Kristallkronor

En kristallkrona kan förgylla ett rum och göra att inredning lyfter. Det finns flera olika modeller av kristallampor att köpa online, i butiker och kanske framförallt antika kristallkronor på auktioner. Här har vi samlat ett stort urval av kristallkronor från svenska nätbutiker. Du hittar kristallampor som passar i badrum, gustavianska kronor till vardagsrummet och moderna kristallkronor. Vi listar exklusiva Norrsken design kristallkronor och budgetval av kristallampor från Ellos.

Populärt inom kristallkronor

 • Praktfull kristallkrona Palace

  Praktfull kristallkrona Palace
  Kristallkrona Palace med fasetterade K9-kristaller Kristallkronans glänsande hängen består av filigrana metallkedjor. Detta förlänar kristallkronan sin unika elegans. Kristallkronans eleganta framtoning kompletteras högkvalitativa K9-kristaller. Leverans inklusive svart sammetshylsa för kedjorna.
 • Grön takkrona Francesca

  Grön takkrona Francesca
  Takkrona Francesca är noggrannt och kärleksfullt utarbetad med blommor av högkvalitiva Asfour-kristaller Denna konstnärligt gestaltade takkrona i metall och kristall kännetecknas av en fyllig, mörk, grön färg. Takkronan anammar naturens fräscha och levande kraft och tar in den i hemmets trygga vrå. Den gröna metallstommen och konstnärligt utarbetade kristallblommor skapar armaturens harmoniska helhetsbild. Belysningsarmaturerna från den toskanska tillverkaren - som koncentrerar sig mer på tillverkning än på serieproduktion - är tillverkade i Italien och utgörs av i huvudsak klassiska takkronor och blominspirerade armaturer som kombinerar tradition med moderna stiltrender.
 • Åttalågiga takkronan Marnia i antikbeh mässing

  Åttalågiga takkronan Marnia i antikbeh mässing
  Eleganta takkronan Marnia med elegant finish i antikbehandlad mässing Marnia förenar otvetydigt nostalgiska och romantiska element med varandra, så att den utstrålar stor elegans. Takkronans armatur består uteslutande av metall, andra material får man leta förgäves efter, så att man upplever en mycket ren estetik. Med finishen i antikbehandlad mässing får Marnia en synnerligen antik karaktär och de böjda rankorna, som armarna föreställer och som leder från lampans centrum till lampetternas plattor får helt enkelt en förtrollande verkan. Därför kan man, tack vare takkronans åtta lamphållare, använda den till större mat- och vardagsrum, då de många lamporna innebär att man med Marnia kan skapa en passande ljusstyrka.
 • Praktfull takkrona Minerva

  Praktfull takkrona Minerva
  Elegant takkrona Minerva med glänsande metallhängen De glänsande hängena bildas av filigrana metallkedjor och förlänar denna takkrona en unik elegans. Lampan strålar i all sin glans när de tio halogenljuskällorna tänds; då uppstår underbara ljuseffekter som även passar i hotellfoajéer eller restauranger och som skapar en herrskaplig atmosfär.

Fler tips på kristallkronor

 • Ljuskrona Coller, 5 lampor

  Ljuskrona Coller, 5 lampor
  ljuskrona med fem flammor i antik design Den antika mässingsfärgade ytan och de cylindriska lampglasen, som är särskilt dekorativa och snygga på grund av ojämnheter och luftinneslutningar i glaset, skapar ett underbart antikt och lika ädelt utseende med ljuskrona med fem lampor, vilket är särskilt effektivt att leva rum som är i antik stil är möblerade. Ljuset lyser särskilt jämnt genom det cylindriska armaturglaset, vilket ger en fantastisk ljusbild i rummet. Så kallade vintage-lampor med glödlampteknik eller glödoptik kan uppnå en originaleffekt med ljuskrona .
 • Takkrona Windsor - Antiksilver

  Takkrona Windsor - Antiksilver
 • Ljuskrona Atlanta med linskärmar 3 lampor

  Ljuskrona Atlanta med linskärmar 3 lampor
 • Lang kristallkrona (Antikmässing)

