Badrumsbelysning

Belysningen i badrummet kan göras på många olika sätt med infällda spots i taket, vägglampor och spegelbelysning. Att installera badrumsarmatur i våtrum ställer höga krav på elsäkerhet. All elinstallation bör göras av elektriker och det är särskilt viktigt för just badrumsbelysningen där vatten, fukt och elektricitet är en extra känslig kombination.

Badrumslampor för tak eller vägg

Vanliga sätt att lysa upp badrummet är med spotlights i taket eller en fast väggarmatur. Har man ett litet badrum kan det räcka med belysning från ett badrumsskåp eller en badrumsspegel. Tänk dock på att du vill kunna tända lamporna redan vid dörren in till badrummet så du slipper famla i mörkret efter lysknappar vid handfatet och spegeln.

Typer av badrumsbelysning: Spegelbelysning | Bastubelysning | Lysrörslampor

Populärt inom badrumsbelysning

 • Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED

  Badrumsbelysning Ribera vägglampa 9w LED
  RIBERA vägglampa IP44 9W LED, krom. Ljusmängd 550lm, livslängd LED 30000h, varmt vitt ljus 3000K. Badrumslampa för montering horisontellt ovanför spegeln eller vertikalt bredvid spegeln. Material: metall och akryl
 • Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas

  Rennes Spegellampa - Krom/Frostat glas
 • Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10

  Ifö Electric Classic BASTU Rak E27 Vit IP44 40W tak/60W vägg. 8048-509-10
  Klassisk armatur från en av Ifö Electric's välkända serier. Classic kan vägg- eller takmonteras i bastu. Keramisk sockel och blank opal kupa. » Här hittar du en PDF med mer information om produkten och installation
 • Badrumsbelysning Livorno Singel

  Badrumsbelysning Livorno Singel
  LIVORNO spotlight IP44, krom. Spot lampa för vägg- eller takmontering i badrummet. Lamphuvudet kan justeras till önskat läge. Material: metall

Fler tips på badrumsbelysning

 • Ohm 11cm LED (Vit)

  Ohm 11cm LED (Vit)
  Ohm är en vacker serie med porslinsarmaturer, designade av Kauppi & Kauppi, där både luftighet och elegans står i fokus. Denna varianten är IP44-klassad och anpassad för våtrum, då den är skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Den har en skyddande skärm i matt opalglas som dels bidrar till lampans eleganta look, men också till att det blir en jämn och behaglig ljusspridning. Denna varianten är försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus (3000K).Silikontätning mellan glas och sockel.Ohm går att fästa både på vägg och tak, samt användas som bordlampa.Armaturen är även anpassad för utomhusbruk.Integrerad LED-belysning.Ohm-familjen har sedan 2019 fått stor global uppmärksamhet och vunnit flertalet hedrande designpriser för sitt både moderna och klassiska formspråk.
 • Cairo large LED (Vit)

  Cairo large LED (Vit)
  En snygg och modern LED-lampa till badrummet som kan monteras både i taket och på väggen. Armaturen har keramisk sockel i färgerna vit, svart och grå, samt är utrustad med opalglas och dimmer.Integrerad LED-belysning.
 • PALERMO LED PLAF. IP44 D22,5 KROM/VIT (Förkromad/blank)

  PALERMO LED PLAF. IP44 D22,5 KROM/VIT (Förkromad/blank)
  En stilren badrumslampa i kromad stål och vitt glas. Lampan har integrerad LED-belysning som ger ett bra och varmvitt ljus.LED-lampan går att byta.
 • Ulriksdal kristallplafond (Förkromad/blank)

  Ulriksdal kristallplafond (Förkromad/blank)
  Snygg och elegant kristallplafond till badrummet. Basen är i krom och prismorna i Brilliant kvallité. Ljuskälla ingår ej.
 • Mosiano 1a vägg/tak (Förkromad/blank)

  Mosiano 1a vägg/tak (Förkromad/blank)
  Enkel och stilren badrumslampa med en integrerad LED-lampa som motsvarar ca 30W.
 • Modern badrumsvägglampa svart 92 cm IP44 - Cascada

  Modern badrumsvägglampa svart 92 cm IP44 - Cascada
 • Arneb LED (Vit)

