Skomakarlampor

I början på 1900-talet blev skomakarlampan populär i de svenska hemmen. Faktum är att det var den typ av lampa som först började användas inomhus. En klassisk skomakarlampa ska vara gjord av tunt glas med små vågor. Nyproducerade lampor härmar ofta denna stil fast med modern twist. De kan vara av porslin, mässing, plåt eller klarglas.

Skomakarlampa med hiss

En del av skomakarlamporna var utrustade med hiss, vilket gjorde att man kunde höja och sänka belysningen. Grön, svart och vit är de mest klassiska färgerna och av mässing eller i plåt. Hisslampan passar ju bäst ovanför matbordet. Vill du ha en skomakarlampa i fönster behövs ingen hissfunktion och då passar en liten skärm på cirka 15 cm fint.

Här följer nu en översikt med förslag på lampor i skomakarstil. Välj en färg och storlek på skärm och lampslöja som passar till din heminredning. Det finns att välja på liten och stora skärmar.

Populärt inom skomakarlampor

 • Skomakarlampa

  Skomakarlampa
  Söt och prisvärd lampa för fönstret. Antikfärgade detaljer och vitt, 20 cm glas. L/B/H20/20/13 cm, sladdlängd 110 cm.
 • August taklampa

  August taklampa
  Taklampa i klassisk stil, skomakarskärmar i opalvitt glas som ger ett fint ljus. Sladdlängd 150cm.Ljuskällor ingår ej.
 • Cobbler 25

  Cobbler 25
  Cobbler är en pendel i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset vitt. Sladdlängd: 120cm (svart textilkabel + svart takkåpa).Finns även i en större storlek, 40cm.Ljuskälla ingår ej.
 • Cobbler 40

  Cobbler 40
  Cobbler är en pendel i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i vitt glas. Sladdlängd: 120cm (svart textilkabel och vajer + takkåpa i antikmässing).Finns även i en mindre storlek, 25cm.Ljuskälla ingår ej.

Fler tips på skomakarlampor

 • Cobbler 40

  Cobbler 40
  Cobbler är en pendel i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i klarglas. Sladdlängd: 120cm (svart textilkabel och vajer + takkåpa i antikmässing).Finns även i en mindre storlek, 25cm.Ljuskälla ingår ej.
 • Cobbler plafond 25

  Cobbler plafond 25
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset vitt. Sladdlängd: 120cm (svart textilkabel + svart takkåpa).Finns även i en större storlek, 40cm.Ljuskälla ingår ej.
 • Cobbler plafond 25 (klarglas)

  Cobbler plafond 25 (klarglas)
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i klarglas. Ljuskälla ingår ej. 
 • Cobbler plafond 25 (rök)

  Cobbler plafond 25 (rök)
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i rökfärgat glas. Ljuskälla ingår ej.

Skomakarlampa med tvinnad sladd

Det finns varierande utföranden på den här typen av lampor och en lampdel som kan bli en extra fin detalj är sladden. Med en tvinnad sladd, kanske omspunnen i textil med en matchande färg kan lampan få ännu mer personlighet.

En del skomakarlampor säljs med tvinnade sladdar men är du duktig och gillar att fixa på egen hand kan du såklart byta ut sladden. Kanske du hittat en vintage lampa på auktion eller loppis, eller en sladd och redan har en gammal skomakarlampa hemma men vill byta elsladden.

Dubbel skomakarlampa i taket

Klassiskt var det bara en lampa som hängde från taket men det finns nyproducerade skomakarlampor med dubbla skärmar, förbundna med en metallstång i antikbehandlad mässing. August taklampa från PR Home är ett exempel på denna lamptyp.