  Lang kristallkrona (Antikmässing)
  Kristallkronan Lang är vacker och elegant. Med sina 113cm i höjd så är det verkligen en ståtlig kristallkrona som sprider ljus och elegans omkring sig. Passar lika bra i privat som offentliig miljö. Den har en stomme i antikmässing och är prydd med massor vackra och runda prismor.Ljuskällor ingår ej.
 • Försilvrad takkrona Jeliza, 6 ljuskällor

  Försilvrad takkrona Jeliza, 6 ljuskällor
  Klassisk-antik designad belysningsarmatur - takkrona Jeliza med bladsilver Denna vackra takkrona fulländar ett klassisk-antikt inrett rum med bladsilver som får ljuset från ljuskällorna att glänsa. Jeliza är dessutom prydd med genomskinliga glasdroppar för imponerande, glittrande ljuseffekter.
 • Allington kristallkrona 86cm (Krom)

  Allington kristallkrona 86cm (Krom)
  Allington är en vacker och elegant kristallkrona i antiksilver. Den finns i tre olika storlekar och är, oavsett storlek, oerhört fin och ståtlig. Denna varianten har plats för 15st ljuskällor och sprider ett härlig och elegant ljus i rummet du väljer att placera den i. Denna varianten på 86cm är den största av kristallkronorna i serien Allington.Ljuskällor ingår ej.
 • Ljuskrona Karen med textilskärmar, 8 lampor

  Ljuskrona Karen med textilskärmar, 8 lampor
 • Gränsö 3 Ljuskrona IP44 Sandy Black - Markslöjd

  Gränsö 3 Ljuskrona IP44 Sandy Black - Markslöjd
  Gränsö 3 Ljuskrona IP44 Sandy Black - Markslöjd
 • Ljuskrona 932 med fem skärmar

  Ljuskrona 932 med fem skärmar
 • Lucande Mylah hänglampa, 4 lampor

  Lucande Mylah hänglampa, 4 lampor
  Hängande lampa Mylah av järn med fyra lampskärmar i vintage look Om du letar efter en speciell interiörbelysning kommer du inte att bli besviken på Mylah. Hänglampan är tillverkad av järn och har fyra lampskärmar, som var och en består av två skärmar i vit och rökig färg. Eftersom pendellampan Mylah kan utrustas med motsvarande glödlampor kan ljusstyrkan och ljusfärgen anpassas efter personliga behov. Armaturens långsträckta design är idealisk för installation i matsalen ovanför matbordet och ger den nödvändiga belysningen för kvällsmåltiden.
 • Ljuskrona Retro i silver, 6 lampor, upphäng 120 cm

  Ljuskrona Retro i silver, 6 lampor, upphäng 120 cm
  Retro – modern ljuskrona i stilfull design Den eleganta ljuskronan Retro har en silvrigt blank yta som passar perfekt till många moderna inredningar. Med hjälp av denna lampa blir hemmet lite lyxigare och varje rum uppgraderas på ett dekorativt och stilfullt sätt. Speciellt i rum med högt i tak fungerar ljuskronan Retro med sitt förlängda upphängningssystem perfekt för att skapa ett lyxigt blickfång. Oavsett om det är sovrummet, vardagsrummet eller hallen – ljuskronan Retro är som gjort för att dra blickarna till sig. Samtidigt sörjer de sex ljuskällorna, som inte ingår i leveransen, för tillräcklig belysning samt en behaglig atmosfär.
 • Iögonfallande takkrona MESSINA med blykristaller

  Iögonfallande takkrona MESSINA med blykristaller
  Iögonfallande, blominspirerad takkrona MESSINA Takkronan MESSINE med 4 ljuskällor präglas av vackra pastellnyanser, blominspirerad stil och glittrande kristaller och är ett vackert dekorationsobjekt även i släckt tillstånd. I tänt stillstånd får de droppformade kristallerna ljuset att gnistra. Belysningsarmaturerna från den toskanska tillverkaren - som koncentrerar sig mer på tillverkning än på serieproduktion - är tillverkade i Italien och utgörs av i huvudsak klassiska takkronor och blominspirerade armaturer som kombinerar tradition med moderna stiltrender.
 • Maytoni Erich ljuskrona 12 lampor nickel/vitt

  Maytoni Erich ljuskrona 12 lampor nickel/vitt
 • Ljuskrona Dolores med hängen, 9 lampor

