24 lampor som passar över köksö

Över en köksö vill man gärna ha bra belysning för att kunna laga mat men kanske också använda som serveringsplats. Här visar vi bilder på 24 hängande lampor som passar över en köksö. Vi har valt ut takpendlar i olika prisklasser från svenska, nordiska och internationella lampmärken.

Utvalda taklampor till köksön

Klicka gärna på bilden så får du se fler foton där lampan är upphängd i en riktig hemmiljö eller i ett kontorskök.

 • Hänglampa Townshend 4 i mörkbrunt

  Hänglampa Townshend 4 i mörkbrunt
  Hänglampa Townshend 4 i brunt Hänglampan Townshend 4 övertygar som praktisk lampa med ett unikt utseende. Lampan fascinerar med ett ovanligt utseende som blir till blickfånget i rummet. Med sin enkla formgivning kan lampan integreras i många olika inredningsstilar, så att ljuskonceptet hemma kompletteras på ett vackert sätt. Den bruna hänglampan består av ett avlångt fäste som påminner om en stålbalk och därmed sörjer för en industriell känsla i rummet. Runt balken slingrar sig flera kablar tätt intill varandra som håller i sex uttag samt ljuskällor (ingår inte). På så sätt skapas en strålande ljusdesign som når sin fulla potential ovanför matbordet eller köksön.
 • Balkpendellampa Iceberg, 3 lampor

  Balkpendellampa Iceberg, 3 lampor
  Hänglampa Iceberg med tre ljuskällor och glittrande ljuseffekt Dekorativ, elegant och samtidigt tidlöst modern är designen på pendellampan Icebergs tre runda lampskärmar, som inte bara sörjer för optimalt ljus ovanför matbordet, men även vid köksön. Speciellt formgivningen av de enstaka skärmarna sörjer för lampans speciella utstrålning. Den övre delen består av förnicklad metall, den nedre delen av transparent glas, så att kristallkedjorna i skärmen är synliga, vilket ger designen ett lyxigt och glansfullt utseende. Samtidigt skapas en stämningsfull och romantisk ljuseffekt, tack vare de glittrande kristallkedjorna.
 • Smal taklampa Enola i vitt

  Smal taklampa Enola i vitt
  Enkel taklampa Enola Taklampan Enola i vitt övertygar med lika enkel som modernt elegant design. Den skapar i första hand riktad ljusfördelning. Skärmen som är tillverkad helt i aluminium och är absolut ogenomsläpplig för ljus, säkerställer att ljuset endast kan avges genom öppningen längst ned. Särskilt över köksön eller matbordet passar denna taklampa, eftersom området rakt under lampan blir perfekt belyst. Tack vare den enkla och eleganta formen kan denna taklampa lätt integreras i matrummet, men också över arbetsytorna i köket eller bänken mellan köket och matrummet.
 • Hänglampa Barnstaple i industriell design

  Hänglampa Barnstaple i industriell design
  Industriell hänglampa Barnstaple i svart Moderna inredningsstilar framhävs perfekt med hänglampan Barnstaple, eftersom den industriellt inspirerade modellen i vintage-design passar perfekt i puristiska inredningskoncept med betongytor, naturligt trä och klara färger i svart och vitt. Lampskärmarna ser samtidigt ut som om de skulle kunna blicka tillbaka på en lång historia. Med de tre ljuskällorna som hänger i olika höjder skapar lampan ett ljuskoncept till hela rummet och en vacker atmosfär i vardagsrummet eller ovanför köksön. Det runda fästet kan enkelt monteras i taket och har en mörk träfärg som ger den industriella hänglampan en varm känsla. Detta gör lampan till ett välformat ljusobjekt i harmoniska färger som belyser hemmet på ett stilfullt sätt.
 • Brenda - en höj- och sänkbar taklampa

  Brenda - en höj- och sänkbar taklampa
  Höj- och sänkbar taklampa Brenda i svart/koppar Taklampan Brenda fascinerar med speciell design och flexibilitet. Taklampans skärm är tillverkad av stål i stegform. Ovansidan är matt svart och undersidan i modern kopparton. Denna kombination sörjer för en unik ljuseffekt. Med hjälp av spiralkabeln kan taklampan Brenda justeras i höjdled - den maximala upphängningen är 110 cm. Särskilt över köksbordet eller en köksö är taklampan Brenda snygg, och om den är i vägen kan man helt enkelt bara skjuta den uppåt.
 • Guldfärgad taklampa Enola i smal form

  Guldfärgad taklampa Enola i smal form
  Elegant taklampa Enola Taklampan Enola som tack vare guldfärgen får en särskilt elegant ton är så utformad att den framför allt passar i matrummet eller över en köksö. Tack vare att skärmen är tillverkad av aluminium som är ogenomsläppligt för ljus, avges ljuset uteslutande nedåt. På så sätt blir området under lampan perfekt belyst, vilket inte bara ser mycket vackert ut över matbordet eller köksön, utan dessutom är mycket praktiskt, eftersom ljusförhållandena anpassas efter behovet. Taklampan Enola i guldfärg är snarare ett stilbildande inredningsobjekt än bara en lampa.
 • Toldbod 250 Taklampa Svart - Louis Poulsen

