Väggbelysning

En stor fördel med vägglampor och väggbelysning inomhus är att de inte tar upp yta på golv, bord eller bänkar. I hallen, gångar och vardagsrum är vägglampan en del av inredningen och där lägger vi ofta stor vikt vid lampans design.

I sovrummet är det vägglampor i form av sänglampa som är vanligast även om det kan bli mysigt med lampetter, vägglyktor och annan väggarmatur.

Olika typer av vägglampor

Tavelbelysning | Lampetter | Sänglampor | Klämlampor | Saxlampor

Populär väggbelysning för inomhus bruk

 • LED-tavelbelysning Piktura, antikmässing

  LED-tavelbelysning Piktura, antikmässing
  LED-tavelbelysningen Piktura sätter bilder, målningar och fotografier i sitt rätta ljus Genom den smala konstruktionen håller sig tavelbelysningen PIKTURA diskret i bakgrunden och ger bilden den belyser företräde. Via en praktisk strömbrytare direkt på väggfästet kan stängas av och sättas på. Genom att använda effektiva LED-lampor behöver man inte fundera över energiförbrukningen, då den är mycket energisnål och skonar såväl plånboken som miljön.
 • LED-tavelbelysning Piktura, polerad mässing

  LED-tavelbelysning Piktura, polerad mässing
  LED-tavelbelysningen Piktura sätter bilder, målningar och fotografier i sitt rätta ljus Genom den smala konstruktionen håller sig tavelbelysningen PIKTURA diskret i bakgrunden och ger bilden den belyser företräde. Via en praktisk strömbrytare direkt på väggfästet kan stängas av och sättas på. Genom att använda effektiva LED-lampor behöver man inte fundera över energiförbrukningen, då den är mycket energisnål och skonar såväl plånboken som miljön.
 • Böjd vägglampa Konstantin av vit gips

  Böjd vägglampa Konstantin av vit gips
  Böjd vägglampa Konstantin av målbart gips Som vägglampa är Konstantin relativt diskret och enkel, men bakom den tillrättalagda fasaden döljer sig otaliga användningsmöjligheter. Dels för att form och färg passar i flera stilar och inredningskoncept, dels för att gips är en yta som man kan ändra i efterhand och som passar utmärkt till kreativ ljusgestaltning. Här finns möjlighet att förverkliga idéer! Måla lampan i samma ton som väggen, som en kontrast till resten av inredningen eller med ett motiv eller en illustration - perfekt i barnrummet. Här finns inga gränser för ljuskonstnären och för att du ska kunna förbereda ytan följer alltid handskar och sandpapper med Konstantin. Ljuset flödar nedåt - här finns en mjölkvit glaslist - men även uppåt med ett mjukt sken som skapar en behaglig stämning.
 • PIKTURA - LED-tavelbelysning, strömbrytare, krom

  PIKTURA - LED-tavelbelysning, strömbrytare, krom
  LED-tavelbelysningen PIKTURA sätter bilder, målningar och fotografier i sitt rätta ljus Genom den smala konstruktionen håller sig LED-tavelbelysningen PIKTURA diskret i bakgrunden och sätter bilden den belyser i förgrunden. Via en praktisk strömbrytare direkt på väggfästet kan stängas av och sättas på. Genom användning av LED-ljustekniken behöver man inte fundera över energiförbrukningen, då den är mycket energisnål och skonar såväl plånboken som miljön.

