Badrumsbelysning

Belysningen i badrummet kan göras på många olika sätt med infällda spots i taket, vägglampor och spegelbelysning. Att installera badrumsarmatur i våtrum ställer höga krav på elsäkerhet. All elinstallation bör göras av elektriker och det är särskilt viktigt för just badrumsbelysningen där vatten, fukt och elektricitet är en extra känslig kombination.

Badrumslampor för tak eller vägg

Vanliga sätt att lysa upp badrummet är med spotlights i taket eller en fast väggarmatur. Har man ett litet badrum kan det räcka med belysning från ett badrumsskåp eller en badrumsspegel. Tänk dock på att du vill kunna tända lamporna redan vid dörren in till badrummet så du slipper famla i mörkret efter lysknappar vid handfatet och spegeln.

Typer av badrumsbelysning: Spegelbelysning | Bastubelysning | Lysrörslampor

Populärt inom badrumsbelysning

 • Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas

  Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas
 • Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10

  Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10
  Klassisk armatur från en av Ifö Electric's välkända serier. Classic kan vägg- eller takmonteras i bastu. Keramisk sockel och blank opal kupa. » Här hittar du en PDF med mer information om produkten och installation
 • Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED

  Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED
  RIBERA vägglampa IP44 9W LED, krom. Ljusmängd 550lm, livslängd LED 30000h, varmt vitt ljus 3000K. Badrumslampa för montering horisontellt ovanför spegeln eller vertikalt bredvid spegeln. Material: metall och akryl
 • Classic badrumslampa (Svart)

  Classic badrumslampa (Svart)
  Stilrena och eleganta Classic är en badrumslampa med en klar glaskupa och ett fäste av fin keramik. Ger ett väldigt bra och behagligt ljus i ditt badrum. Finns i svart och vitt.Ljuskälla ingår ej.

Fler tips på badrumsbelysning

 • Tornado 30cm (Opal)

  Tornado 30cm (Opal)
  Tornado är en elegant och stilren taklampa som är anpassad för att placeras inne i badrummet. Den är IP44-klassad och klarar av både fukt, ånga och vattenstänk med största briljans. Lampan är tillverkad av metall, har en behaglig skärm i opalglas och en dekorativ förkromad ring nedtill som ramar in lampan och ger den dess eleganta look. Opalglaset bidrar till att det blir en jämn och bländfri ljusspridning när lampan är tänd och ger badrummet en bra grundbelysning.Tornado finns även i andra varianter.Ljuskällor ingår ej.
 • Rayen LED (Svart)

  Rayen LED (Svart)
  Rayen är en stilren vägglampa som ger möjligheten att skapa en behaglig och elegant atmosfär i badrummet. Den är IP65-klassad vilket innebär att den klarar av både damm, vattenstänk och ånga med största bravur. Lampan är försedd med integrerad LED-belysning som sprider ett varmvitt upp- och nedljus som blir väldigt dekorativt längs väggen. Placera lampan för sig själv eller skapa ett maffigt uttryck med fler lampor på rad.Lampan är tillverkad av högkvalitativ aluminium.Integrerad LED-belysning.
 • Ocean I tak/vägg (Svart)

  Ocean I tak/vägg (Svart)
  Behöver du en neutral och klassisk plafond? Isåfall faller valet lätt på Ocean som är en glasplafond i vitt matt glas. Lampan är enkel att placera både i din hall eller i ditt badrum, då den också är IP-klassad. Det här är Oceans mindre modell med en diameter på 25 cm.
 • Master plafond 26cm (Svart)

  Master plafond 26cm (Svart)
  Master är en spännande och iögonfallande plafond som är skapad i en modern design och ger ett bra och bländfritt ljus till badrummet. Den är IP44-klassad och är tät mot både fukt, ånga och vattenstänk. Lampan är tillverkad av metall och glas, som går i olika lager med varandra och tillsammans skapar denna spännande kreation. När lampan är tänd sprids ljuset genom den glasade delen och förser rummet med en bra grundbelysning.Finns i färgerna svart, matt nickel och krom.Ljuskälla ingår ej.
 • Messina 3 taklampa (Mässing/guld)

