PH Kotten lampa

På danska heter den Koglen, här i Sverige kallar vi den för Kotten men lampan har det internationella namnet PH Artichoke. År 1958 fick Poul Henningsen uppdraget att designa en unik lampa till restaurangen Langelinie Pavilion i Köpenhamn. Lampan fick ett utseende som påminde om en kotte med sina 72 blad. Designen ger ett mjukt och fint ljus som inte är bländade oavsett varifrån man betraktar kottelampan.

Äkta PH Kotte taklampor

 • PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Vit - Louis Poulsen

  PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Vit - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) White designades av Poul Henningsen 1958. Han fick i uppdrag att utforma en pendelbelysning för Langelinie Pavilion Restaurant&hellip:
 • PH Artichoke Ø480 Koppar - Louis Poulsen

  PH Artichoke Ø480 Koppar - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH Artichoke blev designad 1958 av Poul Henningsen till restaurangen Langeline Pavilionen i Köpenhamn, där den fortfarande hänger. PH Artichoke har&hellip:
 • PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Rostfritt Stål - Louis Poulsen

  PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Rostfritt Stål - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Stainless Steel designades av Poul Henningsen 1958. Han fick i uppdrag att utforma en pendelbelysning för Langelinie Pavilion&hellip:
 • Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 600 Mm - Taklampor Koppar - 5741111981

  Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 600 Mm - Taklampor Koppar - 5741111981
  PH Artichoke pendel från Louis Poulsen med en modern design med sjuttiotvå blad i tolv exakt placerade rader med sex blad i varje. Den har en hög ljuskvalitet för att ge ett behagligt ljus. En perfekt taklampa för vardagsrummet eller matrummet, för att ge lite extra ljus över bordet. Välj mellan olika färger och storlekar. Design av Poul Henningsen. Bra att veta om PH Artichoke pendel - Modern design.- Bländfritt ljus.- Hög ljuskvalitet.- Sockel: E27- Sladdlängd: 4000 mm.- Pendeln passar bra i vardagsrummet.- IP-klassificering: IP20. Vi har valt ut Koppar Taklampor i Koppar från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • PH Artichoke Ø480 LED Svart - Louis Poulsen

  PH Artichoke Ø480 LED Svart - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH Artichoke 480 LED Svart blev designad 1958 av Poul Henningsen till restaurangen Langeline Pavilionen i Köpenhamn, där den fortfarande hänger. PH&hellip:
 • Louis Poulsen PH Artichoke hänglampa koppar

  Louis Poulsen PH Artichoke hänglampa koppar
  Extravagant designad upphängningslampa PH Kronärtskocka - en designikon Denna fantastiska taklampa skapades 1958 av den danska designern Poul Henningsen för restaurangen Langelinie i Köpenhamn, där den fortfarande hänger i dag. Den unika formen på lampkroppen, gjord av 72 bladliknande element, som utmärker PH kronärtskockan, påminner om en skulptur. Oavsett från vilken sida du tittar på hänglampan PH Kronärtskocka är resultatet helt bländningsfritt. Än idag tillverkas PH-kronärtskockan till stor del fortfarande för hand för att säkerställa en konsekvent förstklassig kvalitet. Med detta armaturobjekt har Poul Henningsen, som under hela sitt arbete alltid letat efter nya sätt att transportera ljus in i rummet utan bländning, skapat en riktig designikon som har hög grad av erkännande över hela världen. Designern, som också gjorde sig ett namn som arkitekt, författare och journalist, arbetade från 1925 till sin död 1967 med den danska belysningstillverkaren Louis Poulsen , vars produkter är designade enligt principen form följer funktion, alltid strävar efter. för att uppnå det för att optimalt tillgodose mänskligt behov av ljus.
 • Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 600 Mm Vit - Taklampor Stål Vit - 5741092398

  Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 600 Mm Vit - Taklampor Stål Vit - 5741092398
  PH Artichoke pendel från Louis Poulsen med en modern design med sjuttiotvå blad i tolv exakt placerade rader med sex blad i varje. Den har en hög ljuskvalitet för att ge ett behagligt ljus. En perfekt taklampa för vardagsrummet eller matrummet, för att ge lite extra ljus över bordet. Välj mellan olika färger och storlekar. Design av Poul Henningsen. Bra att veta om PH Artichoke pendel - Modern design.- Bländfritt ljus.- Hög ljuskvalitet.- Sockel: E27- Sladdlängd: 4000 mm.- Pendeln passar bra i vardagsrummet.- IP-klassificering: IP20. Vi har valt ut Vit Taklampor i Stål från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Koppar - Louis Poulsen

  PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Koppar - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Copper designades av Poul Henningsen 1958. Han fick i uppdrag att utforma en pendelbelysning för Langelinie Pavilion Restaurant&hellip:

Alla kottelampor ovanför är äkta och kostar en hel del att köpa, även om de är rödmarkerade och på REA. Om du vill ha en lampa med utseendet av en kotte finns det billigare varianter lite längre ner på sidan. Ett annat alternativ är att kolla på annonser för att köpa dig en PH kotte begagnad.