Fler tips på vägglampor

 • Bover Beddy A/04 LED-vägglampa vit spot vänster

  Bover Beddy A/04 LED-vägglampa vit spot vänster
  Funktion framför estetik - LED-vägglampa Beddy A/04 inkl. USB-port och två hyllor LED-vägglampan Beddy A/04 har utvecklats av designern Danos Salgados för ett särskilt ändamål, nämligen som en läslampa för belysning av ett visst område. Lysdioderna avger sitt varmvita ljus genom en vit diffusor och ger en god belysning av ett begränsat område utan att störa andra personer. Ljuset kan riktas individuellt tack vare en liten spak på lamphuvudet, som kan vridas 350 grader. Hos Beddy är syftet det viktigaste. Den gör det möjligt att ladda elektronisk utrustning genom en integrerad USB-port och har samtidigt två fastmonterade hyllor, som erbjuder utrymme för läsmaterial eller mindre elektroniska enheter. LED-ljuskällan kan slås på/av genom den installerade vippströmbrytaren. För designern Danos Salgados är estetiken aldrig det viktigaste, men med Beddy A/04 uppnår han ändå en viss emotionalitet som glädjer användaren. Den är utformad enligt den japanska enkelhetsprincipen och lämpar sig utmärkt som nattlampa i minimalistiskt inrättade privata utrymmen eller hotellrum. Beddy-lampserien är utformad för det spanska lampföretaget Bover.
 • Enkel vägglampa NINA med tygskärm

  Enkel vägglampa NINA med tygskärm
  Vägglampan NINA sprider ett milt ljus Vägglampan NINA håller en förnämligt enkel design På grund av detta kan den integreras i många inredningsstilar och kommer alltid till sin rätt. Den vita tygskärmen ger ett milt ljus i omgivningen. Den graciösa gardinen av slipade glaskulor är ett attraktivt blickfång som uppgraderar vägglampans design med elegans.
 • Harmonic vägglampa - Svart/koppar - Väggplafonder & väggarmaturer, Vägglampor

  Harmonic vägglampa - Svart/koppar - Väggplafonder & väggarmaturer, Vägglampor
 • DCW - Plume CA Vägglampa Black/Polycarbonate

  DCW - Plume CA Vägglampa Black/Polycarbonate
  Plume CA Vägglampa Black/Polycarbonate - DCW
 • UNO - White

  UNO - White
  Lys upp fasaden med den här stämningsfulla vägglampan och få en hemtrevlig känsla. Lampan är tillverkad i pulverlackerad aluminium. Vi rekommenderar: Med fler vägglampor blir stämningen desto bättre. Tekniskt: Lampan har fast LED-belysning om 7W. Anpassad för utomhusbruk (IP44), ej dimbar.
 • Benicio Vägglampa S Wood/Nickel - Lindby

  Benicio Vägglampa S Wood/Nickel - Lindby
  Benicio Vägglampa S Wood/Nickel - Lindby
 • Luxy Vägglampa W2 från Rotaliana (Svart Skärm, Vit Ställning)

  Luxy Vägglampa W2 från Rotaliana (Svart Skärm, Vit Ställning)
  Luxy Vägglampa W2 Luxy vägglampa är flexibel och perfekt som läslampa eftersom den har två"böjningar"på armen som ger lång räckvidd. Välj mellan 5 olika glasskärmar. OBS Till denna armatur kan ljuskäl
 • By Rydéns - Vägglampa Bazar mini - Grå

  By Rydéns - Vägglampa Bazar mini - Grå
  Bazar mini vägglampa i metall, är ett tillskott till Bazar familjen. En mindre och mer lättplacerad modell som passar bra både i sovrum som läslampa, men också i köket som extralampa över kokböckerna. Du behöver 1 styck ljuskälla som inte ingår. Sock
 • Bamboo Vägglampa XS White - Forestier

  Bamboo Vägglampa XS White - Forestier
  Bamboo Vägglampa XS White - Forestier
 • DCWéditions Midnight 505 Vägglampa Solid

  DCWéditions Midnight 505 Vägglampa Solid
  Design: DCWéditions Koncept: Med sin unika design tillför vägglampan Midnight en sublim elegans till ditt utrymme. Den vackra kombinationen av frostad glas och matt svart stål skapar en förtrollande kontrast som fångar ögat. Placera denna vägglampa i hallen, vardagsrummet eller sovrummet för att lägga till en touch av modern elegans till ditt hem. Den grafiska sammansättningen av glas och stål skapar ett subtilt spel av ljus och skugga.
 • Lindby - Kaylou Long Vägglampa Bronze Lindby