  Arneb LED (Vit)
  Arneb är en enkel och diskret väggbelysning som är anpassad för våtrum. Den är IP44-klassad och är därav skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Lampan har en stomme i aluminium och är utrustad med en akrylskärm som omger ljuskällan och bidrar till ett bländfritt ljus och en jämn och enhetlig ljusspridning i badrummet. Lampans diskreta design gör att den passar lika bra på väggen, både vertikalt och horisontellt, som till att belysa en spegel. Arneb är även försedd med integrerad LED-belysning som ger ett varmvitt ljus (3000K) till badrummet.Arneb finns även i andra varianter.Integrerad LED-belysning.
 • Bethan LED 61cm (Vit)

  Bethan LED 61cm (Vit)
  Bethan LED är en spegellampa som är anpassad för badrumsmiljö. Den är skapad i en elegant design som kombinerar vitlackad aluminium med en smidig skärm i akryl. Bethan är utrustad med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus på 3000K. Lampan är även lutbar, vilket ger möjlighet att justera vart ljuset ska falla på spegeln. Integrerad LED-belysning. 
 • Opus 100 Bastu (Grå)

  Opus 100 Bastu (Grå)
  Opus 100 bastubelysning. Går att sätta både i taket och på väggen. Ger ett bra och behagligt ljus samtidigt som den är enkel och diskret.Ljuskälla ingår ej.
 • Bocca vägglampa LED (Vit)

  Bocca vägglampa LED (Vit)
  Bocca är en elegant vägglampa som ger ett indirekt ljus både upp- och ned på väggen. Lampan är IP44-klassad vilket innebär att den klarar av både fukt och vattenstänk och därav kan användas även i badrumsmiljö. Den är tillverkad av metall och går genomgående i en vit finish, vilket ger den ett väldigt rent och snyggt uttryck. Bocca är även försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus på 2700K. Integrerad LED-belysning. 
 • MAXEL BROOKLYN vit IP44 GU5,3. Max 35W / 12V

  MAXEL BROOKLYN vit IP44 GU5,3. Max 35W / 12V
  MAXEL - Brooklyn Downlight IP44. 12V. Snygg och väl avbländad downlight-serie med bajonettfäste för att du enkelt ska kunna byte ljuskällan. Armaturens IP-klassningen (IP44) gör att den passar perfekt i badrum. OBS! Ljuskälla ingår ej!
 • Fårö 2-spot mattvit (Vit)

  Fårö 2-spot mattvit (Vit)
  Fårö 2-spot är en snygg och enkel taklampa med två stycken riktbara spottar. Tillverkad i metall med en mattvit finish. Sprider ett bra ljus och passar lika bra i hallen som i sovrummet eller garderoben. Den finns även i en större variant och också i en rak modell.Ljuskälla ingår ej.
 • Mini taklampa (Förkromad/blank)

  Mini taklampa (Förkromad/blank)
  Mini taklampa är en snygg och enkel taklampa som är anpassad till badrummet. Basen är i krom. Det fiffiga med lampan är att den fungerar också att ha som vägglampa - du väljer själv var den hade passat i ditt badrum.Ljuskälla ingår ej.
 • Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt

  Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt
  Damixa Tradition Vägglampa IP 23 Max 40 Watt.
 • Ask 28 LED-plafond IP44 - Nordlux

  Ask 28 LED-plafond IP44 - Nordlux
  Ask 28 LED-plafond IP44 - NordluxKlassisk plafond som passar bra i badrummet, hallen eller barnrummet.
 • Badrumslampa Messina

  Badrumslampa Messina
  MESSINA plafond bad. Elanslutning med fast montering.
 • Classic badrumslampa blank glob (Vit)

  Classic badrumslampa blank glob (Vit)
  Klassiskt porslinsfäste från Ifö electric i blank vit eller blank svart. Levereras komplett med en blank vit glasglob.Ljuskälla ingår ej.
 • Rain 2-spot (rak) (Silver)

  Rain 2-spot (rak) (Silver)
  Rain är en praktisk serie med spotlights som ger rummet en bra och grundlig belysning. Lampan är tillverkad av metall, har en stilren finish och består av två stycken vrid- och riktbara spotlights som ger ett funktionellt och dekorativt ljus. Rain är IP44-klassad och anpassad för våtrum, vilket gör att den är resistent mot både ånga, fukt och vattenstänk. Lampan är både kraftfull och elegant och ger möjligheten till att med enkla medel ge stor effekt i rummet den placeras i. Denna variant går även att fästa på väggen.Rain finns i flera varianter.Finns i färgerna svart, vit, nickel och krom.Ljuskällor ingår ej.
 • Vägglampa Alley 1 IP44

