 5 lampor
  Utbytbar taklampa Stik - 5 lampor lampor Stik- taklampa är inte bara tilltalande på grund av sin moderna design utan också på grund av dess individuella lampor. De fem versionerna är vardera förbundna med fogar med stativ. Detta resulterar i många alternativ för att ändra ljusriktningen och individualisera det övergripande utseendet. Glödlampor exklusiva. Det är tillrådligt att använda glödlampor som lampor, eftersom de kan beställas via tillbehören. Stik - en taklampa som smälter in harmoniskt i många samtida levande stilar.
 • Moka Spot (Mattvit)

  Moka Spot (Mattvit)
  MOKA är en takspotlight som kombinerar vit metall med ljust trä. Lampan är fin att se och bidrar till en bra allmänbelysning med dess riktbara spotlights. Ett säkert kort för den som är ute efter en inbjudande, stilren och funktionell taklampa. Serien finns i fler varianter. Ljuskälla köps separat.
 • Hänglampa Hubert – flygande helikopter

  Hänglampa Hubert – flygande helikopter
  Lekfull hänglampa Hubert Hänglampan Hubert sörjer i kombination med en passande E27-ljuskälla för rätt belysning i barnrummet – och gör barnet som bor där glatt. Grunden till detta är den barnvänliga formgivningen i färgglada färger och stjärnorna samt bokstäverna som målades på den. Självklart är den också försedd med rotorblad. Hänglampan Hubert tillverkades av trä.
 • Miira 1 Large Taklampa Rock Grey/Optic Clear - Nuura

  Miira 1 Large Taklampa Rock Grey/Optic Clear - Nuura
  Design Sofie Refer för Nuura Koncept Miira 1 Large Taklampa Rock Grey/Optic Clear är en minimalistisk snygg lampa. Den populära mässingsfärgen spelar vackert ihop med lampans graciösa design och&hellip:
 • Ifö Porslinsarmatur Rak Svart 84,5Mm Ip20

  Ifö Porslinsarmatur Rak Svart 84,5Mm Ip20
  Porslinsarmatur rak för tak/vägg från Ifö Electric Material: Porslin Mått: Ø 10cm - H 6,5cm - Glasgänga 84,5mm Ljuskälla: Max 240V 75W E27, Ingår EJ Fast Installation, Glas Ingår Ej - Se Tillbehör&hellip:
 • Iavo 2 Plafond Vit - Arcchio

  Iavo 2 Plafond Vit - Arcchio
  Koncept Iavo 2 Plafond Vit kastar sitt vackra spotljus antingen samlat mot en enda punkt eller sprider ljuset ut genom rummet, vilket skapar en fin stämningsfull belysning. Den justerbara flexibilitet
 • Ateljé Lyktan Buzz Pendel 23cm Svart - Taklampor Svart - 213562

  Ateljé Lyktan Buzz Pendel 23cm Svart - Taklampor Svart - 213562
  Buzz pendel 23 cm från ateljé Lyktan, formgiven av Olle Anderson. Pendel i vitlackerad stomme med lampskärm i svartlackerat aluminium med vit insida i folie och vit textilkabel. Pendeln har en tidlös och elegant design som passar i hemmet och i offentlig miljö. Lampan har en medföljande ljuskälla i LED. Vi har valt ut Svart Taklampor från ateljé Lyktan med stor omsorg.
 • Taklampa SOLEIL

  Taklampa SOLEIL
  Soleil takpendel från Markslöjd. Elegant takpendel i guldfärgad metall med en diameter på 72 cm. 2 m transparent kabel. Hängs upp i takkrok. Max 12x20W. E14-sockel. Ljuskälla ingår ej. Dimbar. Jordad
 • Wolfram 65cm (Mässing/guld)

  Wolfram 65cm (Mässing/guld)
  Wolfram är en elegant plafond som påminner lite om en himlakropp. Lampans skärm är tillverkad av stål som är snyggt sammansatt och skapar en effektfull dynamik. De tre ljuskällorna är fullt synliga genom skärmen och skapar ett fängslande ljusmönster när lampan är tänd. Passar i modernare hem men är också en häftig, kontrasterande detalj i andra interiörer. Koppla gärna lampan till en dimmer för maximal effekt. Wolfram finns även i andra utföranden.Finns i färgerna svart och matt guld/mässing. Ljuskällor ingår ej.
 • Stig Neordic Pendellampa (Grå)

  Stig Neordic Pendellampa (Grå)
  Med en modern materialkombination av äkta betong, koppar och opalfärgat glas passar stilrena Stig fint in i det nordiska hemmet. Tips: med matchande bords-, golv- och pendelarmaturer ifrån kollektionen Neordic kan du enkelt skapa en röd tråd i inredningen.Ljuskälla ingår ej.
 • Seasons plafond (Borstat stål)

  Seasons plafond (Borstat stål)
  Seasons är en vacker taklampa som kombinerar hörnstenarna i den skandinaviska designen, den vita färgen och trä. Stommen i naturträ, i kombination med den vita tygskärmen, är en elegant helhet som formligen andas hemtrevnad. Glödlampa 2xE14, glödlampor ingår ej. Diameter 30 cm, höjd 22 cm.
 • Aura C2 Plafond 2700/3000K Rose Gold - Light-Point