  Lindby - Kaylou Long Vägglampa Bronze Lindby
  Kaylou Long Vägglampa Bronze - Lindby
 • Aneta Lighting Bell Vägglampa Svart-Opalvit

  Aneta Lighting Bell Vägglampa Svart-Opalvit
  Produktbeskrivning Bell vägglampor/vägglampetter från Aneta Lighting ingår i en serie med eleganta och moderna lampor. Bell vägglampor passar i flera miljöer i ditt hem, såsom i vardagsrummet eller&hellip:
 • Svängbar vägglampa Spotisland, antikmässing

  Svängbar vägglampa Spotisland, antikmässing
  Flexibel vägglampa Spotisland Vägglampan Spotisland har ett omisskännligt rustikt utseende med sin mässingslook. Den korta och justerbara armen leder via en väggrosett till skärmen, som pryds av en skylt med inskriptionen Old River. En praktisk vägglampa för en rustik atmosfär.
 • Globen Lighting Orbit Vägglampa - Vägglampor Metall Mässing

  Globen Lighting Orbit Vägglampa - Vägglampor Metall Mässing
  Vägglampan från Globen Lighting har en tidlös formgivning med ett trendigt uttryck. Den är tillverkad av metall med en mässingsfärgad yta. Den har en dold ljuskälla med ett indirekt ljus perfekt för att skapa en mysig stämning i vilket rum som helst och en lång, transparent kabel. Lampan fungerar även för fast installation. Formgivning av Tess Palm. Om vägglampan från Globen Lighting- Orbit uppskattas för den trendiga designen.- Orbit är också omtyckt för det behagliga ljuset.- Tillverkad av metall.- Från serien Orbit.- Ljuskälla ingår inte. Shoppa Vägglampor och mer Lampor hos Royal Design.
 • Tyson vägglampa USB vänster svartstruktur GU10

  Tyson vägglampa USB vänster svartstruktur GU10
  Tyson Vägglampa från Belid är tillverkad i Metall. Tyson vägglampan här i fägen Svartstruktur har en diameter på 5cm.Tyson vägglampa har en stilren design med justerbart lamphuvud. USB uttag på&hellip:
 • Örsjö Sun Rå mässing

  Örsjö Sun Rå mässing
  Sun är en vägglampa designad med en integrerad ljuskälla som ger ett mjukt indirekt ljus. ?Vår inspiration är solens uppgång och nedgång och vi vill kombinera former och former som ofta syns i&hellip:
 • Slamp - Mida Applique Vägglampa White-Gold

  Slamp - Mida Applique Vägglampa White-Gold
  Design Adriano Rachele för SLAMP Koncept Mida Applique vägglampa White-Gold är handgjorda vägglampor som är gjorda i tryckt lentiflex och opalflex. De är ihopsatta med hjälp av SLAMPs exklusiva magnetsystem, så lampans ”sten” överlappar den nästan osynliga ramen. De fås i fem olika färgkombinationer – från den dämpade kombinationen av guld och vit till den multifärgade, som ger ett glamoröst och varmt uttryck till hemmet. Som ett smycka i inredningen leder den tankarna åt juveler och ädelsten från modevärldens Haute Couture, där allt är konstruerat på fri hand från start till slut. Gjort i hög kvalitet och ofta i ovanliga material. I samma luxuösa serie hittar du också taklampan i två olika storlekar. Se dem här, där du också kan välja mellan de förtrollande färgkombinationerna.
 • Warm Nordic - Cone Vägglampa Black Noir

  Warm Nordic - Cone Vägglampa Black Noir
  Design Svend Aage Holm-Sørensen för Warm Nordic Cone Wall Lamp Black Noir från den internationellt erkända belysningsdesignern Svend Aage Holm-Sørensen är en funktionell och vacker vägglampa som är perfekt i en läshörna eller bakom sängen för den där svårplacerade boken! När det gäller designen utstrålar Cone vägglampa tydligt sitt skandinaviska ursprung. I sann 1950-talsdesign kryddas elegans med ett ostört och mysigt uttryck. Det vackra utseendet gör att lampan passar in i de flesta typer av inredningar - och utseendet gör också att den är lika aktuell idag som när den designades 1954. Lampan kan roteras och riktas mycket mer än en vanlig vägglampa, och därför är den idealisk där du behöver riktat ljus. Se hela Cone-familjen här!
 • Vägglampa Fenja - Svart - Sänglampor, Vägglampor

