Badrumsbelysning

Belysningen i badrummet kan göras på många olika sätt med infällda spots i taket, vägglampor och spegelbelysning. Att installera badrumsarmatur i våtrum ställer höga krav på elsäkerhet. All elinstallation bör göras av elektriker och det är särskilt viktigt för just badrumsbelysningen där vatten, fukt och elektricitet är en extra känslig kombination.

Badrumslampor för tak eller vägg

Vanliga sätt att lysa upp badrummet är med spotlights i taket eller en fast väggarmatur. Har man ett litet badrum kan det räcka med belysning från ett badrumsskåp eller en badrumsspegel. Tänk dock på att du vill kunna tända lamporna redan vid dörren in till badrummet så du slipper famla i mörkret efter lysknappar vid handfatet och spegeln.

Typer av badrumsbelysning: Spegelbelysning | Bastubelysning | Lysrörslampor

Populärt inom badrumsbelysning

 • Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED

  Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED
  RIBERA vägglampa IP44 9W LED, krom. Ljusmängd 550lm, livslängd LED 30000h, varmt vitt ljus 3000K. Badrumslampa för montering horisontellt ovanför spegeln eller vertikalt bredvid spegeln. Material: metall och akryl
 • Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10

  Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10
  Klassisk armatur från en av Ifö Electric's välkända serier. Classic kan vägg- eller takmonteras i bastu. Keramisk sockel och blank opal kupa. » Här hittar du en PDF med mer information om produkten och installation
 • Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas

  Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas
 • Badrumsbelysning Livorno Singel

  Badrumsbelysning Livorno Singel
  LIVORNO spotlight IP44, krom. Spot lampa för vägg- eller takmontering i badrummet. Lamphuvudet kan justeras till önskat läge. Material: metall

Fler tips på badrumsbelysning

 • Plafond Bullo Ø27

  Plafond Bullo Ø27
  Bullo är en elegant och diskret plafond i lackad metall med klart eller opalt glas. Godkänd för badrum, men passar in i de flesta rum i ditt hem. Ljuskälla ingår ej. Designer Joakim Fihn. Tillverkad i Varberg, Sverige.
 • Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)

  Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)
  Elegant badrumslampa med kromat fäste och opalvita glas.Ljuskällor ingår ej.
 • Plafond Bullo Ø27

  Plafond Bullo Ø27
  Bullo är en elegant och diskret plafond i lackad metall med klart eller opalt glas. Godkänd för badrum, men passar in i de flesta rum i ditt hem. Ljuskälla ingår ej. Designer Joakim Fihn. Tillverkad i Varberg, Sverige.
 • Badrumslampa Julietta

  Badrumslampa Julietta
  JULIETTA plafond bad. Lampan skruvas i tak. Elanslutning med fast montering.
 • Bizzo Vit/opal (Vit)

  Bizzo Vit/opal (Vit)
  Bizzo, snygg och populär modell i vit med opalvitt glas. Hängs enkelt på takkrok och ansluts med medföljande takkontakt.Ljuskälla ingår ej.
 • Art Deco Vägglampa Stål - Globen Lighting

  Art Deco Vägglampa Stål - Globen Lighting
  KonceptArt Deco Vägglampa Stål är både för tak och för vägg, och med sin IP44 märkning kan den användas i badrummet. Med Art Deco har du möjlighet att skapa ett mycket speciellt uttryck om d
 • Eze Vägglampa 3L Krom/Clear IP44 - Markslöjd

  Eze Vägglampa 3L Krom/Clear IP44 - Markslöjd
  KonceptEze Vägglampa 3L Chrome/Clear IP44 är en av två spännande lampor i den lilla Eze-serien, från en av de mest respekterade inom design- och belysningsmarknaden – Markslöjd. En liten serie
 • Takplafond Deman 28 för badrum

  Takplafond Deman 28 för badrum
  Takplafond Deman för badrum från Markslöjd. Bas i metall och kupa i akryl. Inbyggd LED. 9W, 400 Lumen, varmvit 3000K.Fast, jordad installation, ska installeras av elektriker. Godkänd att användas i badrum. IP44. Ej dimbar. Längd 28, bredd 28, h
 • Coni skåpbelysning (Förkromad/blank)

