Kristallkronor

En kristallkrona kan förgylla ett rum och göra att inredning lyfter. Det finns flera olika modeller av kristallampor att köpa online, i butiker och kanske framförallt antika kristallkronor på auktioner. Här har vi samlat ett stort urval av kristallkronor från svenska nätbutiker. Du hittar kristallampor som passar i badrum, gustavianska kronor till vardagsrummet och moderna kristallkronor. Vi listar exklusiva Norrsken design kristallkronor och budgetval av kristallampor från Ellos.

Populärt inom kristallkronor

 • Kristallkrona 007 för gnistrande ögonblick

  Kristallkrona 007 för gnistrande ögonblick
  Imponerande kristallkrona 007 i särskild form för ett glamouröst, gnistrande ljus i rummet Kristaller har alltid betraktats som en symbol för luxuös belysning - och det inte utan anledning, eftersom de ger en oöverträffat gnistrande belysning i rummet och understryker inredningen till perfektion. I denna kristallkrona är ljushängena ordnade i ringar som i sin tur är ordnade i etapper vilket ger en form som avsmalnar både uppåt och nedåt. På stommen sitter både långa hängen och kristallkedjor som perfekt harmonierar med varandra. Med sin höjd på 190 cm är denna taklampa inte lämplig för alla bostadsrum, men ger en enastående belysning i äldre byggnader med hög takhöjd, salar och foajéer – till exempel lobbyn i ett förstklassigt hotell.
 • Praktfull kristallkrona Palace

  Praktfull kristallkrona Palace
  Kristallkrona Palace med fasetterade K9-kristaller Kristallkronans glänsande hängen består av filigrana metallkedjor. Detta förlänar kristallkronan sin unika elegans. Kristallkronans eleganta framtoning kompletteras högkvalitativa K9-kristaller. Leverans inklusive svart sammetshylsa för kedjorna.
 • Signum taklampa med träkulor - Kristallkronor, Taklampor

  Signum taklampa med träkulor - Kristallkronor, Taklampor
 • Stina Chandelier -

  Stina Chandelier -

Fler tips på kristallkronor

 • Kate guld kristallkrona (Mässing/guld)

  Kate guld kristallkrona (Mässing/guld)
  Den otroligt vackra kristallkronan Kate, med en stomme i guldfärgad metall och prydd med en massor dekorativa kristaller i olika storlekar. Sprider ett vackert ljus genom prismorna när lampan är tänd. Otroligt elegant och vacker taklampa.Ljuskällor ingår ej.
 • Miira 6 Circular Ljuskrona Brass/Opal - Nuura

  Miira 6 Circular Ljuskrona Brass/Opal - Nuura
  Koncept Miira 6 Circular Ljuskrona Brass/Opalär en fantastiskt vacker och minimalistisk snygg lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och älskade belys
 • Muranoljuskrona - 85 kronblad - Vit/Klar Krom patinerat

  Muranoljuskrona - 85 kronblad - Vit/Klar Krom patinerat
  Färg: Vit/Klar Mått: 120 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 80 cm i diameter. Måttblad: 29 cm höjd x maximal bredd 8 cm Glödlampor: 13 glödlampor: dimension E14 (ingår ej i köpet) fungerar också för dimmer.
 • Empire L kristallkrona (Krom)

  Empire L kristallkrona (Krom)
  Empire är en elegant kristallkrona med en livfull design, gjord av stål med en finish i krom och glas. Ljuskällorna som omfångas av de dekorativa prismorna ger en bra och fin ljusspridning i rummet. Placera förslagsvis över matbordet eller i vargdagsrummet som utöver bra belysning blir ett garnaterat blickfång!Ljuskällor ingår ej. Empire finns i fler varianter.
 • Muranoljuskrona - Viennetta -114 prismer - Rosa

  Muranoljuskrona - Viennetta -114 prismer - Rosa
  Färg: Rosa Mått: 130 cm höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 65 cm höjd utan kedja; 60 cm diameter. Glasdimension: 28 cm x 3 cm Glödlampor: 7 glödlampor E14-dimension (ingår ej i denna köpet) - fungerar även för dimmer. Vikt: 35 kg
 • Muranoljuskrona - 112 prismer - Klar Krom patinerat