  Vägglampa Fenja - Svart - Sänglampor, Vägglampor
 • Stay Short Vägglampa Grå - DFTP

  Stay Short Vägglampa Grå - DFTP
  Stay Short Vägglampa Grå - DFTP
 • Lindby - Merle Vägglampa Black

  Lindby - Merle Vägglampa Black
  Design Lindby Merle Wall Light Black är en funktionell lampa som erbjuder möjligheter till anpassning utöver det vanliga. Funktionaliteten är här kopplad till modern design, vilket gör att lampan passar bra i en ung miljö. Lampan består av ett rektangulärt fäste och en klockformad lampskärm med mattsvart finish, sammanlänkade med en saxarm. Kabeln slingrar sig i ett spiralmönster genom strategiska hål i saxarmen, vilket gör att lampans längd kan justeras. Samtidigt påminner saxarmen otvetydigt om snörena på en korsett, vilket ger en särskilt rå estetik till utseendet. Ljusriktningen kan också justeras på flera sätt, både via själva lampskärmen och via ett gångjärn på fästet som gör att lampan kan svängas från sida till sida. Du kan därför justera ljuset mycket exakt, varför Merle Wall Light är särskilt idealisk som läslampa i sovrummet eller soffhörnan. Se fler vägglampor från Lindby här.
 • Picture Light tavelbelysning (Polerad mässing)

  Picture Light tavelbelysning (Polerad mässing)
 • LED-vägglampa Halo, guld/opal

  LED-vägglampa Halo, guld/opal
  Gyllene LED-vägglampa Halo med en glaskula LED-vägglampan inspirerar som ett dekorativt belysningselement med en fantastisk ljuseffekt. En kort, distinkt arm dyker upp från det runda väggfästet med en metallring fäst i änden. Denna ring omger en vit glaskula som också är fäst vid armens ände. De varma vita glödande lysdioderna är dolda i den. Ljuset avger bländningsfritt genom opalytan och reflekteras något av den guldfärgade metallen, vilket gör att ljuset verkar ännu varmare och framkallar en mysig atmosfär.
 • Marset - Ginger 20 A (On/Off) Vägglampa Wenge

  Marset - Ginger 20 A (On/Off) Vägglampa Wenge
  Design Joan Gaspar för Marset Koncept Ginger 20 A (On/Off) Vägglampa Wenge är designad av Joan Gaspar och är en hyllning till trumslagaren Ginger Baker från det brittiska 60-talsbandet Cream. Trä är ett material som är svårt att forma vilket innebär en stor utmaning Men som Ginger-kollektionen löst helt och hållet. Plattor av trä och papper pressas ihop under ett högt tryck där laminat bildas som nästan är helt platt. Resultatet är en skärm som endast ör 4 t ör 4 mm tunn med en vit insida och en yttersida med en trä-finish av hög kvalitet. Du får en lampskärm som ger ett indirekt ljus som diskret lyser upp rummet. Ginger lampserie består av tak-, golv-, vägg- och bordslampor.
 • Stiff TW vägglampa (Svart)

  Stiff TW vägglampa (Svart)
 • Zaragoza vägglampa (Mässing/guld)

  Zaragoza vägglampa (Mässing/guld)
  Zaragoza är en stilren vägglampa som ger en elegant känsla till interiören. Den är tillverkad av metall och har en polerad mässingfinish med svarta detaljer. Den vita skärmen är tillverkad av textil och släpper igenom en bra och dekorativ mängd med ljus när lampan är tänd. Placera lampan i sovrummet, vardagsrummet eller fler i rad i en längre hall - var den än placeras så säkerställer den en stilsäker design och ett behagligt ljus.Ljuskälla ingår ej.
 • Kidal vägglampa (Svart)