  Aura C2 Plafond 2700/3000K Rose Gold - Light-Point
  Aura C2 Plafond 2700/3000K Rose Gold - Light-Point
 • Juliven LED PlafondØ50 Grey - Lindby

  Juliven LED PlafondØ50 Grey - Lindby
  Juliven LED PlafondØ50 Grey - Lindby
 • Ambit pendel, taupe 40cm

  Ambit pendel, taupe 40cm
  Taklampan Ambit från Muuto är en stilfull och vacker designad pendel. Finns i ett flertal färger och storlekar. Höjd 23,8 cm Diameter 40 cm Sladdlängd 400 cm Effekt max 60 w Sockel Stor sockel, E27&hellip:
 • Slamp Kalatos hänglampa, transparent/vit

  Slamp Kalatos hänglampa, transparent/vit
  Designerhänglampan Kalatos – vävd konstruktion och ljusstark grundbelysning Med sin vita diffusor ger hänglampan Kalatos bländfri grundbelysning runt omkring. Höjdpunkten med pendellampan som är tillverkad av den italienska tillverkaren Slamp är dess speciella utseende som gör Kalatos till en enastående figur i privata och offentliga lokaler av hög kvalitet. Designern Elisa Giovannoni hade den traditionella vävkonsten som modell. Precis som korgar har Kalatos en yttre, vävd ring. Den består inte av korgträ eller växtfibrer, utan snarare av teknopolymerer som är utvecklade av Slamp. Den inre vita kroppen, som jämnt fördelar ljuset, är dekorerad med ett regelbundet mönster. De fyra E27-uttagen på insidan kan utrustas med LED-filamentlampor.
 • Sarria 3-spot (Vit)

  Sarria 3-spot (Vit)
  Sarria är en praktisk taklampa som är skapad i en modern och enkel design. Lampan är tillverkad av stål, har en vit finish och är prydd med dekorativa förkromade detaljer. Denna varianten är försedd med 3st vridbara spotlights som ger möjligheten att rikta ljuset dit det önskas, perfekt för att kunna välja vart i rummet som ljuset ska falla. Sarria finns i flera olika färger och storlekar som är snygga att kombinera med varandra, vilket gör att att man kan få ett rent och enhetligt intryck i rummet. LED-lampor ingår (utbytbara).
 • Cafu taklampa - Svart/antik - Pendellampor, Taklampor

  Cafu taklampa - Svart/antik - Pendellampor, Taklampor
 • Northern Reveal taklampa Grå

  Northern Reveal taklampa Grå
 • Dahl Small Glaskupa till taklampa Opal Vit

  Dahl Small Glaskupa till taklampa Opal Vit
 • Amy pendel (Mässing/guld)

  Amy pendel (Mässing/guld)
  Amy pendel är en unik lampa, ett exempel på en individuell karaktär. Med sin snygga och moderna design blir den en fokuspunkt i rummet och ger ett härligt harmoniskt ljus. Ljuskälla ingår ej.Amy finns även i andra varianter som går utmärkt att kombinera med varandra för att få ett snyggt helhetsintryck i hemmet.

Så väljer du rätt taklampa

Att köpa rätt taklampa kan vara ett svårt och krångligt val. Det finns så många olika sorters taklampor att man kan få ångest över vilken lampa som egentligen är bäst. Här har vi satt ihop en guide som kanske kan hjälpa dig på traven.

Plafond
Plafonden är verkligen allround och funkar i de allra flesta rum och inredningar. Den monteras tätt upp mot taket och har ett ganska mjukt ljus. Vill man kan man utrusta plafonder med dimmer så kan man enkelt justera takbelysningen för olika aktiviteter.

Lysrör
Den bästa allmänbelysningen får man med lysrörsarmatur men deras industriella utseende gör att man sällan ser det som heminredning. Det är vanligare att man ser det på arbetsplatser eller i garaget. Det har dock kommit en del lysrörslampor med snyggare design på senare tid.

Takpendel
Helt klart den vanligast förekommande taklampan i svenska hem. Denna klassiska taklampa hänger ner och blir därför en tydlig detalj i inredningen. Takpendeln ser man ofta som belysning över matbord där ljuset är mer riktat än vad ljus från en plafond är.

Materialval på lampskärmarna

Förutom att ljuset från en lampa skapar stämning har även lampskärmen en viktig del i inredningen. Materialet som används lägger en grund för utseendet på en takpendel eller plafond.

Det finns lampskärmar i många olika material med huvudgrupper som metall, trä och plast. Inom varje materialslag kan man dessutom välja mellan mässing, rostfritt stål, valnöt eller rotting. Om du redan nu vet vilket material du vill ha kan du kolla in våra specialguider:

Metallampor

» Lampor i koppar

» Taklampor i mässing

Träskärmar

» Olika träslag i lampor för taket

» Taklampa i rotting