Kottelampor i trä

En kottelampa blir en iögonfallande inredningsdetalj som ger naturlig känsla, speciellt om den är tillverkad i trä. Kottar har en fascinerande form och det är många formgivare som hämtar inspiration från naturen. En lampa som har formen av en kotte blir så mycket mer än bara en belysning. Den mest kända är kotten lampa av Poul Henningsen

Olsson & Jensen kottelampa

Svenska Olsson & Jensen har sin CONE, en kotteliknande taklampa tillverkad i plywood. Den finns i flera olika färger som svart, natur (beige) och brun. Dessutom kan man köpa den i olika storlekar och det kan bli riktigt maffigt om man hänger de bredvid varandra i en formation där kottelamporna hänger på lite olika höjd.

Kottelampa i trä från Olsson & JensenFoto och fler färger på NordicNest.

De tunna skivorna av björkträ ligger i lager ovanpå varandra och ljuset från lampan ger ett varmt och välkomnande sken utan att vara det minsta bländande. Eftersom träskivorna i CONE är så pass tunna får de en ny karaktär när man tänder lampan och ljuset tar sig igenom bitvis.

Andra taklampor i trä med form av kotte

Det är inte så många designers som valt just trä som material till sin belysning. Olsson & Jensen är det märke som vi ser är mest populär men det kan finnas några som försökt härma det lite.

Aneta Lighting har en taklampa som heter Carpatica, tillverkad i träfanér som färgats vit, brun eller behållit sin naturfärg.

Pris på Carpatica taklampa

 • Aneta Lighting CARPATICA taklampa Ø30, vit

  Aneta Lighting CARPATICA taklampa Ø30, vit
  Carpatica taklampa har en modern design som med sina olika storlekar och fä:rger passar in i de flesta inredningsstilar. Lampan finns i vit, brunbets och natur. Ljuskä:lla ingå:r ej.
 • Taklampa Carpatica - Natur

  Taklampa Carpatica - Natur
 • Aneta Lighting - Taklampa CARPATICA - Natur

  Aneta Lighting - Taklampa CARPATICA - Natur
  Vackra Carpatica taklampa, med flera lager av trälameller med brunbetsad faner, har en design som påminner om en rund kotte. Lampan ger ett dämpat, väldigt trivsamt ljus som är perfekt i vardagsrummet eller över matbordet. Carpatica levereras i ett p
 • Taklampa Carpatica - Vit

  Taklampa Carpatica - Vit

En annan är Frera som har en taklampa som heter Skogsgläntan. Den har många lameller i trä som ligger omlott i olika lager, likt en svensk tallkotte som man kan hitta på marken i en skogsglänta.

Kottar hör naturen till och gillar du när designen är naturnära kanske du också gillar de fina hornlamporna vi tipsar om här.