  Kidal vägglampa (Svart)
  Ljusa accenter sätts med denna extremt moderna vägglampa i mörkgrå färg från Kidal-serien. Den här modellen har olika fördelar. Lampan kan bidra till en behaglig miljö med sina dekorativa stansningar samtidigt vara ett modernt blickfång. Insidan av textilskärmen är färgen silvermetallisk där en E27-sockel gömmer sig. Vi rekommenderar LED-lampor på grund av deras energibesparingar och livslängd. Kidal finns även i andra varianter som går utmärkt att kombinera med varandra för ett snyggt helhetsintryck i hemmet. Levereras med praktisk on/off-strömbrytare som sitter på väggfästet. Ljuskälla ingår ej.
 • Aneta Lighting - Tavelbelysning Miro dimbar - Grå

  Aneta Lighting - Tavelbelysning Miro dimbar - Grå
  Tavelbelysning i metall. Dimmerbrytare på sladden. LED-ljuskälla ingår.
 • Frandsen - Job Vägglampa Mat Svart

  Frandsen - Job Vägglampa Mat Svart
  Design Benny Frandsen för Frandsen Koncept Job vägglampa Mat Svart är inspirerad av den klassiska arkitektlampan och är en ytterst funktionell lampa. Med dess flexibla arm kan lampan dras ut från väggen och är därför speciellt lämpad som sänglampa till en ställbar säng. Lampans skärm kan justeras så det behagliga ljuset kan vändas till den riktning som behövs. Man kan på samma vis använda den praktiska belysningen över det valt arbetsområde eller vid skrivbordet på barn-rummet. Vägglampan fås i både svart och vit och passar in perfekt i den skandinaviska stilen där det fortfarande är fokus på minimalism, funktionalitet och ökad uppmärksamhet krig bra belysning. Se hela Job-serien här, som också inkluderar den allsidiga golvlampan och bordslampan i samma funktionella design.
 • Vägglampa Infinity

  Vägglampa Infinity
  Gunmetal finish. Crystal glass. A. 42, B. 23, C. 20 cm
 • AntiDark Palla C135 Dim to Warm Mässing

  AntiDark Palla C135 Dim to Warm Mässing
 • Amara Vägglampa, 60cm

  Amara Vägglampa, 60cm
  Amara Vägglampa från PR Home. Vägglampa Amara i naturfiber som silar ljuset. En dekorativ väggbonad som även ger stämningsljus. Levereras med vitt E14 sladdställ. Naturmaterialet kan skifta i färg,&hellip:
 • Prospa Vägglampa Black/Brass - Lindby

  Prospa Vägglampa Black/Brass - Lindby
  Prospa Vägglampa Black/Brass - Lindby
 • TECNOLUMEN Afrique vägglampa, röd

  TECNOLUMEN Afrique vägglampa, röd
  Tradition och modern stil – kvalitet made in Germany! Denna patenterade designvägglampa har en imponerande effekt: armaturen skapar en atmosfär som för tankarna till det mystiska Afrika. Kanske är det den smala, tvådelade formen som påminner om en afrikansk mask som fascinerar oss. Den enkla designen – två, smala linjer som löper mot varandra i rött och blått glas – förstärker associationen. Produktens kvaliteten kan bevisas med hjälp av serienumret och TECNOLUMEN-stämpeln. OBS: Det strukturerade och färgade ljusskenet på produktbilden förändras beroende på vald ljuskälla och har ingenting att göra med glasfärgen på de diagonala inläggen i lamphöljet. Företaget Tecnolumen – design med hjärta Företaget TECNOLUMEN satsar helt och hållet på Bauhaus-stilen: Wagenfeld-bordslampan kom år 1979 och var deras första produkt. Vid sidan av Wilhelm Wagenfelds modeller integrerar företaget TECNOLUMEN också andra designklassiker i lantlig stil i sitt sortiment – allt från Marianne Brandt till formgivningar av andra designer såsom Walter Schnepel. Art Déco och De Stijl ingår också i tillverkarens sortiment.
 • Petra vägglampa (Krom)