  Muranoljuskrona - 112 prismer - Klar Krom patinerat
  Färg: Klar Mått: 135 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 65 cm i höjd utan kedja, 45 cm i diameter. Prismas mått: 53 prismer, 28 cm i höjd + 40 prismer, 15 cm i höjd. Glödlampor: 7 glödlampor (E14-dimension ingår inte i denna försäljning.) Fungerar också för dimmer. Vikt: cirka 32 kg
 • Gränsö Kristallkrona Klar 60 cm

  Gränsö Kristallkrona Klar 60 cm
 • Murano - Art déco ljuskrona - Barovier

  Murano - Art déco ljuskrona - Barovier
  Färg: Klar, Mässing Mått: 106 cm. i höjd. 47 bredd. Mått glas: 17 cm i höjd, 16 dm i diameter. Glödlampor: 2 glödlampor (E27-dimension ingår inte i denna köpet) Period: 1940 Skick: Perfekt skick och fullt fungerande. Metallstrukturen har blivit perfekt återställd och är därför i mycket gott skick, endast små tecken på oxidation.
 • Basilano 12-arm (Krom)

  Basilano 12-arm (Krom)
  Basilano är en nutida version av den klassiska kristallkronan och kommer till sin rätt i det moderna hemmet. Det är en kristallkrona som är stor och ståtlig och som garanterat hamnar i blickfånget och sätter sin prägel på hela rummet den placeras i. Lampan är tillverkad i stål med förkromad finish, vackra hängande prismor i klarglas och 12st armar som bär upp en varsin ljuskälla. När lampan är tänd så sprids ljuset på ett behagligt sätt genom prismorna och runtom lampan. Koppla takkronan till en dimmer för att själv kunna ställa in önskad ljusstyrka och tona ner ljuset ifall det skulle behövas. Använd dekorativa LED-lampor för bästa synliga resultat.Ljuskällor ingår ej. 
 • Muranoljuskrona - Tips - 265 prismer - Klar Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Tips - 265 prismer - Klar Krom patinerat
  Färg: Klar Mått: 145 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 65 cm i höjd utan kedja. 75 cm i diameter. Måttglas: 96 glas 28 cm i höjd och 169 glas 10 cm i höjd. Glödlampor: 9 glödlampor (E27-dimension ingår inte i denna köpet) fungerar också med dimmer.
 • Rome kristallkrona antik L

  Rome kristallkrona antik L
  En prålig takkrona där man blandat det exklusiva och det eleganta från en kristallampa med det moderna, industriella och utmanande i metall med rostig finish. En lampa som snabbt hamnar i blickfånget.Takkronan har en kedjelängd på 75 cm och plats för totalt 7 ljuskällor. Ljuskällor i LED, E14 maxwatt 25 watt, medföljer vid köp. 
 • Apiales 9 Ljuskrona Satin Black/Opal White - Nuura

  Apiales 9 Ljuskrona Satin Black/Opal White - Nuura
  Koncept Apiales 9 Ljuskrona Satin Black/Opal Whiteär en modern och romantisk ljuskrona designad av Sofie Refer. I sin samling för Nuura har hon en tydlig kärlek till kombinationen av metall och glas,
 • Grane kristall (Guld)

  Grane kristall (Guld)
  Grane är en mycket elegant och smyckande kristallkrona som passar in lika fint i det moderna hemmet som i mer klassiska interiörer. Stommen är tillverkad av metall, lackad i en lyxig guldfärg och är smyckad med flera rektangulära prismor som hänger ner från stommen i olika etapper. Denna varianten är försedd med 4st ljuskällor som ger ett fint, mjukt och behaglig ljus genom prismorna när lampan är tänd. Placera förslagsvis lampan i matsalen eller i entrén och använd med fördel dekorativa ljuskällor för ett fint resultat. Grane finns i flera olika varianter.Ljuskällor ingår ej.
 • Markslöjd - Kristallkrona Rosendal - Krom

  Markslöjd - Kristallkrona Rosendal - Krom
  En fantastiskt vacker kristallkrona! Rosendal ger ett vackert sken med sina tätt hängade prismor som är gjorda i maskinslipat glas. Liten lamphållare (E14). Max 40W glödlampa eller motsvarande styrka i halogen, lågenergi eller LED.Takkontakt ingår ej
 • Kristallkrona Sophina i svart, fem ljuskällor