  Coni skåpbelysning (Förkromad/blank)
  Skåpbelysning till badrum. Stomme i Krom eller mattsvart med opalvita glas.Ljuskällor ingår ej.
 • Fårö 2-spot mattvit (Vit)

  Fårö 2-spot mattvit (Vit)
  Fårö är en stilren och elegant taklampa som är utrustad med 2st riktbara spotlights. Dess enkla design och rena, mattvita finish gör att Fårö är lätt att placera i ditt hem. Den sprider dessutom ett bra och starkt ljus och passar i de flesta rum och interiörer. Ljuskälla ingår ej.
 • Alta 10-pack downlights LED (Vit)

  Alta 10-pack downlights LED (Vit)
  10st Alta, kompletta downlights med integrerad LED och dimbara led-transformatorer. Downlighten har en anti-glare, det vill säga frostad yta framför led-dioden för att förhindra bländning. Transformatorn levereras med en snabbkoppling för att underlätta installationen.Downlighten har mycket bra färgåtergivning (90 av 100) och är fullt dimbar med standard dimmers. Varmvitt ljus (3000K).
 • Amezola 1L vägglampa (Svart)

  Amezola 1L vägglampa (Svart)
  Amezola är en stilren taklampa som ger ett fint ljus och bidrar till en modern design till interiören. Den är IP44-klassad och därav skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk, vilket gör den optimal att placera även i våtrum. Lampan är tillverkad av svartlackad stål och är skapad i en rektangulär design, med klara glasväggar som omger ljuskällan och bidrar till en elegant look. Lampan går att placera både stående och liggande på väggen. Använd en dekorativ ljuskälla i lampan för finast resultat. ​Finns även i andra varianter.Ljuskälla ingår ej.
 • Sirene 1 (Vit)

  Sirene 1 (Vit)
  Badrumsspotlight med riktbar spott, levereras med en utbytbar LED-lampa som ger ett fint varmvitt ljus.Ljuskälla ingår.
 • Kristallspray Rengöring (Svart)

  Kristallspray Rengöring (Svart)
  Bruksanvisning:Gör lampan strömlös och vänta tills lamporna svalnat. Låt glödlamporna sitta i, täck lamphållarna med plast. Täck ytan under lampan med tidningar eller dylikt.Bryt bort transportsäkringen framför munstycket. Skaka flaskan. Börja nedifrån och spreja rikligt på 20 cm. avstånd tills alla ytor är droppande våta.Kronan är ren när dropparna är klara. Ev. vätskeansamlingar sugs upp med hushållspapper.Tänd kristallkronan när den är HELT TORR, eller tidigast efter två timmar.Vid hård nersmutsning kan en andra rengöring vara nödvändig. Låt då inte kronan torka mellan rengöringarna.Skadar ej prismor, lackerade eller förgyllda ytor.
 • Ifö Electric Opus 100/125 BASTU Svart IP44 G9 max 25W. 8220-209-16

  Ifö Electric Opus 100/125 BASTU Svart IP44 G9 max 25W. 8220-209-16
  Elegant armatur med keramisk sockel från Ifö Electric. Kan placeras i bastu, väggmonterad. Denna modell är svart med måtten 100/125 i storlek » Monteringsanvisning
 • Lugano 1L (Antikmässing)

  Lugano 1L (Antikmässing)
  Badrumslampan Lugano är tillverkad i metall och har en snygg opalvit glaskupa. Den finns i två moderna färger och även i andra storlekar. Du väljer själv om du vill montera lampan med ljuskällorna uppåt eller nedåt - allt efter vad som passar just dig.Ljuskällor ingår ej.
 • Bullo takplafond (Grå)

  Bullo takplafond (Grå)
  Bullo takplafond, en snygg plafond med oxidgrått eller oxidfäste och ett opalvitt glas som sprider ljuset bra. Enkel upphängning på takkrok.Ljuskälla ingår ej.
 • Zen klarglas taklampa (Svart)

  Zen klarglas taklampa (Svart)
  Stilren badrumslampa med stomme i metall och ett fint klarglas.Ljuskälla ingår ej.
 • Amy taklampa (Klar/transparent)

  Amy taklampa (Klar/transparent)
  Amy är en vacker och avskalad taklampa som är IP44-klassad och godkänd för badrumsmiljö. Lampan har en förkromad fot i metall med en glaskupa i antingen opal- eller klarglas. Ljuskälla ingår ej.
 • Fårö 2-spot nickel (Aluminium)