  Vägglampa Alley 1 IP44
  Alley IP vägglampa andas sekelskifte med sina detaljer i gammaldags stil och passar utmärkt på väggen i badrummet eller köket då den är IP44-klassad. Lampan är gjord i metall i färgen antikmässing med kontrasterande detaljer i mattsvart och
 • Umberto H2O LED plafond

  Umberto H2O LED plafond
 • Aven spotlight (Vit)

  Aven spotlight (Vit)
  Aven är en modern och fyrkantig spotlight som är tillverkad helt i aluminium. Den är liten och nätt i storleken men ger ett riktigt bra ljus till badrummet. Lampan är IP65-klassad och klarar därav att stå emot fukt och damm med största briljans. Lampans nätta storlek gör att den passar perfekt till att belysa en mindre toalett, men för ett maffigare uttryck så kan man med fördel placera fler lampor i taket i ett större badrum. Lampan är dimbar, så koppla den gärna till en dimmer för att ställa in önskad effekt och ljusstyrka i rummet. Finns i svart och vit.Ljuskälla ingår ej. 
 • Messina 2 (Mässing/guld)

  Messina 2 (Mässing/guld)
  Messina är en stilren vägglampa som passar lika bra i det moderna badrummet som i det klassiska. Den är tillverkad av metall, har en finish i matt mässing och två räfflade skärmar i opalglas. Lampan är IP44-klassad, vilket gör att man inte behöver vara orolig över fukt eller vattenstänk. En fin vägglampa som sprider ett behagligt och inbjudande ljus i badrummet. Koppla gärna lampan till en dimmer för att kunna ställa in önskad atmosfär och stämning.Ljuskällor ingår ej.
 • Ray H2O LED vägglampa

  Ray H2O LED vägglampa
 • Sandhamn 3 (klarglas) (Förkromad/blank)

  Sandhamn 3 (klarglas) (Förkromad/blank)
  Sandhamn taklampa - nu även i klarglas.  Sandhamn är en vacker och diskret taklampa som är anpassad till att ha i badrummet. Snyggt kromad yta i metall kombinerat med tre stycken klara glaskupor. Snygg och stilren taklampa som sprider ett bra och vackert ljus i badrummet. Montering - centrumhål.Ljuskällor ingår ej.
 • Pandella 1 78cm (Svart)

  Pandella 1 78cm (Svart)
  Pandella 1 är en diskret och modern armatur som ger ett fint och funktionellt ljus nedöver spegeln. Den är tillverkad av aluminium, skapad i en svart- eller kromlackad finish och har en vit akrylskärm som omger ljuskällorna och bidrar till en jämn ljusspridning. Pandella är försedd med integrerad LED-belysning som avger ett vitt ljus på 4000K, vilket är optimalt för att belysa badrumsspegeln. Armaturen är även IP44-klassad och därav skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Finns i färgerna svart och krom/silver.Pandella finns även i andra varianter.Integrerad LED-belysning.
 • Garpen vägglampa (Förkromad/blank)

  Garpen vägglampa (Förkromad/blank)
  Vacker badrumslampa i förkromad metall och med ett droppformat glas.Ljuskälla ingår ej.
 • Tamara 1 4-spot (Svart)

  Tamara 1 4-spot (Svart)
  Tamara 1 är en praktisk taklampa som ger ett funktionellt och bra ljus till badrummet. Den är tillverkad av stål, har en svartlackad finish och en klar glasskiva över takplattan som ger lampan ett lite glansigare look. Tamara är försedd med fyra stycken spotlights som går att rikta och vinkla dit det önskas, vilket är optimalt till allmänbelysning men också till att belysa och framhäva specifika delar av rummet. Lampan är även IP44-klassad och därav skyddad mot fukt, ånga och vattenstänk.Tamara finns även i andra varianter.Detaljerna på lampan är förkromade.LED-lampor ingår (utbytbara).
 • Oliver 3-spot rak (IP44) (Svart)