  Ljuskrona Dolores med hängen, 9 lampor
  Stilfull takkrona DOLORES med 9 ljuskällor och kristaller Den stilfulla kristallkronan DOLORES i klassisk design skänker varje rum strålande belysning. Denna kristallkrona drar blickarna till sig i varje rum. Ljuset reflekteras i kristallerna och skapar behaglig belysning. Armaturen skänker stunder av stil och skönhet.
 • Ljuskrona Jacqueline, 6 lampor, svart

  Ljuskrona Jacqueline, 6 lampor, svart
 • Ljuskrona Malbo 5 lampor i vitt

  Ljuskrona Malbo 5 lampor i vitt
 • Markslöjd - GRÄNSÖ Krona 2L Krom/MC - Krom

  Markslöjd - GRÄNSÖ Krona 2L Krom/MC - Krom
  Markslöjd kristallkrona Gränsö. Har en stomme i kromlackad metall och maskinslipade prismor. Upphängning på takkrok. Anpassad för lågenergi.Vi rekommenderar glödlampsformade halogenlampor. Kedjelängden kan justeras genom att lossa öglor. Kr
 • Maytoni Zaragoza ljuskrona 7 lampor texilskärm

  Maytoni Zaragoza ljuskrona 7 lampor texilskärm
 • Modern lampkrona OLIVIA

  Modern lampkrona OLIVIA
  En genomskinlig skärm omger takkronan OLIVIA Trots sin klassiska form utger takkronan OLIVIA en modern flair. Denna ligger framför allt i designen med kromfärgad armatur som växer med de många glaskristallerna i vacker droppform. Som ett skyddande hölje blänker dessutom den metallicfärgade transparenta skärmen av robust polykarbonat runt takkronan. Med detta sätts inte bara moderna accenter utan även ljuset kan balanserat lysa upp varje rum.
 • Ljuskrona Lisa, 5 lampor, silver

  Ljuskrona Lisa, 5 lampor, silver
 • Rosendal 6 (Krom)

  Rosendal 6 (Krom)
  Stor kristallkrona som verkligen är något extra! Skapar en fin ljusbild och prismorna ger riktigt fin lyster när den är tänd.Sladdlängd - 1,5mLjuskälla ingår ej.
 • Stearinljus-hänglykta GOLDEN DREAM

  Stearinljus-hänglykta GOLDEN DREAM
  Kristall-hänglykta ljusblått-utseende med 3 klotljus, sorterat, högkvalitativt glashänge, delvist munblåst muranoglas Fascination ljus: Elegant, högkvalitativt materialurval, konstfull utformning, briljant festbelysning, romantiskt sken av stearinljus... denna dröm-kristallglaslampa lämnar inget övrigt att önska! Genom den utmärkta produktionen i Tyskland och Italien är bästa kvalitet, utmärkta utförande och korta leveranstider säkrade. Design av Uta Kögl
 • Basilano 18-arm (Krom)

  Basilano 18-arm (Krom)
  Basilano är en nutida version av den klassiska kristallkronan och kommer till sin rätt i det moderna hemmet. Det är en kristallkrona som är stor och ståtlig och som garanterat hamnar i blickfånget och sätter sin prägel på hela rummet den placeras i. Lampan är tillverkad i stål med förkromad finish, vackra hängande prismor i klarglas och 18st armar som bär upp en varsin ljuskälla. När lampan är tänd så sprids ljuset på ett behagligt sätt genom prismorna och runtom lampan. Koppla takkronan till en dimmer för att själv kunna ställa in önskad ljusstyrka och tona ner ljuset ifall det skulle behövas. Använd dekorativa LED-lampor för bästa synliga resultat.Ljuskällor ingår ej. 
 • Miira 3 Ljuskrona Rock Grey/Opal White - Nuura

  Miira 3 Ljuskrona Rock Grey/Opal White - Nuura
  Koncept Miira 3 Ljuskrona Rock Grey/Opal Whiteär en bedövande vacker och minimalistisk lampa. Ljuskronan är en del av Miira-serien, som består av olika lampor från det hyllade och älskade belysn
 • Yppigt dekorerad ljuskrona Gianna

