Belysningstillverkare i Sverige

Den svenska industriella belysningstillverkningen startar med Karlskrona Lampfabrik år 1884. Då var det tillverkning av fotogenbrännare för montering i olika typer av armaturer. Elektriska lampor började också tillverkas i Sverige på slutet av 1800-talet. Många svenska belysningstillverkare har startats sedan dess och vissa som finns kvar idag har många år på nacken.

Orter med armaturtillverkning

Bromölla

Vid den vackra Ivosjön i Bromölla, på gränsen mellan Skåne och Blekinge, har Ifö Electric tillverkat porslinsprodukter sedan 1934. I deras sortiment finns många populära porslinsarmaturer som ofta ses i badrum och bastu men även i andra rum i privata hem och offentliga miljöer.

Gnosjö

År 1947 tillverkades för första gången en serietillverkad adventsljusstake. Det var Gnosjö Konstsmide som skötte tillverkningen under ledning av grundaren Gunnar Johansson. Företaget har idag tillverkning i Sverige, Ungern och Kina.

Karlskrona

I Blekinge finns en tradition av att tillverka armaturer. Det var här som Karlskrona Lampfabrik startade den svenska tillverkningstraditionen 1884. På orten finns även Aura Light, ett företag startat 1992 och som förvärvat andra svenska armaturföretag som Luma och Zobra.

Tångaberg

I fabriken i Tångaberg utanför Varberg tillverkar Belid Lighting Group belysning under varumärkena Belid och Herstal. Den som har vägarna förbi kan besöka deras showroom och fabriksbutik på Klasavägen 4.

Nybro

Under parollen "Handmade in Småland" tillverkar Örsjö Belysning all sin belysning i den egna fabriken i Nybro, Småland. Hållbarhetsfrågor är viktiga för Örsjö och därför har de ambitionen att bara inhämta komponenter och material från lokala leverantörer. Tidlös design, hållbara material och återvinningsbara produkter är idag en central del av Örsjö Belysnings tillverkning av armaturer.

Tibro

AB Armaturhantverk (AH Belysning) är ett privatägt företag som startades 1945 och de har sin fabrik i Tibro.

Åhus

I Åhus finns det anrika företaget Ateljé Lyktan som grundades 1934 av Hans Bergström. Verksam i företaget har även Anders Pehrson varit mellan åren 1963-1978 och där skapade han bland annat lampan Bumling.