  Oliver 3-spot rak (IP44) (Svart)
  Oliver är en modern och funktionell taklampa som är skapad i en ren design och ger ett bra ljus till badrummet. Denna variant är IP44-klassad och klarar att stå emot både fukt, ånga och vattenstänk. Den är tillverkad av metall och består av 3st spotlights som går att rikta och vinkla dit det önskas. Oliver ger en bra grundbelysning men är också optimal till att belysa och framhäva specifika delar eller detaljer av rummet. Lampan är dimbar, vilket ger möjligheten att ställa in önskad ljusstyrka och atmosfär i badrummet.Finns i färgerna vit och svart.Ljuskällor ingår ej.
 • Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)

  Cassis 3 badrumslampa (Förkromad/blank)
  Elegant badrumslampa med kromat fäste och opalvita glas.Ljuskällor ingår ej.
 • Mattimo H2O LED vägglampa

  Mattimo H2O LED vägglampa
 • Flush opal plafond 23cm (Vit)

  Flush opal plafond 23cm (Vit)
  Enkel och diskret badrumsplafond med opalvitt glas som har IP44 klassning. Funkar bra överallt i badrummet.Eftersom det är vanlig E27 sockel så väljer du själv vilken typ av ljuskälla du vill ha i.Ljuskälla ingår ej.
 • Plafond Plissé Stygn 45cm

  Plafond Plissé Stygn 45cm
  Fin och stilren plafond i ett härligt linnetyg. Taklampan kräver 3 stycken glödlampor med en E27 sockel, max 60 W. Höjd 18 cm, Ø 45 cm.Takkontakt ingår ej på grund av nytt EU direktiv. De finns att beställa separat.
 • Airam Spa Ancona LED IP44, 7W/830 600mm, krom.

  Airam Spa Ancona LED IP44, 7W/830 600mm, krom.
  SPA från AIRAM är en modern och komplett badrumsbelysningsserie med spegelarmaturer, vägglampor och en fritstående belyst bordsspegel med förstoring. Denna armatur är på 7W och har eluttag. Både SPA Avella samt Ancona finns med en integrerat dold eluttag för en stilren helhetslösning. Armaturernas rena linjer gör att de passar till de flesta inredningsstilar.
 • Bela spegel LED (Förkromad/blank)

  Bela spegel LED (Förkromad/blank)
  Bela är en stilren och praktisk spegel som är anpassad för badrumsmiljö. Den är IP44-klassad och därav tät mot både vattenstänk, fukt och ånga. Spegeln är försedd med en förstoringslampa som har 3 dioptriers (3 dioptrier  = 1,75 ggr förstoring) och är även upplyst runt spegelglaset, vilket ger ett optimalt ljus till sminkningen eller rakningen. Armen på spegeln utdragbar så att man med enkelhet kan justera spegeln efter vad som passar. Den är sedan lika lätt att vika tillbaka platt mot väggen igen när den inte används. Bela är även försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus på 3000K.Integrerad LED-belysning. 
 • Art Deco Plafond/Vägglampa IP44 Smoke - Globen Lighting

  Art Deco Plafond/Vägglampa IP44 Smoke - Globen Lighting
  KonceptArt Deco Plafond/Vägglampa IP44 Smoke är både för tak och för vägg, och med sin IP44 märkning kan den användas i badrummet. Med Art Deco har du möjlighet att skapa ett mycket speciellt
 • Fårö 2 (Svart)

  Fårö 2 (Svart)
  Takspotlight i mattsvart finish och med riktbara spottar.Ljuskällor ingår ej.
 • Boda singel (Svart)

  Boda singel (Svart)
  Vägglampa Boda i mattsvart metall och med ett opalvitt glas.Ljuskälla ingår ej.
 • Opus 200 /135 LED (Vit)

  Opus 200 /135 LED (Vit)
  Opus 200 LED är en elegant armatur med cylindrisk form. Den har en väldigt tidlös design och kan placeras både inom och utomhus, samt både på tak och vägg. Finns i färgerna vit, svart och grå.Integrerad LED-belysning.
 • MOON Plafond 28cm LED Alu/Vit

  MOON Plafond 28cm LED Alu/Vit
  Takplafond Moon från Markslöjd. Dekor i metall och kupa i akryl. Inbyggd LED. 9W 700 Lumen. Varmvit 3000K. Fast, jordad installation. Godkänd att användas i badrum. IP44.Takkontakt ingår ej på grund av nytt EU direktiv. De finns att beställa s
 • Ip S12 Bad