Kopior: Lampor som ser ut som kotte lampa

 • Cone Taklampa Trä Natur, Stor

  Cone Taklampa Trä Natur, Stor
  Natur taklampan i trä ifrån den svenska varumärket Olsson Jensen, kottelampan har en fantastisk design med olika lager utav skulpterade bitar av ljustträ som tillsammans bildar en stor design lampa&he
 • Cone Taklampa Trä Svart, Stor

  Cone Taklampa Trä Svart, Stor
  Svart taklampa i trä från den svenska varumärket Olsson Jensen, kottelampan har en fantastisk design med olika lager utav skulpterade bitar av ljustträ som tillsammans bildar en stor design lampa som&
 • Konisk skärm –hänglampa Conia mini vit

  Konisk skärm –hänglampa Conia mini vit
  Strålande vacker hänglampa Conia mini i vitt Hänglampan Conia minis skärm består av otaliga överlappande, koniska plastelement och går aldrig sönder. Formen sörjer för mjukt, bländfritt ljus, som välkomnas i alla rum. På så sätt är hänglampan Conia lämplig för att belysa matbordet eller som allmänbelysning i små rum. Hänglampan Conia mini formgavs av Søren Ravn Christensen, en dansk designer som är en av grundarna bakom företaget UMAGE, som har som grundprincip att vidareutveckla skandinaviska lampor, vilket han även lyckades med hos denna lampa.
 • Conia medium – effektfull hänglampa i vitt

  Conia medium – effektfull hänglampa i vitt
  Hänglampa Conia medium med accentfull ljuseffekt – vit Hänglampan Conia medium skapar en fantastisk ljusbild, som består av en konisk skärm av strålande vitlackerade, överlappande plastelement, som gör ett organiskt intryck. Ljuset avges bländfritt, så att Conia medium är idealisk som exempelvis bordsbelysning. Man kan tydligt märka att designern Søren Ravn Christensen inspirerades av naturen. Christensen jobbar som kreativ utvecklare på företaget UMAGE som han är en av grundarna av. Den danska lamptillverkaren kännetecknas av den skandinaviska designens rena naturlighet, enkla funktionalitet och noggranna hantverk.
 • Conia 45cm koppar (Koppar)

  Conia 45cm koppar (Koppar)
  Vackra takpendeln Conia i en lite mer avlång design. Den är otroligt vacker och effektfull, både när den är tänd och släckt. Dessutom är Conia en sådan lampa som verkligen tillför det lilla extra i ett rum.Lampan byggs ihop själv (ca 20min) och ett textilupphäng (1,2m) ingår.Ljuskälla ingår ej.
 • Conia medium vit (Vit)

  Conia medium vit (Vit)
  Vackra takpendeln Conia i en lite mer avlång design. Den är otroligt vacker och effektfull, både när den är tänd och släckt. Dessutom är Conia en sådan lampa som verkligen tillför det lilla extra i ett rum.Lampan byggs ihop själv (ca 20min) och ett textilupphäng (1,2m) ingår. Ljuskälla ingår ej.
 • Conia mini vit (Vit)

  Conia mini vit (Vit)
  Snygg takpendel i en lite mer avlång design.Lampan byggs ihop själv (ca 20min) och ett textilupphäng (1,2m) ingår. Behöver du längre sladd så kan du kontakta oss för prisuppgift.Ljuskälla ingår ej.
 • Conia mini koppar (Koppar)

  Conia mini koppar (Koppar)
  Conia är en snygg takpendel i kopparfärg med en lite mer avlång design. Unik och otroligt vacker lampa som är vacker och effektfull, både som tänd och släckt. En typisk lampa som verkligen sätter prägel på rummet den placeras i.Lampan byggs ihop själv (ca 20min) och ett textilupphäng (1,2m) ingår. Behöver du längre sladd så kan du kontakta oss för prisuppgift.Ljuskälla ingår ej.

Det finns många som har tagit fasta på den naturliga symmetri som kottelampan var först med. Designerlampor som liknar är bland andra Olsson Jensen CONE, Umage Conia och Dyberg Larsen Illumin.

Detaljer som kan skilja de här olika lamporna åt är att vissa är kottelampor i trä, vilket tillför en extra naturkänsla till designen. Andra är gjorda i tunna lameller av metall och några jobbar med plast som tillverkningsmaterial.

Köpa begagnad PH Kotte

När det gäller exklusiv inredning är det vanligt att andrahandsvärdet är högt och att produkterna är välvårdade. Därför kan det finnas möjlighet att köpa en PH Kottelampa begagnat. Men vi tror inte det är på Blocket du ska hålla koll, utan på auktioner hos Lauritz eller Bukowskis.

Internationellt heter kottelampan PH Artichoke

På engelska kallas den för PH Artichoke eftersom kronärtskockor har en liknande konstruktion med sina blad, precis som kottar. Ursprunget var i koppar men det har lanserats varianter på denna ikoniska lampa i borstat och polerat stål, mässing och även vitmålad metall. Senaste lanseringen var PH Kotten i svart år 2020.

Inspirerande bilder med PH Kotten i hemmiljö

PH Kotten lampa över matbord

PH Kotten i taket, vardagsrum

Sovrum med PH kotten lampa i taket

Bilderna är hämtade från återförsäljaren Lampemesteren.se, där du kan se många fler.