  Toldbod 250 Taklampa Svart - Louis Poulsen
  Design Louis Poulsen A/S för Louis Poulsen Koncept Toldbod 250 Pendel Svart är från en serie pendlar i olika storlekar. Denna version mäter 25 cm och passar perfekt över matbordet eller köksön,&hellip:
 • Toldbod 250 Taklampa Vit - Louis Poulsen

  Toldbod 250 Taklampa Vit - Louis Poulsen
  Design Louis Poulsen A/S för Louis Poulsen Koncept Toldbod 250 Pendel Vit är från en serie pendlar i olika storlekar. Denna version mäter 25 cm och passar perfekt över matbordet eller köksön, där&hellip:
 • Clark pendel (Mässing/guld)

  Clark pendel (Mässing/guld)
  Clark är en elgant och moderna taklampa.Glasen med en mörk finish ger en behalig ljusspridning i rummet, och med stommen i mässing blir den något alldeles extra!Placera förslagsvis över det rektangulära matbordet eller över köksön. Levereras med 3m textilkabel. Ljuskällor ingår ej.
 • Pendel Cobbler 3

  Pendel Cobbler 3
  Cobbler är en sekelskiftesinspirerad pendel i skomakarstil med klarglas och metalldetaljer i mattsvart/antikmässing. Den avlånga takkoppen med de tre glasskärmarna gör att lampan passar utmärkt ovanför ett avlångt matbord, bar eller köksö.
 • Freya Pendel

  Freya Pendel
  FREYA är en fin takpendel lampa utrustad med hiss så att du snabbt och smidigt ska kunna justera lampans höjd. Lämpar sig utmärkt ovanför köksbordet eller köksön, den den sprider ett bra riktat ljus nedåt. Ljuskälla ingår ej.
 • Pendel Cobbler 3

  Pendel Cobbler 3
  Cobbler är en sekelskiftesinspirerad pendel i skomakarstil med klarglas och metalldetaljer i mattsvart/antikmässing. Den avlånga takkoppen med de tre glasskärmarna gör att lampan passar utmärkt ovanför ett avlångt matbord, bar eller köksö.
 • Toledo (Amber)

  Toledo (Amber)
  Toledo är en takpendel som utstålar värme och myskänsla. Kombinationen av bärnstensfärgat glas och koppar lämpar sig perfekt för denna design. Med en touch av vinatge, passar denna lampa såväl i moderna som rustika inredningsstilar. Koppardetaljen tillsammans med det subtila trämaterialet skapar en mjuk atmosfär i hemmet. Placera förslagsvis över ett avlångt matbord eller en köksö. Sladdarna är justerbara och anslut lampan gärna till en dimmer för ett perfekt resultat. Toledo finns även i flera andra varianter. Ljuskälla ingår ej.
 • Cera Pendel

  Cera Pendel
  Mässingstrenden vinner mark överallt – även inom belysning, och kompletterar den minimalistiska skandinaviska designen på finaste sätt. Cera är en serie i komplett mässing som ger värme, en ombonad känsla samt exklusivitet till den ljusa inredningsstilen. Lampskärmens runda form skapar stor visuell volym till den strama ramen. Pendeln Cera ger ett trevligt nedåtriktat ljus och passar perfekt över matbordet, köksön eller soffbordet.
 • Nolan (Grön)

  Nolan (Grön)
  Nolan är en iögonfallande och spännande takpendel som garanterat hamnar i blickfånget i rummet den placeras i. Lampan har en svart takplatta i metall och består av 3st pendlar som hänger ner från takplattan med en matt guld insida, vilket skapar ett spännande uttryck. Varje pendel bär på en snygg grön metallkupa som omger ljuskällan och skapar en modern känsla till hemmet. Placera förslagsvis över matbordet eller över köksön.Nolan finns även i flera andra varianter.Ljuskällor ingår ej.
 • Spadafora taklampa LED (Svart)

  Spadafora taklampa LED (Svart)
  Spadafora är en praktisk och elegant taklampa som ger ett funktionellt ljus över matsalsbordet eller köksön. Den består av en pulverlackad svart bas i aluminium och är smyckad med flera transparenta akrylelement. När lampan är tänd sprids ljuset genom dessa akrylelement, vilket blir otroligt dekorativt. Armaturen är försedd med integrerad LED-belysning som avger ett varmvitt ljus på 3000K. Koppla gärna lampan till en dimmer för att ställa in den ljusstyrkan som önskas.Integrerad LED-belysning. 
 • Savannah pendel (Nickel)

  Savannah pendel (Nickel)
  Savannah är en klassisk taklampa med stilren design, gjord av metall och glas. Ljuskällorna som omfångas av det vita glaset ger en bra och fin ljussprinding i rummet. Placera förslagsvis över matbordet, köksön eller i vardagsrummet. Integrerad LED på 12W med 470Lm och 3000K varmvitt ljus. Höjden går att justera genom en hissfunktion. Savannah finns även i andra varianter.
 • Jazz pendel (Opal)