  Ip S12 Bad
  Ljuset har många funktioner, inte minst i badrummet. Det är därför inredning med ljus inte bara handlar om att välja bäst design, utan i lika stor utsträckning om att hitta rätt lösning. S12 är en vippbar LED-lampa, utformad för badrummet och skapad för att ge rätt ljus vid handfat och spegel – både diffust och direkt. Design by Bønnelycke mdd.
 • Ohm 11,5cm (Vit)

  Ohm 11,5cm (Vit)
  Ohm är en vacker serie med porslinsarmaturer, designade av Kauppi & Kauppi, där både luftighet och elegans står i fokus. Denna varianten är IP44-klassad och anpassad för våtrum, då den är skyddad mot både fukt, ånga och vattenstänk. Den har en skyddande skärm i matt opalglas som dels bidrar till lampans eleganta look, men också till att det blir en jämn och behaglig ljusspridning.Silikontätning mellan glas och sockel.Ohm går att fästa både på vägg och tak, samt användas som bordlampa.Armaturen är även anpassad för utomhusbruk.Ljuskälla ingår ej. Ohm-familjen har sedan 2019 fått stor global uppmärksamhet och vunnit flertalet hedrande designpriser för sitt både moderna och klassiska formspråk.
 • Paolo H2O LED plafond

  Paolo H2O LED plafond
 • Badrumslampa SIRACUSA

  Badrumslampa SIRACUSA
  Siracusa badrumslampa i färg krom/opalvit. Lampans huvudmaterial är metall/glas. E27 sockel för ljuskälla med 60W max wattstyrka. Ljuskällor medföljer inte. Lampan ansluts til ström med fast montering. IP-klassificeringen på armaturen är IP4
 • Cassis Vägglampa Krom/Opal IP44 - Markslöjd

  Cassis Vägglampa Krom/Opal IP44 - Markslöjd
  KonceptCassis Vägglampa Chrome/Opal IP44 är en av de läckra vägglamporna i den lilla Cassis-serien, från en av de stora på belysningsmarknaden, Markslöjd. Liksom alla lampor i Markslöjds sorti
 • Cairo medium LED (Vit)

  Cairo medium LED (Vit)
  En snygg och modern LED-lampa till badrummet som kan monteras både i taket och på väggen. Armaturen har keramisk sockel i färgerna vit, svart och grå, samt är utrustad med opalglas och dimmer.Integrerad LED-belysning.
 • Gianni H2O LED vägglampa

  Gianni H2O LED vägglampa
 • Mini 3 Vägglampa IP44 Black/White - Markslöjd

  Mini 3 Vägglampa IP44 Black/White - Markslöjd
  KonceptMini Vägglampa 3L Black/White IP44 är en del av en gedigen och fantastiskt prisvärd serie vackra taklampor och vägglampor, i fantastiska material och med ett fantastiskt ljus. Naturligtvis,
 • Bernadotte dubbel (Svart)

  Bernadotte dubbel (Svart)
  Enkel och diskret badrumslampa med fäste i porslin och opalvitt glas. Gedigen armatur som dessutom är lättmonterad.Ljuskälla ingår ej.

IP-klassning på armatur i badrum

Vi har redan tagit upp vikten av att inte utsätta elektriska saker för fukt och vatten. Om du vill ha lite djupare kunskap kan du läsa på om IP-klassning för våtutrymmen. Man brukar dela in badrummet i olika zoner. Zonerna styr vilken typ av belysning du får ha.

Zon 0 är områden som utsätts för direkt påverkan av vatten. Ett spa-bad med inbyggd belysning befinner sig i zon 0 och där måste armaturen ha IP-klass 67, vilket är vattentätt.

Zon 1 är områden ovanför duschgolvet och badkaret samt en bit runt omkring. Där krävs armatur av klass IP44, som är vattentålig men inte 100% tät.

Zon 2 är områden som inte riskerar att få vattenstänk på sig och där räcker det med armatur som är IP21-klassad.

Badrumsskåp med inbyggd belysning och eluttag

Att behöva borra hål eller skruva i badrumsväggen är något som kan medföra risk för fuktskador. Därför är det många som väljer att köpa badrumsinredningen som har inbyggd belysning och även eluttag för hårtork eller rakapparat. Ett badrumsskåp kan ha spots längst upp som lyser ner över handfatet. I små badrum är den belysningen oftast tillräcklig.