Badrumsbelysning

Belysningen i badrummet kan göras på många olika sätt med infällda spots i taket, vägglampor och spegelbelysning. Att installera badrumsarmatur i våtrum ställer höga krav på elsäkerhet. All elinstallation bör göras av elektriker och det är särskilt viktigt för just badrumsbelysningen där vatten, fukt och elektricitet är en extra känslig kombination.

Badrumslampor för tak eller vägg

Vanliga sätt att lysa upp badrummet är med spotlights i taket eller en fast väggarmatur. Har man ett litet badrum kan det räcka med belysning från ett badrumsskåp eller en badrumsspegel. Tänk dock på att du vill kunna tända lamporna redan vid dörren in till badrummet så du slipper famla i mörkret efter lysknappar vid handfatet och spegeln.

Typer av badrumsbelysning: Spegelbelysning | Bastubelysning | Lysrörslampor

Populärt inom badrumsbelysning

 • Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED

  Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED
  RIBERA vägglampa IP44 9W LED, krom. Ljusmängd 550lm, livslängd LED 30000h, varmt vitt ljus 3000K. Badrumslampa för montering horisontellt ovanför spegeln eller vertikalt bredvid spegeln. Material: metall och akryl
 • Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas

  Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas
 • Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10

  Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10
  Klassisk armatur från en av Ifö Electric's välkända serier. Classic kan vägg- eller takmonteras i bastu. Keramisk sockel och blank opal kupa. » Här hittar du en PDF med mer information om produkten och installation
 • Badrumsbelysning Livorno Singel

  Badrumsbelysning Livorno Singel
  LIVORNO spotlight IP44, krom. Spot lampa för vägg- eller takmontering i badrummet. Lamphuvudet kan justeras till önskat läge. Material: metall

Fler tips på badrumsbelysning

 • Correct Badrum 3-spotlight (Vit)

  Correct Badrum 3-spotlight (Vit)
  Correct takspotlight, nyutvecklad och framtagen för att vara godkänd för badrum. IP21 klassificering, riktbara spottar och hängs enkelt på takkrok.Ljuskällor ingår ej.
 • Badrumsbelysning Bari

  Badrumsbelysning Bari
  BARI skåpsbelysning 1 ljus IP44 LED, krom. Ljusmängd 250 lm, livslängd LED 50000h, varmt vitt ljus 3000K. Badrumslampa för montering på skåp eller vägg ovanför skåpet. Material: metall
 • Contrast Gudahagen LED (Svart)

  Contrast Gudahagen LED (Svart)
  Contrast är en snygg och stilfull serie till badrummet med flera olika kupor i matt opalglas. Finns i färgerna vit, svart och grått. Passar både i privat och offentlig miljö och kan monteras på både vägg och tak.Integrerad LED-belysning.
 • Alley 1 (Antikmässing)

  Alley 1 (Antikmässing)
  Vägglampan Alley 1 är IP44-klassad, vilket innebär att den passar utmärkt att placera både i badrum och kök.  Lampan är gjord av metall i färgen antikmässing, med mattsvarta kontrasterande detaljer och vit kupa i opalglas.Ljuskälla ingår ej.
 • Ljusslinga Glödlampa

  Ljusslinga Glödlampa
  Med 10 LED-lampor ej utbytbara, brinntid 50 000 timmar. För utom- eller inomhusbruk. Sladdlängd:10 m. Totallängd:450 cm. Avstånd mellan lamporna 50 cm. Varje lampa är på 0,48W, så en 10-slinga är totalt på 4,8W. E27.IP44. Ljuskällor och tra
 • Fårö 3-spot mattvit (Vit)

  Fårö 3-spot mattvit (Vit)
  Fårö är en stilren och elegant taklampa som är utrustad med 3st riktbara spotlights. Dess enkla design och rena, mattvita finish gör att Fårö är lätt att placera i ditt hem. Den sprider dessutom ett bra och starkt ljus och passar i de flesta rum och interiörer.Ljuskälla ingår ej.
 • Lux 3 (Borstat stål)

  Lux 3 (Borstat stål)
  Lux 3 är en snygg badrumslampa i borstat stål som har tre stycken riktbara spottar. Den sprider ett varmvitt och behagligt ljus i ditt badrum och skapar en härlig atmosfär. Detaljerna på lampan är i krom.Ljuskällor (LED) ingår.
 • Classic badrumslampa matt glob (Svart)