  Jazz pendel (Opal)
  Jazz serien kännetecknas av opalglas och svart metall, vilket gör denna lampa till en stilren och modern pendellampa. Placera förslagsvis som en smyckande detalj i vardagsrummet, alterantivt flera på rad över matbordet eller köksön.Levereras med 3m textilsladd.Ljuskälla ingår ej.
 • Selter 9 pendel (Svart)

  Selter 9 pendel (Svart)
  Selter är en unik pendel med en modern design, gjord av metall. Ljuskällorna som omfångas av dem avlånga spotlightsen ger en bra och fin ljusspridning i neråt. Placera förslagsvis över matbordet eller köksön. Ljuskällor ingår ej.Selter finns i fler varianter.
 • Piso Pendel

  Piso Pendel
  Piso utstrålar skandinavisk minimalism. Den stilrena designen ger Piso ett tidlöst och modernt uttryck där den stora belysningsytan bidrar till ett vackert och enhetligt ljus. Den strama designen har kombinerats med integrerad dim-to-warm-teknik som drivs av din väggdimmer, så att du otroligt lätt kan anpassa ljustemperaturen i rummet till alla vardagliga situationer.Pendeln Piso har tagits fram i elegant vit metall som tillsammans med de mjuka formerna ger lampan ett stramt och enkelt uttryck. Pendeln sprider ett jämnt ljus genom den frostade skärmen och den passar därför perfekt över matbordet eller köksön.
 • Ophelia (Rosa)

  Ophelia (Rosa)
  Ophelia är en minimalistisk takpendel som garanterat blir en smyckande detalj i det moderna hemmet. Lampan har en svart takplatta i metall och består av en rosa skärm av högkvalitativ betong med en snygg räfflad detalj. Placera förslagsvis flera på rad över matbordet eller över köksön.Ophelia finns även i flera andra varianter som går utmärkt att kombinera med varandra för ett snyggt helhetsintryck i hemmet.Ljuskälla ingår ej.
 • Bente 4 Premium Mix pendel (Mix)

  Bente 4 Premium Mix pendel (Mix)
  Bente är en modern pendel med en elegant design, gjord av metall. Ljuskällorna som omfångas av dem dekorativa tygskärmarna med en insida av guld ger en fin och bra ljusspridning i rummet. Placera förslagsvis över matbordet eller köksön. Ljuskällor ingår ej. Bente finns i fler varianter.
 • Mille pendel (Vit)

  Mille pendel (Vit)
  Mille är en modern pendel med minimalistisk och tidlös design av keramik. Placera förslagsvis flera i grupp eller i rad över matbordet eller köksön. Levereras med 80cm sladd. Ljuskälla ingår ej. Mille finns även i andra storlekar och varianter.
 • Bjorn (Mässing/guld)

  Bjorn (Mässing/guld)
  Bjorn är en högkvalitativ och elegant spotlight som är tillverkad i högkvalitativ metall i exklusiv mässingsfinish och ambertonat glas. Den är liten och nätt i storleken men ger ett riktigt bra ljus till rummet den placeras i. Lampans nätta storlek gör att den passar perfekt till att belysa en liten hall eller toalett. För ett maffigare uttryck så kan man med fördel placera fler lampor i ett större rum för att belysa hela rummet. Tänk 3st i rad över en köksö, eller flera stycken som sitter symmetriskt i taket i vardagsrummet eller köket. Lampan är dimbar, så koppla den gärna till en dimmer för att ställa in önskad effekt och ljusstyrka i rummet. Finns i färgerna mässing och svart.Ljuskällor ingår ej.

Inspiration till belysning ovanför en köksö

3 droppformade lampor över rektangulär ö i köket
3 droppformade taklampor över rektangulär köksö

Köksö med gasspis och 4 pendellampor i taket
Köksö med gasspis och 4 pendellampor i taket

Stora lyktor över köksö i marmor
Stora lyktor som belysning över en köksö i marmor

Vilket avstånd mellan lamporna över köksön?

När hänger upp flera takpendlar bredvid varandra på en rak linje över en köksö är det viktigt med bra avstånd. Ett problem om man har för långt avstånd är att det blir irriterande skuggor när man arbetar.

Uppkomsten av skuggor kan bero på flera faktorer så det går inte att säga något generellt avstånd som är bäst. Du måste helt enkelt testa och ta hjälp av någon eller några personer som kan hålla upp taklamporna medan du provar jobba på ytan under.

Vilken höjd ska takpendel över en köksö hänga på?

Utgå från att du ska få bra arbetsljus och inte massa skuggor som gör det svårare att se det du jobbar med i din matlagning. Dessutom vill du ju inte att lamporna ska vara ivägen för ditt eller andra familjemedlemmars huvuden.

En pendellampa går att justera höjden på så det är bara att testa sig fram och hitta den bästa höjden över just ditt köks arbetsplats. Just valet av takpendel är också för att spotlights lyser brett och kan vara bländande. Med en pendel som har lampskärm kan ljuset riktas mer nedåt och komma närmare arbetsytan.