  Fårö 2-spot nickel (Aluminium)
  Fårö är en snygg och enkel taklampa med två stycken riktbara spottar. Tillverkad i metall med en finish i nickel. Sprider ett bra ljus och passar lika bra i hallen som i sovrummet eller garderoben.Ljuskälla ingår ej.
 • Brice LED 30cm (Vit)

  Brice LED 30cm (Vit)
  Brice LED är skapad i en tidlös design och tillverkad i ett helt aluminiumstycke, vilket gör att det inte är några synbara skarvar eller liknande på armaturen. Lampan är utrustad med den senaste LED-tekniken som ger en helt enhetlig, varmvit ljusfördelning (3000K). Den är IP44-klassad och står därav emot både fukt, damm och vattenstänk. Den är dessutom dimbar, så det är inga problem att skapa den atmosfär du önskar i badrummet, köket eller hallen. Finns i färgerna svart och vit.Integrerad LED-belysning. 
 • Badrumslampa Messina

  Badrumslampa Messina
  MESSINA vägglampa bad 1a. Elanslutning med fast montering.
 • Regal 2 vägglampa (Svart)

  Regal 2 vägglampa (Svart)
  Regal vägglampa med två lamphållare. Finns i krom, borstad mässing och svart. Du väljer vilken typ av ljuskälla du vill ha själv genom att köpa till.Ljuskälla ingår ej.
 • Blink plafond LED 30cm (Vit)

  Blink plafond LED 30cm (Vit)
  Blink är en stilren plafond som blir en snygg och diskret detalj i det moderna hemmet.  Den är IP54-klassad och anpassad för badrumsmiljö, då den klarar av att hantera både fukt och vattenstänk på bästa sätt. Lampan är tillverkad av högkvalitativ plast och är helt vit i sitt utförande. Blink är även försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus (2700K) och förser badrummet med den grundbelysningen som krävs. Integrerad LED-belysning.
 • Global Plafond 22 cm LED Krom/White - Markslöjd

  Global Plafond 22 cm LED Krom/White - Markslöjd
  KonceptGlobal Plafond 22 cm LED Chrome/Whiteär en av de två praktiska taklamporna eller plafonderna från en av de helt stora på belysningsmarknaden, Markslöjd. Den smarta plafonden fås i två ol
 • Sharp spegel 60x80cm (Förkromad/blank)

  Sharp spegel 60x80cm (Förkromad/blank)
  Sharp är en rektangulär spegel till ditt badrum. Snygg och enkel, rekommenderas att kombinera tillsammans med en spegelfäst badrumsbelysning, t.ex. Ajaccio eller Avignon.Spegeln monteras på bygel och kan hänga både horisontalt och vertikalt.
 • Bourges skåp/spegel (Förkromad/blank)

  Bourges skåp/spegel (Förkromad/blank)
  Bourges är en snygg badrumslampa som du monterar direkt på ditt skåp eller spegel. Utrustad med LED-belysning som sprider ett naturligt och bra ljus, anpassat till badummet. Kromad yta med skärm i frostat glas.Integrerad LED-belysning.
 • Bullo pinne oxidgrå/klar (Grå)

  Bullo pinne oxidgrå/klar (Grå)
  En snygg nedpendlad plafond i oxidgrå, med en klar glaskupa. Är enkel, stilren och blir extra snygg i kombination med en snygg dekorationsglödlampa. Är även godkänd för badrum.Ljuskälla ingår ej.
 • Plafond Bullo Ø27

  Plafond Bullo Ø27
  Bullo är en elegant och diskret plafond i lackad metall med klart eller opalt glas. Godkänd för badrum, men passar in i de flesta rum i ditt hem. Ljuskälla ingår ej. Designer Joakim Fihn. Tillverkad i Varberg, Sverige.
 • PALERMO LED PLAF. IP44 D22,5 KROM/VIT (Förkromad/blank)

  PALERMO LED PLAF. IP44 D22,5 KROM/VIT (Förkromad/blank)
  En stilren badrumslampa i kromad stål och vitt glas. Lampan har integrerad LED-belysning som ger ett bra och varmvitt ljus.LED-lampan går att byta.
 • Pandella 1 40cm (Förkromad/blank)