  Petra vägglampa (Krom)
  Petra har en stilren och industriell design och är gjord av skinande krom. Den utdragbara armen och den rörliga lampskärmen gör den perfekt som läslampa. Levereras med 80cm sladd. Ljuskälla ingår ej.
 • Lampe Gras N304 L40 Vägglampa Matt Svart & Matt Svart/Koppar Hardwired

  Lampe Gras N304 L40 Vägglampa Matt Svart & Matt Svart/Koppar Hardwired
  Design: Bernard-Albin Gras för Lampe Gras Koncept: Med Lampe Gras N304 L40 Vägglampa Matt Svart med hardwire får du en riktig klassiker till ditt hem. Lampan designades 1921 av Bernarb-Albin Gras och är än idag lika vacker som när den blev till. Urspringligen användes varken skruvar eller svetsningar till lampan, och med Lampe Gras började en ny era inom lampproduktion. Lampans arm är 40 cm lång. Observera att denna modell är hardwired, dvs. att den monteras direkt på vägguttag och tänds via strömbrytare
 • Clark 1 Vägglampa White/Chrome - Globen Lighting

  Clark 1 Vägglampa White/Chrome - Globen Lighting
  Clark 1 Vägglampa White/Chrome - Globen Lighting
 • Anglepoise Type 80 W1 vägglampa med kontakt, grön

  Anglepoise Type 80 W1 vägglampa med kontakt, grön
  Med stickkontakt: Design vägglampa typ 80 av Anglepoise En av de senaste skapelserna av industridesignern Kenneth Grange är armaturserien Type 80, som han designade 2019 när han var 90 år gammal. Grange har designat vardagliga föremål av alla slag, från British Intercity-tåg till Royal Mail-brevlådor till köksapparater och fotokameror från kända tillverkare. Belysning är bara en kategori. På Grange kännetecknas detta dock också av estetik och funktionalitet. Skarven på vägglampan Type 80 gör att skärmen kan justeras. Det speciella tillägget med denna armatur, som annars är inriktad på enkelhet, är det allmänna ljusutloppet i skuggan, som förutom riktad belysning också skapar mjuk omgivande ljus och därmed en mysig atmosfär. Dessutom är den här versionen av vägglampan utrustad med en försörjningsledning plus stickkontakt. Framför allt gör det att den kan användas som en läslampa bredvid sängen eller fåtöljen.
 • KOLARZ Centro vägglampa, Ø 42 cm, dekor mässing

  KOLARZ Centro vägglampa, Ø 42 cm, dekor mässing
  Puristisk glasvägglampa Centro med metallisk detalj Enkel form men med en elegant touch samtidigt - Centro vägglampa är den perfekta lampa för moderna vardagsrum. Den platta, cirkulära skärmen av opalglas garanterar en jämn, diffus ljusstrålning. Väggfästet av metall håller skärmen i centrum; samtidigt är den synlig på framsidan och bildar en visuell accent som en central punkt.
 • Wentworth vägglampa dubbel guld/svart

  Wentworth vägglampa dubbel guld/svart
  Skapa en stämningsfull atmosfär med Wentworth vägglampa från Eichholtz. Välj vägglampa med omsorg och ge rummet det lilla extra med en eller flera vägglampor och skapa en skön harmonisk balans mellan ljus och mörker. Vägglampan har en gedigen stomme av mässing med en elegant plätering i guldfärg vilket ger lampan en exklusiv look. Lampskärmen är tillverkad av polyester och inkluderar vid köpet. Vägglampan är avsedd för fast installation och måste kopplas direkt till en elsladd som dras från väggen. Kabeln på lampan sitter bakom väggplattan och kommer inte vara synlig efter att lampan fästs på väggen. Mått på lampskärmen Ø: 15 x Ø: 11 x H: 13 cm
 • Anglepoise Original 1227™ Mini Vägglampa Linen White