  Yppigt dekorerad ljuskrona Gianna
  Gianna ljuskrona med 4 lampor med yppig kristalldekoration Denna fantastiska ljuskrona kan lika gärna hänga i ett italienskt palats. Dess eleganta utformning inspireras av de italienska lamporna från de tidiga åren av det förra århundradet. Med en guldfinish har stativet en ovanlig form med raka och böjda element och dekoreras på två nivåer med kristallkedjor och kristallhängare av olika storlek och former. Fyra ljusstakar ger en atmosfärisk belysning.
 • Imponerande ljuskrona BUDAPEST, 5-armar

  Imponerande ljuskrona BUDAPEST, 5-armar
  BUDAPEST - 5-armad ljuskrona med briljant mönstrade glas i tilltalande form Denna högkvalitativa och dekorativa ljuskrona av 24 karats förgylld helmässing med gjutgodsdelar och klara handslipade glas övertygar genom sitt utseende i traditionen av Jugendstilen omkring 1900. Glasen sörjer för en alldeles särskild utstrålning. Budapest är en underbart elegant lampa som skänker varje rum något alldeles extra. Hos dessa lampor står kvalitet, elegans och högkvalitativt utförande med lång hållbarhet i fokus. Designerkreativitet möter österrikisk hantverkskonst och skapar en produkt som uppskattas världen över. Sedan 1948 tillverkas lampor av den här tillverkaren till 100% i Österrike, varigenom även den mångåriga tillgången till reservdelar kan garanteras. Finns i andra storlekar och ytbehandling efter önskemål.
 • Ljuskrona Ampli, svart/guld, 8 lampor

  Ljuskrona Ampli, svart/guld, 8 lampor
 • Takkrona Chateau - Krom

  Takkrona Chateau - Krom
 • KARE Morticia 2 ljuskrona i svart 12 lampor

  KARE Morticia 2 ljuskrona i svart 12 lampor
  Svart Morticia 2 ljuskrona i enkel design Trots sin storlek och tillverkningen av svartlackerat stål ser den tolvlampiga Morticia-ljuskronan med sina två nivåer och totalt 12 uttag som sitter på böjda armar lätt och filigran ut. Ljuskronan passar perfekt in i den moderna lantlig stilen och är särskilt lämplig för att belysa ett stort matbord.
 • Chester Ljuskrona Smoke - DybergLarsen

  Chester Ljuskrona Smoke - DybergLarsen
  Chester Ljuskrona Smoke - DybergLarsen
 • Ljuskrona Valerie, mässing, 12 lampor

  Ljuskrona Valerie, mässing, 12 lampor
  Valerie ljuskrona med tolv glödlampor i kunglig design Den fantastiska ljuskrona från Valerie-serien är extremt graciös. Ljuset reflekteras vackert av kristallhängningarna och en elegant levande atmosfär skapas. Den mässingsfärgade stativ förstärker kristallens gnistan. Särskilt med valet av ljusformade ljuskällor blir ljuskrona en riktig pärla i rummet.
 • Ljuskrona 700004, i creme-guld, 3 lampor

  Ljuskrona 700004, i creme-guld, 3 lampor
  Enkelt utformad ljuskrona med tre flammor 700004 i krämguld Den otroligt mångsidiga ljuskrona 700004 med tre flammor kan installeras tack vare sin enkla design gjord av stål med en vacker krämguldfinish. Från vardagsrummet till en hall till sovrummen kan den fungera som den huvudsakliga ljuskällan i nästan alla områden. Tre ljuslampor upp till maximalt 60 W, men också moderna LED-lampor i form av ett ljus, kan användas som ljuskällor, så att beroende på valet av ljuskälla inte bara optiken utan också energieffektiviteten hos ljuskronan kan påverkas.
 • Khedira 35cm (Brons)

  Khedira 35cm (Brons)
  Kedira är en vacker taklampa som i formen påminner om den klassiska kristallkronan. Den är tillverkad av metall och består av flera metallstänger som är sammansatta och formade till denna vackra kreation. Lampan har en finish i antikbrons med matchande detaljer och öppen ljuskälla - en kombination som ger lampan ett industriellt uttryck. En elegant taklampa som skapar en fin ljusspridning och en härlig ljusbild i rummet. Använd en dekorativ ljuskälla i lampan för snyggast resultat och koppla den gärna till en dimmer.Ljuskälla ingår ej. 
 • Maria Theresia kristallkrona

  Maria Theresia kristallkrona
 • Markslöjd - GRÄNSÖ Krona 2L 40cm Borstad mässing/MC - Mässing