  Pandella 1 40cm (Förkromad/blank)
  Pandella 1 är en diskret och modern armatur som ger ett fint och funktionellt ljus nedöver spegeln. Den är tillverkad av aluminium, skapad i en svart- eller kromlackad finish och har en vit akrylskärm som omger ljuskällorna och bidrar till en jämn ljusspridning. Pandella är försedd med integrerad LED-belysning som avger ett vitt ljus på 4000K, vilket är optimalt för att belysa badrumsspegeln. Armaturen är även IP44-klassad och därav skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Finns i färgerna svart och krom/silver.Pandella finns även i andra varianter.Integrerad LED-belysning.
 • Art Deco Vägglampa Svart - Globen Lighting

  Art Deco Vägglampa Svart - Globen Lighting
  KonceptArt Deco Vägglampa Svart är både för tak och för vägg, och med sin IP44 märkning kan den användas i badrummet. Med Art Deco har du möjlighet att skapa ett mycket speciellt uttryck om d
 • Ohm 11cm (Vit)

  Ohm 11cm (Vit)
  Ohm är en vacker serie med porslinsarmaturer, designade av Kauppi & Kauppi, där både luftighet och elegans står i fokus. Denna varianten är IP44-klassad och anpassad för våtrum, då den är skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Den har en skyddande skärm i matt opalglas som dels bidrar till lampans eleganta look, men också till att det blir en jämnoch behaglig ljusspridning.Silikontätning mellan glas och sockel.Ohm går att fästa både på vägg och tak, samt användas som bordlampa.Armaturen är även anpassad för utomhusbruk.Ljuskälla ingår ej. Ohm-familjen har sedan 2019 fått stor global uppmärksamhet och vunnit flertalet hedrande designpriser för sitt både moderna och klassiska formspråk.
 • Neptunus 9W (Svart)

  Neptunus 9W (Svart)
  Neptunus är en snygg vägglampa i en avskalad design. Den är IP44-klassad vilket gör den lämpad att placera i badrummet. Den ger dessutom ett vitt och naturligt ljus vilket gör att den passar perfekt över badrumsspegeln. Tillverkad i metall och finns i färgerna krom och svart. Integrerad LED-belysning. 
 • Opus 125/100 LED (Svart)

  Opus 125/100 LED (Svart)
  Opus 100/125 LED är en armatur med elegant cylindirisk form. Genom sin tidlösa design kan den placeras väggellertakmonterad såväl inom- som utomhus. Armaturen har matt opal-kupa.
 • Ancona Maxi LED (Vit)

  Ancona Maxi LED (Vit)
  Tunn badrumsplafond i borstat stål eller vitlackad metall. Inbyggd LED som motsvarar ca 60W. Ger ett varmvitt ljus.
 • Deli LED Vägglampa - Light-Point

  Deli LED Vägglampa - Light-Point
  Skapa ett omgivande ljus med [b]Deli[/b]. Placera dem längsmed paneler eller trappor. Ljuset från [b]Deli LED[/b] framhäver rummets arkitektur och funktion. Deli är IP54-godkänd och kan därför
 • P-113 Downlight LED (Vit)

  P-113 Downlight LED (Vit)
  Snygg LED-Spotlight med kraftfullt Chip-on-Board LED-Chip på 7W, rejäl kylfläns och reflektor. Detta resulterar i hög kvalitet på ljuset.Frostat i mitten på glaset förhindrar bländning.500mA LED-transformator behövs, se rekommenderat tillbehör.
 • Dylan LED (Förkromad/blank)

  Dylan LED (Förkromad/blank)
  Dylan är en IP44-klassad taklampa som är anpassad för badrumsmiljö. Den är tillverkad av metall med förkromad finish och tre dekorativa glascylindrar. Armaturen är utrustad med integrerad LED-belysning som förser hela badrummet med ett bra, behagligt och bländfritt ljus. Lampan sprider ett varmvitt ljus på 3000K.Integrerad LED-Belysning. 
 • Messina 3 taklampa (Mässing/guld)

  Messina 3 taklampa (Mässing/guld)
  Messina är en stilren taklampa som passar lika bra i det moderna badrummet som i det klassiska. Den är tillverkad av metall, har en finish i matt mässing och tre räfflade skärmar i opalglas. Lampan är IP44-klassad, vilket gör att man inte behöver vara orolig över att fukt eller ånga kommer skada lampan. En fin taklampa som sprider ett bra och behagligt ljus i badrummet. Koppla gärna lampan till en dimmer för att kunna ställa in önskad atmosfär och stämning.Ljuskällor ingår ej.
 • Oliver 2-spot rak (IP44) (Vit)