  Anglepoise Original 1227™ Mini Vägglampa Linen White
  Design: George Carwardine för Anglepoise. Koncept: The Original 1227 Mini är det minsta tillskottet till den specifika Lampserien. Lampan är leksjuk, klassisk orginell och 100 % autentiskt, fylld med traditionella kromdetaljer. Anglepoise Lampserie är känd för sitt mycket igenkännbara industriuella uttryck. Lampor från Anglepoise kännetecknas av ytterst hög kvalitet och stor funktionalitet. Speciellt den unika fjädern gör det möjligt, lätt och avslappnat att ställa in Lampan i just den position man önskar. Historien om Anglepoise starter i 1932 när George Carwardine uppfinner den fjäder som används på Anglepoise Lamporna och börjar att sälja dem. Försäljningen tar snabbt fart och han söker därför hjälp hos Herbert Terry och hans söner. 1933 får Herbert Terry og söner licensen till att producera Lampan av George Carwadine och så har aftalen fortsatt fram till idag. Anglepoise har genom tiden utvecklat nya designs, men den originala versionen är dock fortfarande den meste kända av Lamporna från Anglepoise - The Original 1227™. I 2015 utvecklade Anglepoise Lampan The Original 1227™ Mini. Denna version er två-tredjedelar av original storleken och gör därmed Lampan till en mera tidstrogen utgåva av originalversionen. En annan känd Anglepoise Lampa är Type 1228™. Den är designad av Kenneth Grange 2008. Lampan erbjuder samma funktionalitet som original Lampan, men har förutom det ett mer modernt uttryck.
 • Designervägglampa Poppy med effektfulla blommor

  Designervägglampa Poppy med effektfulla blommor
  Wondrous Poppy vägglampa - en blomma i blomNär solen går ner och naturen höljs i mörker stänger även blommorna sina blommor, eftersom det inte längre finns något ljus som kan vägleda dem. Men en enda blomma öppnar sina blommor istället för att stänga dem så snart artificiellt ljus tar över solens uppgift att ge ljus. Även om det inte är en levande växt vi talar om här, kommer den mycket nära en riktig blomma. Vi talar om vägglampan Poppy, ett blommigt belysningsobjekt skapat av designtrion Ulrich Beckert, Georg Soanca-Pollak och Peter Thammer, som helt omtolkar belysning och dess effekter. När vägglampan tänds kan man se ett mycket speciellt skådespel. De filigrana kronbladen, som är fästa vid de två munblåsta glaskapslarna, vecklar ut sig på mycket kort tid och släpper ut ljuset som har börjat glöda inuti glaset. Värmen från ljuskällan har en speciell effekt på de filigrana metallamellerna. För det är inte vilken metall som helst som har använts här, utan en värmekänslig bimetall som har egenskapen att expandera under påverkan av värme. Poppy utnyttjar alltså denna fysikaliska effekt och öppnar sina kalyxer så fort ljuset tänds. De två flexibla armarna som är klädda med textil gör dessutom vägglampan till en extremt rörlig ljuskälla som när som helst kan anta en annan form. Det finns alltså alltid nya möjligheter att utforma vägglampan och den visar sig vara föränderlig och individuell som knappast något annat belysningsobjekt.

Vanliga frågor om väggbelysning

Kan man ha väggarmatur för utomhus bruk även inne?

Ja, det går bra att montera upp väggarmatur som är framtagen för utomhusbruk även inomhus. Det är åt andra hållet man inte kan göra eftersom elektronikprodukter som ska användas utomhus har högre krav på IP-klassning. De måste helt enkelt tåla fukt och kyla bättre, vilket inte en väggmonterad inomhuslampa behöver.

Vad finns det för synonymer till väggbelysning?

Vägglampa, väggarmatur, vägglykta

Hur kan man ha vägglampa inomhus utan sladd?

En lampa behöver ström för att kunna lysa och vill du inte ha en synlig sladd på väggen har du två möjligheter. Det går att dra el i väggen och ta ut den precis bakom vägglampan så att du helt slipper synlig kabeldragning. Ett annat alternativ är att ha en väggarmatur som drivs på batteri och då är du mer fri att placera lampan var du vill.