  Classic badrumslampa matt glob (Svart)
  Klassiskt porslinsfäste från Ifö electric i blank vit eller blank svart. Levereras komplett med en mattvit glasglob.Ljuskälla ingår ej.
 • Badrumsbelysning Ribera vägglampa 8w

  Badrumsbelysning Ribera vägglampa 8w
  RIBERA vägglampa IP44 8W, krom. 8W T5 lysrör ingår. Badrumslampa för montering horisontellt ovanför spegeln eller vertikalt bredvid spegeln. Material: metall och akryl
 • Cool Downlight 5,2cm (Grå)

  Cool Downlight 5,2cm (Grå)
  Cool är en smart och smidig utanpåliggande downlight som är skapad i en tidlös och elegant design. Den är tillverkad av porslin och är IP23-klassad, vilket gör att den passar lika bra i våtrum som på övriga platser i hemmet. Cool är lika fin för sig själv till att belysa ett mindre rum, som fler tillsammans i en rad eller i ett mönster i taket för att belysa ett större rum. Finns i färgerna vit, grå och svart. Då denna variant endast sticker ner 5,2cm från taket så är den även optimal till rum med lägre takhöjd.Då armaturen är IP23-klassad så går den även använda utomhus.Cool finns även i andra varianter. Ljuskälla ingår ej. 
 • Bullo plafond (Klar/transparent)

  Bullo plafond (Klar/transparent)
  Bullo är en riktigt vacker klassiker, tillverkad med aluminiumfärgad fot i metall och en klar glaskupa. Den har IP-klass 21 och är alltså godkänd för badrum. Ljuskällan är fullt synlig genom glaset så använd gärna en dekorativ sådan.Ljuskälla ingår ej.
 • Badrumsspegel med förstoring (Vit)

  Badrumsspegel med förstoring (Vit)
  Badrumsspegel med förstoring (x3) och inbyggd LED-lampa på 8W.180cm lång sladd medföljer, går att monteras bort ifall man vill direktkoppla.
 • IP S8 vägglampa (Förkromad/blank)

  IP S8 vägglampa (Förkromad/blank)
  Vägglampan IP S8 är anpassad för att placera i ditt badrum. Den har en bas i krom kombinerat med en vit kupa. Lampan har också integererad LED-belysning på 8W som motsvarar ca 35W.Kabellängd 1,8m med stickkontakt.Integrerad LED-belysning.
 • Contrast Solhem (Beige/brun)

  Contrast Solhem (Beige/brun)
  Fäste i keramik och opalvitt glas. Går att sätta både i taket och på väggen. Fästet finns i flera färger.Ljuskälla ingår ej.
 • Plafond Bizzo Ø16,5

  Plafond Bizzo Ø16,5
  Bizzo är en elegant och lätt plafond som finns i många varianter. Plafonden är designad med klart eller opalt glas. Godkänd för badrum, men passar in i de flesta rum i ditt hem. Ljuskälla ingår ej. Tillverkad i Varberg, Sverige.
 • Hyssna takspott (Vit)

  Hyssna takspott (Vit)
  Hyssna takspotlight med tre stycken riktbara spottar och fullt dimbar.Ljuskälla ingår ej.
 • Art Deco IP (Mässing/guld)

  Art Deco IP (Mässing/guld)
  Art Deco IP är en IP44-lampa som är anpassad för att montera i badrummet. Lampan är lika vacker i taket som på väggen och kan med fördel monteras flera i rad för att göra en egen, spännande installation. Art Deco IP är en elegant lampa som är tillverkad av mässingfärgad metall (borstad) med kupa i mattvitt glas.Finns även i andra färger.Ljuskälla ingår ej.
 • Bizzo plafond opalvitt glas (Oxid)

  Bizzo plafond opalvitt glas (Oxid)
  Bizzo plafond i oxidgrå eller oxidfäste med ett opalvitt glas som sprider ljuset bra. Skapar en elegant stämning när den sitter uppe i ditt tak. Enkelt krokupphäng och anslutning till takuttag.Ljuskälla ingår ej.
 • Regal 2 vägglampa (Svart)