  Messina 3 taklampa (Mässing/guld)
  Messina är en stilren taklampa som passar lika bra i det moderna badrummet som i det klassiska. Den är tillverkad av metall, har en finish i matt mässing och tre räfflade skärmar i opalglas. Lampan är IP44-klassad, vilket gör att man inte behöver vara orolig över att fukt eller ånga kommer skada lampan. En fin taklampa som sprider ett bra och behagligt ljus i badrummet. Koppla gärna lampan till en dimmer för att kunna ställa in önskad atmosfär och stämning.Ljuskällor ingår ej.
 • Fabio H2O LED vägglampa

  Fabio H2O LED vägglampa
  Fabio är en stilren IP44-klassad vägglampa som även fungerar bra i våtutrymmen. Mattsvart stomme, vit kupa. Glödlampa integrerad LED 20 W, ljusflöde 1800 lm och färgtemperatur 3000K.
 • Marine Taklampa 30Cm Klar/Vit IP20

  Marine Taklampa 30Cm Klar/Vit IP20
 • Jenno (Krom)

  Jenno (Krom)
  Jenno är en IP44-klassad badrumslampa som är perfekt att placera vid sidan av spegeln. Den är enkel och elegant med sitt nätta metallfäste och sin cylindriska, matta glaskupa. Koppla gärna lampan till en dimmer för att ställa in och justera ljuset efter önskad atmosfär.Finns i färgerna satin krom och svart. Ljuskälla ingår ej.
 • Markslöjd - Vägglampa Neptunus LED - Svart

  Markslöjd - Vägglampa Neptunus LED - Svart
  Neptunus vägglampa från Markslöjd. Vägglampa i metall och fast LED på 9W. Perfekt över badrumsspegeln. IP44. För fast installation. Monteras med väggbygel. Mått 60 x 25 x 6 cm,
 • 6W Bad.Plaf Doris Vit 225mm

  6W Bad.Plaf Doris Vit 225mm
  Philips LED-armaturer ger ifrån sig ett ljus som är skonsamt för ögonen.
 • Bell Taklampa 4:A Svart/Vit IP20

  Bell Taklampa 4:A Svart/Vit IP20
 • Straight LED 28cm (Vit)

  Straight LED 28cm (Vit)
  Straight är en stilren och elegant taklampa som är anpassad för badrumsmiljö. Den är IP44-klassad vilket gör att den klarar av att stå emot både fukt, vattenstänk och mindre partiklar. Lampan är tillverkad av högkvalitativ plast, med vit kupa som omger ljuskällan och bidrar till en bländfri och mjuk ljusspridning. Den är försedd med integrerad LED-belysning som sprider ett varmvitt ljus (3000K) och ger badrummet den grundbelysning som krävs. Straight hänger dessutom bara ner 6cm från taket, vilket gör att den passar bra även i trängre utrymmen och i rum med lägre takhöjd.Finns även i en mindre storlek.Integrerad LED-belysning.
 • 304 Bathroom Vägglampa Vit/Svart/Polycarbonat - Lampe Gras

  304 Bathroom Vägglampa Vit/Svart/Polycarbonat - Lampe Gras
  304 Bathroom Vägglampa Vit/Svart/Polycarbonat är en vacker vägglampa för badrummet. Lampan monteras direkt på ett strömuttag och du slipper därmed synliga kablar och kontakt. Lampe Gras är en
 • Avignon spegelbelysning (Krom)

  Avignon spegelbelysning (Krom)
  Avignon badrumslampa fäster du direkt på spegeln. Den har en yta i krom kombinerat med en frostad glasskärm. LED-belysning som sprider ett bra och naturligt ljus i ditt badrum.Integrerad LED-belysning.
 • Lux 3 (Borstat stål)

  Lux 3 (Borstat stål)
  Lux 3 är en snygg badrumslampa i borstat stål som har tre stycken riktbara spottar. Den sprider ett varmvitt och behagligt ljus i ditt badrum och skapar en härlig atmosfär. Detaljerna på lampan är i krom.Ljuskällor (LED) ingår.
 • Plafond Alley