  Markslöjd - GRÄNSÖ Krona 2L 40cm Borstad mässing/MC - Mässing
  Kristallkrona Gränsö från Markslöjd. Stomme i metall. Maskinskurna prismor. 1,5m kedja med takkåpa för krokupphäng. Jordad anslutning. Små lamphållare (E14). Max 40W glödlampa eller motsvarande styrka i halogen, lågenergi eller LED.Takkont
 • Häringe kristallkrona (Krom)

  Häringe kristallkrona (Krom)
  Häringe kristallkrona i förkromad metall och med maskinslipade prismor.Ljuskällor ingår ej.
 • Ballon Ljuskrona Svart - Herstal

  Ballon Ljuskrona Svart - Herstal
  Ballon Ljuskrona Svart - Herstal
 • Ljuskrona Aylean av stål, 10 lampor, vit

  Ljuskrona Aylean av stål, 10 lampor, vit
 • Maytoni Erich ljuskrona 12 lampor mässing/vit

  Maytoni Erich ljuskrona 12 lampor mässing/vit
 • Ljuskrona Cortez – stilfullt blickfång

  Ljuskrona Cortez – stilfullt blickfång
  Cortez – elegant, grå ljuskrona Man blir aldrig trött på den tidlösa ljuskronan Cortez. De fem grå textilskärmar och det betongfärgade metallupphänget skapar ett harmoniskt och modernt helhetsintryck. Textilskärmarna är något genomskinliga, vilket skapar en behaglig belysning som är bländfri. Passande ljuskällor kan beställas som tillbehör till ljuskronan.
 • Ljuskrona Malbo 5 lampor i svart/koppar

  Ljuskrona Malbo 5 lampor i svart/koppar
 • Ljuskrona Polo, 5 lampor, svart/mässing mörk

  Ljuskrona Polo, 5 lampor, svart/mässing mörk
 • Lampkrona Caleb med 5 ljuskällor, rostfärgad

  Lampkrona Caleb med 5 ljuskällor, rostfärgad
  Smyckande lampkrona Caleb med rostyta med antikt utseende Caleb har formskönt svängda armar och ett även i övrigt vackert utseende, som passar särskilt bra till antika inredningsstilar eller i den lantliga stilen. Hela ytan är i mörkt svartbrunt, här och där genombruten av rostfärgade ställen och därmed ger intrycket att den är ett par tiotal år gammal. Speciellt när man hänger den över ett matbord ser lampkronan Caleb förstklassig ut och passar perfekt till en stilfull atmosfär med antik ton.
 • Lampkrona Arabesque med ädel ton, transparent

  Lampkrona Arabesque med ädel ton, transparent
  Estetisk lampkrona Arabesque av plast Denna filigrana, transparenta lampa skapar en uttalat romantisk och lekfull ton i rummet. Eleganta vindpustlampor ger denna lampkrona en ännu ädlare effekt. Många dekorativa stenar hänger i små kedjor ned från denna svängda lampa. Den transparenta plasten bryter ljuset och skapar ett mångfasetterat skimmer på väggarna och i taket. Lampan kan placeras på många olika ställen. Den passar lika bra i ett stilfullt vardagsrum som över ett matbord, i ett sovrum eller i en särskilt vacker hall.
 • Ljuskrona Valerie, mässing, 8 lampor

  Ljuskrona Valerie, mässing, 8 lampor
  ljuskrona Valerie 8 lampor flamma med akrylarmar Valerie- ljuskrona är ett trevligt komplement till alla klassiskt inredda vardagsrum och ser väldigt elegant ut med sina mässingsfärgade akrylarmar och kristallhängen. På grund av det övervägande genomskinliga eller lätta utseendet är det dock en ganska diskret ljuskrona som väcker uppmärksamhet men stannar i bakgrunden när det gäller färg och därmed skapar ett uttryck för ljushet. Tack vare de skimrande, rörliga kristallelementen reflekteras ljuset försiktigt och avges runt om i rummet. Upphängningshöjden kan endast varieras under monteringen.
 • Ljuskrona Castle mörkt handpatinerad 6 lampor