  Kristallkrona Sophina i svart, fem ljuskällor
  Vacker kristallkrona Sophina med kristaller och romantiska rankor Sophina är en ljuskälla med antikt utseende, som ger en elegant ton åt många olika inredningsstilar. Den svarta stommen med svängda rankor av metall är detaljerat utförd och förkroppsligar något filigrant och skört. Lamparmarna leder till ljusmanschetter av metall, där lampfattningarna sitter. Om man vill komplettera designen stilmässigt bör man välja vindpustlampor, eftersom de utan tvekan påminner om levande ljus.
 • Harakiri Ljuskrona Black/Smoke - Design By Us

  Harakiri Ljuskrona Black/Smoke - Design By Us
  Koncept Harakiri Ljuskrona Black/Smoke skapar verkligen blickfång och en wow-effekt i inredningen. Bakom den står det danska märket Design By Us, som har designat ljuskronan inspirerad av ett samurajs
 • Marie Therese 30L kristallkrona (Mässing)

  Marie Therese 30L kristallkrona (Mässing)
  Marie Therese är en elegant kristallkrona med en livfull design, gjord av stål med en finish i polerad mässing, glas och plast. Ljuskällorna som omfångas av prismorna ger en bra och fin ljusspridning i rummet. Placera förslagsvis i vardagsrummet eller över matbordet som utöver bra belysning blir ett garanterat blickfång!Ljuskällor ingår ej. Marie Therese finns i fler varianter.
 • ROM kristallkrona

  ROM kristallkrona
  Vacker kristallkrona i klassisk Empiremodell med ljushållare. Prismorna är av slipat glas. Samma färg på takkoppen som själva takkronan. Takavstånd 108 cm, varav 52 cm kedja som går att korta. 3 st lamphållare. Med 5 ljuslampetter. Höjd 60 cm utan ke
 • Kjøbenhavn Ljuskrona Brass - Halo Design

  Kjøbenhavn Ljuskrona Brass - Halo Design
  Kjøbenhavn Ljuskrona Brass - Halo Design
 • Louis Phillipe kristallkrona (Krom)

  Louis Phillipe kristallkrona (Krom)
  Louis Phillipe är en klassisk kristallkrona med en elegant design, gjord av stål med en finish i krom och glas. Ljuskällorna som omfångas av kristallerna ger en bra och fin ljusspridning i rummet. Placera förslagsvis i vardagsrummet eller över matbordet som utöver bra belysningen blir ett garanterat blickfång!Ljuskällor ingår ej.
 • Markslöjd - MARIELUND Krona 3L Antik/MC - Grå

  Markslöjd - MARIELUND Krona 3L Antik/MC - Grå
  Kristallkrona Marielund från Markslöjd. Stomme i metall. Maskinskurna prismor. 1,2m kedja med takkåpa för krokupphäng. Jordad anslutning. Små lamphållare (E14). Max 40W glödlampa eller motsvarande styrka i halogen, lågenergi eller LED.Takkontakt ingå
 • Gränsö 2L Mässing (Mässing/guld)

  Gränsö 2L Mässing (Mässing/guld)
  Gränsö är en mycket elegant och prisvärd kristallkrona från Markslöjd. Den har en stomme i metall med mässingfärgad finish och är dessutom väldigt ståtlig och vacker. Den smyckar gärna ditt vardagsrum och tillför en lite lyxigare känsla. Gränsö finns i flera olika storlekar - något för alla smaker.Sladdlängd - 150cmLjuskällor ingår ej.
 • Delfina Ljuskrona Guld - Bloomingville

  Delfina Ljuskrona Guld - Bloomingville
  Koncept Nordic ljuskrona i guld kan med sina 6 glödlampor skapa massor av ljus både till det moderna och rustika hemmet. Med den svarta och gyllene färgen ger lampan en vacker modern look, men bidrar
 • Muranoljuskrona - 111 prismer - klar Krom patinerat

  Muranoljuskrona - 111 prismer - klar Krom patinerat
  Färg: Klar Mått: 150 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 80 cm i höjd utan kedja, 45 cm i diameter. Måttglas: 59 st 28 cm i höjd och 52 glas 20 cm i höjd Glödlampor: 8 glödlampor i E14 (ingår ej i denna försäljning) - fungerar även för dimmer. Vikt: 28 kg
 • Läckö 6 (Antikmässing)

  Läckö 6 (Antikmässing)
  Läckö kristallkrona, snygg stomme i antikmässing och prismor i brilliant. Maffig krona som förgyller de flesta rum!Sladdlängd - 1,5mLjuskälla ingår ej.
 • By Rydéns - Monarque taklampa - Svart