  Regal 2 vägglampa (Svart)
  Regal vägglampa med två lamphållare. Finns i krom, borstad mässing och svart. Du väljer vilken typ av ljuskälla du vill ha själv genom att köpa till.Ljuskälla ingår ej.
 • Avignion Spegellampa - Krom

  Avignion Spegellampa - Krom
 • Arneb LED (Förkromad/blank)

  Arneb LED (Förkromad/blank)
  Arneb är en enkel och diskret väggbelysning som är anpassad för våtrum. Den är IP44-klassad och är därav skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Lampan har en stomme i aluminium och är utrustad med en akrylskärm som omger ljuskällan och bidrar till ett bländfritt ljus och en jämn och enhetlig ljusspridning i badrummet. Lampans diskreta design gör att den passar lika bra på väggen, både vertikalt och horisontellt, som till att belysa en spegel. Arneb är även försedd med integrerad LED-belysning som ger ett varmvitt ljus (3000K) till badrummet.Arneb finns även i andra varianter.Integrerad LED-belysning.
 • Focus-S IP54 (Vit)

  Focus-S IP54 (Vit)
  Aluminium gjuten downlight med klick och drag funktion vilket underlättar både vid installation och vid byte av ljuskälla. IP54 vilket gör att den funkar utmärkt i våtrum. Snygg mattvit finish och ett skyddsglas + tätning framför ljuskällan.Ljuskälla ingår ej.
 • Sirene 2 LED (Förkromad/blank)

  Sirene 2 LED (Förkromad/blank)
  Badrumsspotlight i mattvit eller förkromad metall med riktbara spottar. Utbytbara LED-lampor ingår, ger ett varmvitt ljus.Ljuskällor ingår.
 • Bernadotte dubbel (Svart)

  Bernadotte dubbel (Svart)
  Enkel och diskret badrumslampa med fäste i porslin och opalvitt glas. Gedigen armatur som dessutom är lättmonterad.Ljuskälla ingår ej.
 • Art Deco IP (Mässing/guld)

  Art Deco IP (Mässing/guld)
  Art Deco IP är en IP44-lampa som är anpassad för att monteras i badrummet. Lampan är lika vacker i taket som på väggen och kan med fördel monteras flera i rad för att göra en egen, spännande installation. Art Deco IP är en elegant lampa som är tillverkad av mässingfärgad metall med kupa i rökfärgat glas.Finns även i andra färger.Ljuskälla ingår ej. 
 • Malön LED 90cm (Förkromad/blank)

  Malön LED 90cm (Förkromad/blank)
  Malön är en exklusiv badrumsbelysning i förkromad metall och integrerad LED. Ger ett varmvitt ljus och motsvarar cirka 60W. Passar perfekt ovanför eller bredvid spegeln.Integrerad LED-belysning. 
 • Buffy 4 vägg LED (Förkromad/blank)

  Buffy 4 vägg LED (Förkromad/blank)
  Snygga badrumslampan Buffy med kromad väggplatta och vita glaskupor. Lampan är utrustad med LED-belysning som sprider ett bra och naturligt ljus.Integrerad LED-belysning. 
 • Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)

  Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)
  Elegant badrumslampa med kromat fäste och opalvita glas.Ljuskällor ingår ej.
 • P-113 Downlight LED (Vit)

  P-113 Downlight LED (Vit)
  Snygg LED-Spotlight med kraftfullt Chip-on-Board LED-Chip på 7W, rejäl kylfläns och reflektor. Detta resulterar i hög kvalitet på ljuset.Frostat i mitten på glaset förhindrar bländning.500mA LED-transformator behövs, se rekommenderat tillbehör.
 • Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt

  Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt
  Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt.
 • Global Plafond 28 cm LED Chrome/White - Markslöjd

  Global Plafond 28 cm LED Chrome/White - Markslöjd
  KonceptGlobal Plafond 28 cm LED Chrome/White är en av de två praktiska taklamporna eller plafonderna från en av de helt stora på belysningsmarknaden, Markslöjd. Den smarta plafonden fås i två o
 • Ifö Electric Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart matt opal IP44 E27 40W tak-/väggmontage