  Plafond Alley
  Alley IP plafond andas sekelskifte med sina detaljer i gammaldags stil och passar utmärkt i taket i badrummet då den är IP44-klassificerad. Lampan består av mattsvart metall med en kontrasterande blank glaskupa i vitt. Lampan är gjord för fast installation.
 • Sandhamn 3L (opal) (Svart)

  Sandhamn 3L (opal) (Svart)
  Sandhamn är en stilren och elegant armatur som är anpassad för badrumsmiljö. Den är IP44-klassad, vilket gör att den klarar av att stå emot både fukt, ånga och vattenstänk på ett utmärkt vis. Lampan är tillverkad av metall, skapad i en svartlackad finish och är försedd med tre stycken vit kupor i opalglas. Dessa kupor omger ljuskällorna och bidrar till ett bra och bländfritt ljus i badrummet när lampan är tänd.Sandhamn finns även i andra varianter. Ljuskällor ingår ej.
 • Brice 17cm (Vit)

  Brice 17cm (Vit)
  Brice LED är skapad i en tidlös design och tillverkad i ett helt aluminiumstycke, vilket gör att det inte är några synbara skarvar eller liknande på armaturen. Lampan är utrustad med den senaste LED-tekniken som ger en helt enhetlig, varmvit ljusfördelning (3000K). Den är IP44-klassad och står därav emot både fukt, damm och vattenstänk. Den är dessutom dimbar, så det är inga problem att skapa den atmosfär du önskar i badrummet, köket eller hallen. Finns i färgerna svart och vit.Integrerad LED-belysning. 
 • SPOTLIGHT 230V - Bath

  SPOTLIGHT 230V - Bath
  Den här downlighten är tillverkad i metall och är godkänd som badrumsbelysning. Tekniskt: Spotlighten kräver en glödlampa med GU10-sockel om max 35W eller motsvarande i LED, ingår. 36° spridningsvinkel. Varmvitt ljus 2700K. 173 Lumen. Energiklass D.
 • Vanese vägglampa (Krom)

  Vanese vägglampa (Krom)
 • Astro Utomhusbelysning Soprano Svart AS1131004

  Astro Utomhusbelysning Soprano Svart AS1131004
  SvartGlödlampa
 • Acri Plafond (Vit)

  Acri Plafond (Vit)
 • Badrumsbelysning Florens

  Badrumsbelysning Florens
  FLORENS vägglampa IP44. Modern vägglampa med glaskupol för badrum. Material: metall och glas
 • Contrast Edenryd LED (Vit)

  Contrast Edenryd LED (Vit)
  Contrast är en snygg och stilfull serie till badrummet med flera olika kupor i matt opalglas. Finns i färgerna vit, svart och grått. Passar både i privat och offentlig miljö och kan monteras på både vägg och tak.Integrerad LED-belysning.
 • Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Grå IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-12

  Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Grå IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-12
  Klassisk armatur från en av Ifö Electric's välkända serier. Classic kan vägg- eller takmonteras i bastu. Keramisk sockel och blank opal kupa. » Här hittar du en PDF med mer information om produkten och installation
 • P-301 downlight IP44 (Vit)

  P-301 downlight IP44 (Vit)
  Downlight i 12V med ett glas framför halogenlampan som gör att den klassas som IP44.Är ej riktbar. Glöm ej köpa till transformator!Ljuskälla ingår ej.
 • Ask 36 IP44 Plafond LED Vit - Nordlux

  Ask 36 IP44 Plafond LED Vit - Nordlux
  Ask 36 LED-plafond IP44 - Nordlux LED-plafond med ett klassiskt uttryck. Använd den i badrummet, hallen, källaren eller på andra platser där du behöver mycket ljus.
 • Teresa badrumsplafond 36cm (Krom)

  Teresa badrumsplafond 36cm (Krom)
  Badrumsplafondem Teresa skapar verkligen en härlig och lyxig känsla i ditt badrum. Den har flera hängande akrylprismor och kromat fäste i metall. Hög IP-klass vilket möjliggör installation i badrum. När lampan är tänd så sprids ljuset på ett elegant vis genom prismorna.Ljuskällor ingår ej.
 • Torsö singel (Vit)