  Oliver 2-spot rak (IP44) (Vit)
  Oliver är en modern och funktionell taklampa som är skapad i en ren design och ger ett bra ljus till badrummet. Denna variant är IP44-klassad och klarar att stå emot både fukt, ånga och vattenstänk. Den är tillverkad av metall och består av 2st spotlights som går att rikta och vinkla dit det önskas. Oliver ger en bra grundbelysning men är också optimal till att belysa och framhäva specifika delar eller detaljer av rummet. Lampan är dimbar, vilket ger möjligheten att ställa in önskad ljusstyrka och atmosfär i badrummet.Finns i färgerna vit och svart.Ljuskällor ingår ej.
 • Lennert 4 (Svart)

  Lennert 4 (Svart)
  Lennert, mattsvart takspotlight med fyra riktbara spottar. Utbytbara LED-lampor som ger varmvitt ljus och som är fullt dimbara ingår.
 • Tangens (Förkromad/blank)

  Tangens (Förkromad/blank)
  Tangens är en spännande vägglampa  som är anpassad till att placeras i ditt badrum. Den är designad i rena och enkla linjer, som gör att den enkelt kan smälta in i flera olika interiörer.Två olika färger med opal glas.Ljuskälla ingår ej.
 • Opus 100 Bastu (Grå)

  Opus 100 Bastu (Grå)
  Opus 100 bastubelysning. Går att sätta både i taket och på väggen. Ger ett bra och behagligt ljus samtidigt som den är enkel och diskret.Ljuskälla ingår ej.
 • Lora LED 42cm (Förkromad/blank)

  Lora LED 42cm (Förkromad/blank)
  En snygg badrumslampa med en ram i kromad stål och en kupa i opalglas. Lampan är utrustad med integrerad LED-belysning som sprider ett starkt och varmvitt ljus. LED-lampan går att byta.
 • Art Deco IP (Svart)

  Art Deco IP (Svart)
  Art Deco IP är en IP44-lampa som är anpassad för att montera i badrummet. Lampan är lika vacker i taket som på väggen och kan med fördel monteras flera i rad för att göra en egen, spännande installation. Art Deco IP är en elegant lampa som är tillverkad av svart metall med kupa i mattvitt glas.Finns även i andra färger.Ljuskälla ingår ej.  
 • Metz Spegellampa - Krom/Frostat glas

  Metz Spegellampa - Krom/Frostat glas
 • Napoli 27,5cm (Förkromad/blank)

  Napoli 27,5cm (Förkromad/blank)
  Klassisk badrumsplafond i förkromad metall  som har ett snyggt glas med struktur. Sprider ett härligt ljus och är en riktig klassiker i många hem! Perfekt ifall du har fler förkromade detaljer i badrummet, för då kommer den fram ytterligare.Ljuskälla ingår ej.

IP-klassning på armatur i badrum

Vi har redan tagit upp vikten av att inte utsätta elektriska saker för fukt och vatten. Om du vill ha lite djupare kunskap kan du läsa på om IP-klassning för våtutrymmen. Man brukar dela in badrummet i olika zoner. Zonerna styr vilken typ av belysning du får ha.

Zon 0 är områden som utsätts för direkt påverkan av vatten. Ett spa-bad med inbyggd belysning befinner sig i zon 0 och där måste armaturen ha IP-klass 67, vilket är vattentätt.

Zon 1 är områden ovanför duschgolvet och badkaret samt en bit runt omkring. Där krävs armatur av klass IP44, som är vattentålig men inte 100% tät.

Zon 2 är områden som inte riskerar att få vattenstänk på sig och där räcker det med armatur som är IP21-klassad.

Badrumsskåp med inbyggd belysning och eluttag

Att behöva borra hål eller skruva i badrumsväggen är något som kan medföra risk för fuktskador. Därför är det många som väljer att köpa badrumsinredningen som har inbyggd belysning och även eluttag för hårtork eller rakapparat. Ett badrumsskåp kan ha spots längst upp som lyser ner över handfatet. I små badrum är den belysningen oftast tillräcklig.