Skomakarlampor

I början på 1900-talet blev skomakarlampan populär i de svenska hemmen. Faktum är att det var den typ av lampa som först började användas inomhus. En klassisk skomakarlampa ska vara gjord av tunt glas med små vågor. Nyproducerade lampor härmar ofta denna stil fast med modern twist. De kan vara av porslin, mässing, plåt eller klarglas.

Skomakarlampa med hiss

En del av skomakarlamporna var utrustade med hiss, vilket gjorde att man kunde höja och sänka belysningen. Grön, svart och vit är de mest klassiska färgerna och av mässing eller i plåt. Hisslampan passar ju bäst ovanför matbordet. Vill du ha en skomakarlampa i fönster behövs ingen hissfunktion och då passar en liten skärm på cirka 15 cm fint.

Här följer nu en översikt med förslag på lampor i skomakarstil. Välj en färg och storlek på skärm och lampslöja som passar till din heminredning. Det finns att välja på liten och stora skärmar.

Populärt inom skomakarlampor

 • Skomakarlampa

  Skomakarlampa
  Söt och prisvärd lampa för fönstret. Antikfärgade detaljer och vitt 20 cm glas. Storlek: 20x20x13 cmFärg: vitMaterial: glasSockel/watt: E14, 25WSladdlängd: 110 cmKontakt: DCL kontakt
 • August taklampa (Mässing/guld)

  August taklampa (Mässing/guld)
  Taklampa i klassisk stil, skomakarskärmar i opalvitt glas som ger ett fint ljus. Sladdlängd 150cm.Ljuskällor ingår ej.
 • Cobbler 25 (Vit)

  Cobbler 25 (Vit)
  Cobbler är en pendel i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset vitt. Sladdlängd: 120cm (svart textilkabel + svart takkåpa).Finns även i en större storlek, 40cm.Ljuskälla ingår ej.
 • August taklampa (Grön)

  August taklampa (Grön)
  Taklampa i klassisk stil med mässing/guld som stomme och två gröna skomakarskärmar. Funkar bra över bland annat biljardbordet:).Ljuskällor ingår ej.

Fler tips på skomakarlampor

 • Cobbler plafond 25 (vitt glas) (Antikmässing)

  Cobbler plafond 25 (vitt glas) (Antikmässing)
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset vitt. Ljuskälla ingår ej.
 • Sofiero taklampa (Antikmässing)

  Sofiero taklampa (Antikmässing)
  Den snygga skomakarlampan Sofiero, tillverkad i tenn med mässingdetaljer. Skärmen är tennfärgad på insidan och textilkabeln är svart. Ljuskälla ingår ej.
 • Sofiero skomakarlampa (Vit)

  Sofiero skomakarlampa (Vit)
  Vackra skomakarlampan Sofiero har en svart skärm med stilrena detaljer i mässing. Sofiero är en lampa som aldrig går ur tiden och är lätt att placera ut i ditt hem - passar helt enkelt in i de flesta interiörer.Levereras med en tvinnad brun textilkabel.Ljuskälla ingår ej.
 • Cobbler plafond 25 (rök) (Antikmässing)

  Cobbler plafond 25 (rök) (Antikmässing)
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i rökfärgat glas. Ljuskälla ingår ej.
 • Sofiero skomakarlampa (Svart)

  Sofiero skomakarlampa (Svart)
  Vackra skomakarlampan Sofiero har en svart skärm med stilrena detaljer i mässing. Sofiero är en lampa som aldrig går ur tiden och är lätt att placera ut i ditt hem - passar helt enkelt in i de flesta interiörer.Levereras med en tvinnad brun textilkabel.Ljuskälla ingår ej.
 • Buckler taklampa (Silver)

  Buckler taklampa (Silver)
  Buckler taklampa påminner en del om en skomakarlampa eller industrilampa i retrostil. Den antiksilverfärgade skärmen med detaljer i trä gör att den ser mycket bra ut över köksbordet, men passar givetvis in i andra rum också. Lampan är dimbar och mäter 23 cm i höjd och 45 cm i diameter. Sladden mäter 120 cm och kan justeras eftersom lampan är höj- och sänkbar. Bra när du vill ha extra ljus under middagen eller vid läxläsning. Vill du kombinera med en liknande lampa kan du välja till Buckler golvlampa.
 • Cobbler plafond 25 (klarglas) (Antikmässing)

  Cobbler plafond 25 (klarglas) (Antikmässing)
  Cobbler är en plafond i skomakarstil som både är stilren och diskret i sitt utförande. Den är tillverkad i metall med bas i antikmässing, kontrasterande mattsvarta detaljer och en veckad glasskärm som kommer i flera olika färger. På denna variant är glaset i klarglas. Ljuskälla ingår ej. 
 • Momentum Skomager Taklampa Svart/Svart - DybergLarsen

  Momentum Skomager Taklampa Svart/Svart - DybergLarsen
  Momentum Pendellampa Svart med svart toppSkomakarlampa - verkstadslampa - klassisk metallpendellampa: kärt barn har många namn. Dyberg Larsen har gjort sin version av den berömda lamptypen.Häng de

Skomakarlampa med tvinnad sladd

Det finns varierande utföranden på den här typen av lampor och en lampdel som kan bli en extra fin detalj är sladden. Med en tvinnad sladd, kanske omspunnen i textil med en matchande färg kan lampan få ännu mer personlighet.

En del skomakarlampor säljs med tvinnade sladdar men är du duktig och gillar att fixa på egen hand kan du såklart byta ut sladden. Kanske du hittat en vintage lampa på auktion eller loppis, eller en sladd och redan har en gammal skomakarlampa hemma men vill byta elsladden.

Dubbel skomakarlampa i taket

Klassiskt var det bara en lampa som hängde från taket men det finns nyproducerade skomakarlampor med dubbla skärmar, förbundna med en metallstång i antikbehandlad mässing. August taklampa från PR Home är ett exempel på denna lamptyp.