  Torsö singel (Vit)
  Torsö singel spotlight som är IP44-klassad och funkar bra i badrum. Ger ett riktat ljus och fungerar bra som komplentbelysning i ett badrum.​Ljuskälla ingår ej.
 • Modena vägglampa (Krom)

  Modena vägglampa (Krom)
 • Classic badrumslampa matt glob (Vit)

  Classic badrumslampa matt glob (Vit)
  Klassiskt porslinsfäste från Ifö electric i blank vit eller blank svart. Levereras komplett med en mattvit glasglob.Ljuskälla ingår ej.
 • Markslöjd - Vägglampa Neptunus LED - Krom

  Markslöjd - Vägglampa Neptunus LED - Krom
  Neptunus vägglampa från Markslöjd. Vägglampa i metall och fast LED på 6W. Perfekt över badrumsspegeln. IP44. För fast installation. Monteras med väggbygel. Mått: 38 x 24,5 x 5 cm
 • Ifö Electric Ifö Electric Bernadotte Svart IP44

  Ifö Electric Ifö Electric Bernadotte Svart IP44
  Klassisk, tidlös design från Ifö. Lampetten Bernadotte passar utmärkt i exempelvis badrummet.
 • Badrumsbelysning Luigi Vägglampa

  Badrumsbelysning Luigi Vägglampa
  LUIGI vägglampor IP44. Klassisk badrumslampa med glaskupol. Material: metall och glas
 • XIA IP54 (Svart)

  XIA IP54 (Svart)
  XIA är en modern IP54-klassad vägglampa som är anpassad för badrumsmiljö. Trots den nätta storleken så sprider lampan ett riktigt bra och brett ljus som passar perfekt i badrummet. Lampan är utrustad med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus (3000K) och endast drar 1W per ljuskälla. Ljuset går att justera till nedljus, uppljus eller båda samtidigt. Det går även att justera ljusspridningen (se bilder för exempel). I ett större badrum kan det vara tufft med fler lampor i rad, för ett pampigare intryck. Tillverkad av aluminium.Finns i färgerna svart och vit.Integrerad LED-belysning. 
 • Cabus vägglampa (Krom)

  Cabus vägglampa (Krom)
 • Umberto H2O LED plafond

  Umberto H2O LED plafond
  Umberto H2O LED är en karakteristisk plafond som passar perfekt i badrum och ger ett ordentligt sken. Armaturen är utrustad med IP44 och klarar av vattenstänk. Den moderna kromfärgade ringen runt om kupan i vit akryl passar väl in det moderna hemmet.
 • Belid Regal 1 Vägglampa Mattsvart - Badrumsbelysning Metall Mattsvart - 560507

  Belid Regal 1 Vägglampa Mattsvart - Badrumsbelysning Metall Mattsvart - 560507
  Regal 1 vägglampa från Belid med en stilfull, estetiskt tilltalande design i metall med en avlång väggplatta och en nedåtriktad arm. Fast installation perfekt för både badrummet och köket. Ljuskälla medföljer ej. Tillverkad i Sverige. Design av Joakim Fihn. Bra att veta om Regal 1 vägglampa - Regal 1 uppskattas för den stilfulla designen.- Ingår i serien Regal.- Vägglampan finns i olika färgval.- Passar för: Badrum, Kök, Hallar.- Fast installation.- Gjord av metall.- Tillverkad i Sverige.- Ljuskälla ingår inte. Vägglampans tekniska egenskaper:- Sockel: E27- Max. 40 Watt- Bredd: 50 mm.- Höjd: 129 mm.- Djup: 145 mm.- IP-klassificering: IP44. Vi har valt ut Mattsvart Badrumsbelysning i Metall från Belid med stor omsorg.
 • Badrumslampa Teresa

  Badrumslampa Teresa
  TERESA vägglampa bad. Elanslutning med fast montering.
 • Cosmos Taklampa 12-Arm Matt Mässing/Vit IP20