  By Rydéns - Monarque taklampa - Svart
  Monarque Grande är en helt fantastisk taklampa i klar akryl med kromade detaljer. En maffig taklampa som skapar avtryck där den placeras. Lampans höjd 75 cm, Ø 58 cm. Sladdlängd 120 cm. Sockel 11 x E14. Max 40 W. Ljuskälla ingår ej. Olika typer av
 • Markslöjd - Kristallkrona HIDDEN GEM 3L - Transparent

  Markslöjd - Kristallkrona HIDDEN GEM 3L - Transparent
  Hidden Gem Kristallkrona från Markslöjd. Design av Tony Irving. Höjd 42 cm, 40 cm i diameter. Blandat med färgade och klara prismor. Understa runda prisman levereras i annan färg. Hidden Gem monteras på krokupphäng och ansluts till jordad kontakt. 3
 • Muranoljuskrona - Palmette - 104 glas - Klar

  Muranoljuskrona - Palmette - 104 glas - Klar
  Färg: Klar Mått: 120 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 65 cm i höjd utan kedja, 100 cm i diameter. Måttglas: 26 cm i längd x 6 cm i bredd. Dimension glaskula: 12 cm i diameter. Glödlampor: 12 glödlampor: E27-dimension (ingår ej i försäljningen) fungerar också med dimmer. Vikt: 40 kg
 • Muranoljuskrona - Poliedri - 56 glas - rosa

  Muranoljuskrona - Poliedri - 56 glas - rosa
  Färg: Rosa Mått: 96 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 36 cm i höjd utan kedjebredd 56 cm och 38 cm i djup. Måttglas: 15 cm i höjd x 7 cm i diameter. Glödlampor: 4 glödlampor E14-dimension (ingår ej i försäljningen) fungerar också för dimmer.
 • Muranoljuskrona - 78 rör - Flerfärgad Krom patinerat

  Muranoljuskrona - 78 rör - Flerfärgad Krom patinerat
  Färg: gul, klar, opal Mått: 160 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 90 cm i höjd utan kedja, 85 cm i diameter. Måttglas: 30 cm i höjd. 7 cm i diameter. Glödlampor: 10 glödlampor E14-dimension (ingår ej i försäljningen) max 40 watt för varje glödlampa. // fungerar också för dimmer. Vikt: 65 kg
 • Miira 8 Circular Ljuskrona Rock Grey/Optic Clear - Nuura

  Miira 8 Circular Ljuskrona Rock Grey/Optic Clear - Nuura
  Koncept Miira 8 Circular Ljuskrona Rock Grey/Optic Clearär en fantastiskt vacker och minimalistisk snygg lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och äl
 • Miira 3 Large Ljuskrona Rock Grey/Optic Clear - Nuura

  Miira 3 Large Ljuskrona Rock Grey/Optic Clear - Nuura
  Koncept Miira 3 Large Ljuskrona Rock Grey/Optic Clearär en bedövande vacker och minimalistisk lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och älskade belys
 • Bowi pendel 6L (Mässing/guld)

  Bowi pendel 6L (Mässing/guld)
  Bowi är en otroligt elegant pendel som garanterat kommer hamna i blickfånget, var den än placeras i hemmet. Den är en modern version av den klassiska kristallkronan och är både väldigt pampig och exklusiv i sitt uttryck. Lampan är tillverkad av metall och består av en guldfärgad metallram som är skapad i en grafiskt och spännande design. Bowi är försedd med 6st ljuskällor som sitter inramade i kvadrater och är snyggt omgivna av en varsin cylinderformad skärm i klarglas. Denna skärm gör att ljuskällorna är fullt synliga, vilket ger möjligheten att variera uttrycket på lampan genom olika typer av ljuskällor. För bästa resultat rekommenderas det att koppla lampan till en dimmer, för att själv ställa in önskad ljusstyrka och atmosfär i rummet. Bowi finns även i en annan variant.Ljuskällor ingår ej. 
 • Miira 8 Circular Ljuskrona Brass/Opal - Nuura

  Miira 8 Circular Ljuskrona Brass/Opal - Nuura
  Koncept Miira 8 Circular Ljuskrona Brass/Opalär en fantastiskt vacker och minimalistisk snygg lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och älskade belys
 • Muranoljuskrona - 48 rör - gul Krom patinerat