  Ifö Electric Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart matt opal IP44 E27 40W tak-/väggmontage
  Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart matt opal IP44 E27 40W tak-/väggmontage. Denna lampa är en i serien ur Ohm från Ifö Electric som är en serie armaturer som inspirerats av porslinisolatorer, en av de första elektrotekniska produkterna som tillverkades av Ifö i början av 1900-talet. Dessa serie porslinarmaturer är avsedda för både inomhus och utomhusbruk samt för väggar, tak och bord. Designen är av Kauppi & Kauppi som med de mjuka linjerna och strama siluetterna för tankarna till både skandinavisk design samt till det äldre japanska porslinet. »Produktdata
 • Dylan double LED (Förkromad/blank)

  Dylan double LED (Förkromad/blank)
  Dylan är en IP44-klassad vägglampa som är anpassad för badrumsmiljö. Den är tillverkad av metall med förkromad finish och två dekorativa glascylindrar. Armaturen är utrustad med integrerad LED-belysning som förser badrummet med ett bra, behagligt och bländfritt ljus. Då lampan skruvas upp går det lika bra att fästa den liggande ifall så önskas.Lampan sprider ett varmvitt ljus på 3000K.Integrerad LED-Belysning. 
 • Opus 100 Bastu (Svart)

  Opus 100 Bastu (Svart)
  Opus 100 bastubelysning. Går att sätta både i taket och på väggen. Ger ett bra och behagligt ljus samtidigt som den är enkel och diskret.Ljuskälla ingår ej.
 • Gränsö 2L 30cm IP44 (Förkromad/blank)

  Gränsö 2L 30cm IP44 (Förkromad/blank)
  Hängande kristallkrona som är IP44-klassad och funkar därför utmärkt i badrum!Ljuskällor ingår ej.
 • Neordic Larus IP44 (Svartkrom)

  Neordic Larus IP44 (Svartkrom)
  Neordic Larus är en trendig taklampa som går att variera i oändlighet med hjälp av olika ljuskällor. Detta gör också att man med enkelhet kan sätta sin egen prägel på lampan och även lätt förändra utseendet på den. Lampan är tillverkad av metall och har en svartkromad sockel med matchande sladd och takplatta. Neordic Larus är även IP44-klassad, vilket innebär att den är stänkskyddad och därav kan användas i såväl badrummet som köket. För ett lite behagligare ljus är ett tips att använda en toppförseglad ljuskälla. Koppla den gärna till en dimmer för att ställa in önskad ljusstyrka.Ljuskälla ingår ej.
 • Sandhamn 4L vägg/tak (opal) (Svart)

  Sandhamn 4L vägg/tak (opal) (Svart)
  Sandhamn är en stilren och elegant armatur som är anpassad för badrumsmiljö. Den är IP44-klassad, vilket gör att den klarar av att stå emot både fukt, ånga och vattenstänk på ett utmärkt vis. Lampan är tillverkad av metall, skapad i en svartlackad finish och är försedd med fyra stycken vit kupor i opalglas. Dessa kupor omger ljuskällorna och bidrar till ett bra och bländfritt ljus i badrummet när lampan är tänd. Denna variant går lika bra att fästa på väggen som i taket.Sandhamn finns även i andra varianter. Ljuskällor ingår ej.
 • Opus 10 klar (Svart)

  Opus 10 klar (Svart)
  Snygga och stilrena badrumslampan Opus, med en klar glaskupa, synlig ljuskälla och ett fäste i keramik. Denna lampan skruvas upp, vilket gör att du även kan använda den som vägglampa. Finns med vitt och svart fäste.Ljuskälla ingår ej.
 • Badrumsbelysning Cosenza

  Badrumsbelysning Cosenza
  MARCO vägglampa IP44, krom. Vägglampa för placering ovanför spegeln i badrummet med eluttag. Anslut till exempel rakapparaten eller hårtorkaren direkt i lampan. Material: metall och glas
 • Blink plafond LED 30cm (Vit)

  Blink plafond LED 30cm (Vit)
  Blink är en stilren plafond som blir en snygg och diskret detalj i det moderna hemmet.  Den är IP54-klassad och anpassad för badrumsmiljö, då den klarar av att hantera både fukt och vattenstänk på bästa sätt. Lampan är tillverkad av högkvalitativ plast och är helt vit i sitt utförande. Blink är även försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus (2700K) och förser badrummet med den grundbelysningen som krävs. Integrerad LED-belysning.
 • Fårö takspotlight duo (Svart)