  Cosmos Taklampa 12-Arm Matt Mässing/Vit IP20
 • Ifö Electric Ifö Electric Bernadotte Grå IP44

  Ifö Electric Ifö Electric Bernadotte Grå IP44
  Klassisk, tidlös design från Ifö. Lampetten Bernadotte passar utmärkt i exempelvis badrummet.
 • Camillus LED plafond

  Camillus LED plafond
  Smäcker helvit plafond med IP44. Ljusstyrkan på armaturen kan justeras stegvis (100% -50% -25%) med hjälp av en vanlig strömbrytare. Därför inte lämplig för användning med andra externa dimmer.
 • Vägglampa Neptunus LED

  Vägglampa Neptunus LED
  Neptunus vägglampa från Markslöjd. Vägglampa i metall och fast LED på 9W. Perfekt över badrumsspegeln. IP44. För fast installation. Monteras med väggbygel. Mått 60 x 25 x 6 cm,
 • Vägglampa ZENIT 1L, IP44

  Vägglampa ZENIT 1L, IP44
  En stilrent designad vägglampa godkänd för badrum. Zenit har en bas i metall och en vit frostad glasglob som ger ett mjukt och behagligt sken. Fast installation. 1 st lamphållare, sockel G9. Använd ljuskälla Max 18 watt eller motsvarande, LED e
 • Calnova vägglampa (Nickel)

  Calnova vägglampa (Nickel)
 • Otis 40 Vägg

  Otis 40 Vägg
  Otis är en elegant vägglampa som lämpar sig perfekt för badrummet tack vare sitt höga IP44-skydd. Otis är utrustad med tvåstegsfunktionen Moodmaker och kan installeras både vertikalt och horisontellt – vilket gör den perfekt för dina egna belysningsbehov. Med tvåstegsfunktionen Moodmaker kan du med ett klick på en vanlig väggströmbrytare skapa ett naturligt ljus med full ljusstyrka. Genom att klicka en andra gång aktiverar du en behaglig nattbelysning som inte lyser dig mitt i ögonen när du behöver gå på toaletten på natten. Otis är en mycket praktisk lampa eftersom den har en roterande reflektor och ett justerbart djup, men även en minnes- och återställningsfunktion som memorerar dina preferenser när du har tänt och släckt ljuset fem gånger. Dessutom ingår ett skåpfäste som gör det enkelt att montera Otis på ett skåp.
 • Astro Väggbelysning Enna Square Switched Brons AS1058085

  Astro Väggbelysning Enna Square Switched Brons AS1058085
  BronsLED
 • Astro Väggbelysning Kyoto 260 LED vägglampa Matt svart AS1060013

  Astro Väggbelysning Kyoto 260 LED vägglampa Matt svart AS1060013
  Matt svartLED

IP-klassning på armatur i badrum

Vi har redan tagit upp vikten av att inte utsätta elektriska saker för fukt och vatten. Om du vill ha lite djupare kunskap kan du läsa på om IP-klassning för våtutrymmen. Man brukar dela in badrummet i olika zoner. Zonerna styr vilken typ av belysning du får ha.

Zon 0 är områden som utsätts för direkt påverkan av vatten. Ett spa-bad med inbyggd belysning befinner sig i zon 0 och där måste armaturen ha IP-klass 67, vilket är vattentätt.

Zon 1 är områden ovanför duschgolvet och badkaret samt en bit runt omkring. Där krävs armatur av klass IP44, som är vattentålig men inte 100% tät.

Zon 2 är områden som inte riskerar att få vattenstänk på sig och där räcker det med armatur som är IP21-klassad.

Badrumsskåp med inbyggd belysning och eluttag

Att behöva borra hål eller skruva i badrumsväggen är något som kan medföra risk för fuktskador. Därför är det många som väljer att köpa badrumsinredningen som har inbyggd belysning och även eluttag för hårtork eller rakapparat. Ett badrumsskåp kan ha spots längst upp som lyser ner över handfatet. I små badrum är den belysningen oftast tillräcklig.