  Muranoljuskrona - 48 rör - gul Krom patinerat
  Färg: gul Mått: 150 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 75 cm höjd utan kedja, 65 cm i diameter. Måttglas: 30 cm i höjd. 7 cm i diameter. Glödlampor: 8 glödlampor: E14-dimension (ingår ej i försäljningen) fungerar också med dimmer. Vikt: 52 kg.    
 • Miira 6 Circular Ljuskrona Dark Bronze/Opal White - Nuura

  Miira 6 Circular Ljuskrona Dark Bronze/Opal White - Nuura
  Koncept Miira 6 Circular Ljuskrona Dark Bronze/Opal Whiteär en fantastiskt vacker och minimalistisk snygg lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och ä
 • Muranoljuskrona - Triedri Runda - 391 prismer - bärnsten Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Triedri Runda - 391 prismer - bärnsten Krom patinerat
  Färg: Bärnsten Mått: 120 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 40 cm i höjd utan kedja; 90 cm i diameter. Måttprisma: 120 prismer, höjd 28 cm + 271 prismer, höjd 10 cm. Glödlampor: 9 glödlampor: E27-dimension (ingår ej i köpet) fungerar också för dimmer.
 • Mum taklampa 3491 - Guld/svart - Kristallkronor, Taklampor

  Mum taklampa 3491 - Guld/svart - Kristallkronor, Taklampor
 • Manola 20 Ljuskrona Chrome - Herstal

  Manola 20 Ljuskrona Chrome - Herstal
  Manola 20 Ljuskrona Chrome - Herstal
 • Muranoljuskrona - Triedri - Rosa - 242 prismer Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Triedri - Rosa - 242 prismer Krom patinerat
  Färg: Rosa Mått: 200 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 140 cm i höjd utan kedja 60 cm i diameter. Måttglas: 167 prismer: 28 cm i höjd x 3 cm i längd + 75 prismer: 35 cm i höjd x 3 cm i längd. Glödlampor: 17 glödlampor 1 glödlampa i E14 + 16 glödlampa i E27 (ingår ej i denna försäljning) Vikt: 75 kg.
 • Muranoljuskrona - Tips - 163 prismer - Rosa Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Tips - 163 prismer - Rosa Krom patinerat
  Färg: Rosa Mått: 120 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 65 cm i höjd utan kedja, 60 cm i diameter. Måttglas: 72 glas 28 cm i höjd och 91 glas 10 cm i höjd. Glödlampor: 6 glödlampor (E27-dimension ingår inte i denna försäljning) fungerar också för dimmer.
 • Krageholm 3 Ljuskrona Antique - Markslöjd

  Krageholm 3 Ljuskrona Antique - Markslöjd
  Krageholm 3 Ljuskrona Antique - Markslöjd
 • Muranoljuskrona - Rör - klar - 36 rör Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Rör - klar - 36 rör Krom patinerat
  Färg: Klar Mått: 115 cm höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 50 cm i höjd utan kedja, 58 cm i diameter. Måttglas: 25 cm i höjd, 7 cm i diameter. Glödlampor: 7 glödlampor: E27-dimension (ingår ej i försäljningen) - fungerar även för dimmer. Vikt: 25 kg.
 • Khedira 35cm (Brons)

  Khedira 35cm (Brons)
  Kedira är en vacker taklampa som i formen påminner om den klassiska kristallkronan. Den är tillverkad av metall och består av flera metallstänger som är sammansatta och formade till denna vackra kreation. Lampan har en finish i antikbrons med matchande detaljer och öppen ljuskälla - en kombination som ger lampan ett industriellt uttryck. En elegant taklampa som skapar en fin ljusspridning och en härlig ljusbild i rummet. Använd en dekorativ ljuskälla i lampan för snyggast resultat och koppla den gärna till en dimmer.Ljuskälla ingår ej. 
 • ALLINGTON (Krom)

  ALLINGTON (Krom)
  Allington är en vacker och elegant kristallkrona i antiksilver. Den finns i tre olika storlekar och är, oavsett storlek, oerhört fin och ståtlig. Denna varianten har plats för 6st ljuskällor och sprider ett härlig och elegant ljus i rummet du väljer att placera den i. Ljuskälla ingår ej.
 • Gränsö 3 Ljuskrona Chrome - Markslöjd