  Fårö takspotlight duo (Svart)
  Takspotlight i mattsvart finish och med riktbara spottar.Ljuskällor ingår ej.
 • Classic (Beige/brun)

  Classic (Beige/brun)
  Classic plafond i glas med keramikfäste i flera olika färger. Går att sätta både i taket och på väggen, samt sprider ett bra och behagligt ljus i ditt badrum. Enkel och diskret, lätt att placera och tillför elegans!Ljuskälla ingår ej.
 • Ifö Electric Bernadotte Svart IP44

  Ifö Electric Bernadotte Svart IP44
  Klassisk, tidlös design från Ifö. Lampetten Bernadotte passar utmärkt i exempelvis badrummet.
 • Badrumslampa NICOSIA

  Badrumslampa NICOSIA
  Nicosia badrumslampa i färg svart/opalvit. Lampans huvudmaterial är metall/glas. 4 x G9 sockel för ljuskälla med 4 x 25W max wattstyrka. Ljuskällor medföljer inte. Lampan ansluts til ström med kopplingsplint. IP-klassificeringen på armaturen
 • Deman plafond 22cm (Svart)

  Deman plafond 22cm (Svart)
  Diskret men snygg badrumsplafond med en bas i metall och skärm i plast. Finns i färgerna svart eller vit, sprider ett bra ljus i ditt badrum och är enkel och stilren. Finns även i en större storlek.Integrerad LED-belysning.
 • Box Mini LED Up/Down Vägglampa - Light-Point

  Box Mini LED Up/Down Vägglampa - Light-Point
  Box Mini LED Vägglampa Elegant inomhusvägglampa från Light-Point designad av Ronni Gol. Box Mini LED Vägglampa är en perfekt lösning i exempelvis hallen, då du själv kan välja hur ljuset ska
 • Classic badrumslampa blank glob (Svart)

  Classic badrumslampa blank glob (Svart)
  Klassiskt porslinsfäste från Ifö electric i blank vit eller blank svart. Levereras komplett med en blank vit glasglob.Ljuskälla ingår ej.
 • Ifö Electric Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart klarglas IP44 E27 40W tak-/väggmontage

  Ifö Electric Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart klarglas IP44 E27 40W tak-/väggmontage
  Ohm 100 bastu höjd 170 mm svart klarglas IP44 E27 40W tak-/väggmontage. Denna lampa är en i serien ur Ohm från Ifö Electric som är en serie armaturer som inspirerats av porslinisolatorer, en av de första elektrotekniska produkterna som tillverkades av Ifö i början av 1900-talet. Dessa serie porslinarmaturer är avsedda för både inomhus och utomhusbruk samt för väggar, tak och bord. Designen är av Kauppi & Kauppi som med de mjuka linjerna och strama siluetterna för tankarna till både skandinavisk design samt till det äldre japanska porslinet. »Produktdata

IP-klassning på armatur i badrum

Vi har redan tagit upp vikten av att inte utsätta elektriska saker för fukt och vatten. Om du vill ha lite djupare kunskap kan du läsa på om IP-klassning för våtutrymmen. Man brukar dela in badrummet i olika zoner. Zonerna styr vilken typ av belysning du får ha.

Zon 0 är områden som utsätts för direkt påverkan av vatten. Ett spa-bad med inbyggd belysning befinner sig i zon 0 och där måste armaturen ha IP-klass 67, vilket är vattentätt.

Zon 1 är områden ovanför duschgolvet och badkaret samt en bit runt omkring. Där krävs armatur av klass IP44, som är vattentålig men inte 100% tät.

Zon 2 är områden som inte riskerar att få vattenstänk på sig och där räcker det med armatur som är IP21-klassad.

Badrumsskåp med inbyggd belysning och eluttag

Att behöva borra hål eller skruva i badrumsväggen är något som kan medföra risk för fuktskador. Därför är det många som väljer att köpa badrumsinredningen som har inbyggd belysning och även eluttag för hårtork eller rakapparat. Ett badrumsskåp kan ha spots längst upp som lyser ner över handfatet. I små badrum är den belysningen oftast tillräcklig.