  Ljuskrona Castle mörkt handpatinerad 6 lampor
 • ROSENDAL - Chrome 53cm

  ROSENDAL - Chrome 53cm
   Med vår serie Rosendal får du ett brett urval av vackra kristallprodukter. Denna härliga kristallkrona har prismor av maskinskuren kvalitet och en metallstomme i krom. 1,5m kedja och takkåpa för upphängning medföljer. Tekniskt: Lampan kräver sex glödlampor med liten sockel (E14) om max 40W eller motsvarande i LED, ingår ej. 1,5m kedja
 • Markslöjd - MARIELUND Krona 3L Krom/MC - Krom

  Markslöjd - MARIELUND Krona 3L Krom/MC - Krom
  Kristallkrona Marielund från Markslöjd. Stomme i metall. Maskinskurna prismor. 1,2m kedja med takkåpa för krokupphäng. Jordad anslutning. Små lamphållare (E14). Max 40W glödlampa eller motsvarande styrka i halogen, lågenergi eller LED.Takkon
 • KOLARZ Carmen 2 kristallkupor guld 8 lampor Ø70 cm

  KOLARZ Carmen 2 kristallkupor guld 8 lampor Ø70 cm
  Lysande ljuskrona Carmen II i en glittrande kristalldesign ljuskrona Carmen II kommer från konst och hantverk och är något mycket speciellt för dem som värdesätter perfektion och vackra, intensiva färger. Skålarna är raffinerade och gjorda av kristallglas, så varje gång är det en unik drömlik engång. Ljuskronan är 24 karat guldpläterad och har ett stort antal högkvalitativa kristaller. stativ hängs med dessa kristaller och gnistrar i den vackra kristalldesignen.
 • Ljuskrona Globe 5 lampor svart

  Ljuskrona Globe 5 lampor svart
 • Markslöjd - GRÄNSÖ Kristallkrona Svart/MC

  Markslöjd - GRÄNSÖ Kristallkrona Svart/MC
  Gränsö kristallkrona från Markslöjd. Svart metall och klara prismor. 1,5m kedja och krok upphängning. Små socklar (E14) för max 2x 40W glödljus eller motsvarande i halogen, lågenergi eller LED. Ljuskällor ingår ej. Bredd (cm) 40 Höjd (cm)
 • Gränsö 2L (Krom)

  Gränsö 2L (Krom)
  Gränsö är en mycket elegant och prisvärd kristallkrona från Markslöjd. Den har en stomme i metall med förkromad finish och är dessutom väldigt ståtlig och vacker. Den smyckar gärna ditt vardagsrum och tillför en lite lyxigare känsla. Gränsö finns i flera olika storlekar - något för alla smaker.Sladdlängd - 150cmLjuskällor ingår ej.

Tips för rengöring av kristallkrona

En lampa med Swarovski-kristaller eller andra taklampor med prismor måste rengöras ibland för att prismorna ska behålla sin glans. Damm och smuts rör sig genom luften konstant och fastnar på kristallerna.

Efter ett par veckor ser kristallkronan ganska grå och tråkig ut. Då är det dags för en rengöring och här får du några bra tips.

Man kan antingen ta ner kronan eller låta den hänga kvar. Om du låter den hänga kvar, se till att placera handdukar eller tidningspapper på golvet. Häng också ett paraply under som fångar upp eventuella kristaller som ramlar av. Paraplyet samlar också upp rengöringsvätskan som droppar ner.

Börja alltid med att damma av kronan med en dammvippa eller med ett lätt fuktat sämskskinn. Om du har lampan hängande kvar i taket, se till att strömmen är avstängd innan du börjar rengöringen.

Man kan antingen spreja på rengöringsmedel eller så använder man bomullshandskar. Använd då vita handskar så du ser hur mycket damm som lossnar. Doppa ena handen i rengöringsmedel och gnid kristallerna rena. Torka de torra med en torr handske på andra handen.

Om du använder sprej istället så sprejar du rengöringsmedlet på alla kristaller och låter de sedan dropptorka. En del stora prismor kan du behöva torka för hand.

Göra eget rengöringsmedel för kristallkronor

Det finns färdiga rengöringsmedel att köpa men det finns många alternativa rengöringsmedel som du kan blanda själv.

Citron, ättika och vatten kan blandas, sprayas och låta vätskan rinna ner och samla upp damm, smuts och fett.

Ljummet vatten med diskmedel och vitvinsvinäger löser smuts och ger prismorna glans. Det är viktigt att torka av kronan direkt efteråt för att undvika att det smetar ut sig.