  Gränsö 3 Ljuskrona Chrome - Markslöjd
  Gränsö 3 Ljuskrona Chrome - Markslöjd
 • Cascade kristallkrona (Guld)

  Cascade kristallkrona (Guld)
  Cascade är en otroligt magnifik kristallkrona med rund mässingsram och består av flera transparenta prismor hängandes ner i olika etapper, i spiralform. Ett extremt stilfullt alternativ för att skapa atmosfär och lysa upp ditt vardagsrum, matsal, sovrum eller entré. Cascade finns i två olika varianter.Ljuskällor ingår ej. 
 • Empire classic 8-arm (Mässing/guld)

  Empire classic 8-arm (Mässing/guld)
  Den klassiska och otroligt vackra kristallkronan Empire, med 8st armar och prydd med massor dekorativa prismor. Sprider elegans och stil i ditt hem. Detaljerna på kristallkronan är i mässingfärgad metall.Ljuskällor ingår ej 
 • Muranoljuskrona - Quadriedri - 46 prismer - Klar Krom patinerat

  Muranoljuskrona - Quadriedri - 46 prismer - Klar Krom patinerat
  Färg: Klar Mått: 140 cm i höjd med kedja (kan förkortas och förlängas) 70 cm i höjd utan kedja, 32 cm i diameter. Måttglas: 28 cm höga 3 cm långa. Glödlampor: 7 glödlampor (E14-dimension ingår inte i denna köpet.) Fungerar också för ljuddämpare.
 • Glaslykta takkrona 5 st ljuskällor - Svart/Mässing - Kristallkronor, Taklampor

  Glaslykta takkrona 5 st ljuskällor - Svart/Mässing - Kristallkronor, Taklampor
 • Markslöjd - Taklampa ROSENDAL - Krom

  Markslöjd - Taklampa ROSENDAL - Krom
  Bredd: 36 cm. Höjd: 34 cm. Djup: 36 cm. Färg skärm: Maskinslipad kristall. Upphängning: Krokupphängd. Antal ljuskällor: 3. Max effekt: 40W. Sockel: E14. IP-Klass: IP20.
 • Rome kristallkrona antik S OUTLET

  Rome kristallkrona antik S OUTLET
  En prålig takkrona där man blandat det exklusiva och eleganta från en kristallampa med det moderna, industriella och utmanande i metall med rostig finish. En lampa som snabbt hamnar i blickfånget. Takkronan har en kedjelängd på 75 cm och plats för totalt 6 ljuskällor. Ljuskällor i LED, E14 maxwatt 25 watt, medföljer vid köp.

Tips för rengöring av kristallkrona

En lampa med Swarovski-kristaller eller andra taklampor med prismor måste rengöras ibland för att prismorna ska behålla sin glans. Damm och smuts rör sig genom luften konstant och fastnar på kristallerna.

Efter ett par veckor ser kristallkronan ganska grå och tråkig ut. Då är det dags för en rengöring och här får du några bra tips.

Man kan antingen ta ner kronan eller låta den hänga kvar. Om du låter den hänga kvar, se till att placera handdukar eller tidningspapper på golvet. Häng också ett paraply under som fångar upp eventuella kristaller som ramlar av. Paraplyet samlar också upp rengöringsvätskan som droppar ner.

Börja alltid med att damma av kronan med en dammvippa eller med ett lätt fuktat sämskskinn. Om du har lampan hängande kvar i taket, se till att strömmen är avstängd innan du börjar rengöringen.

Man kan antingen spreja på rengöringsmedel eller så använder man bomullshandskar. Använd då vita handskar så du ser hur mycket damm som lossnar. Doppa ena handen i rengöringsmedel och gnid kristallerna rena. Torka de torra med en torr handske på andra handen.

Om du använder sprej istället så sprejar du rengöringsmedlet på alla kristaller och låter de sedan dropptorka. En del stora prismor kan du behöva torka för hand.

Göra eget rengöringsmedel för kristallkronor

Det finns färdiga rengöringsmedel att köpa men det finns många alternativa rengöringsmedel som du kan blanda själv.

Citron, ättika och vatten kan blandas, sprayas och låta vätskan rinna ner och samla upp damm, smuts och fett.

Ljummet vatten med diskmedel och vitvinsvinäger löser smuts och ger prismorna glans. Det är viktigt att torka av kronan direkt efteråt för att undvika att det smetar ut sig.