Kottelampor i trä

En kottelampa blir en iögonfallande inredningsdetalj som ger naturlig känsla, speciellt om den är tillverkad i trä. Kottar har en fascinerande form och det är många formgivare som hämtar inspiration från naturen. En lampa som har formen av en kotte blir så mycket mer än bara en belysning. Den mest kända är kotten lampa av Poul Henningsen

Olsson & Jensen kottelampa

Svenska Olsson & Jensen har sin CONE, en kotteliknande taklampa tillverkad i plywood. Den finns i flera olika färger som svart, natur (beige) och brun. Dessutom kan man köpa den i olika storlekar och det kan bli riktigt maffigt om man hänger de bredvid varandra i en formation där kottelamporna hänger på lite olika höjd.

Kottelampa i trä från Olsson & JensenFoto från Calixter.

De tunna skivorna av björkträ ligger i lager ovanpå varandra och ljuset från lampan ger ett varmt och välkomnande sken utan att vara det minsta bländande. Eftersom träskivorna i CONE är så pass tunna får de en ny karaktär när man tänder lampan och ljuset tar sig igenom bitvis.

Återförsäljare av CONE kottlampa i trä

Andra taklampor i trä med form av kotte

Det är inte så många designers som valt just trä som material till sin belysning. Olsson & Jensen är det märke som vi ser är mest populär men det kan finnas några som försökt härma det lite.

Aneta Lighting har en taklampa som heter Carpatica, tillverkad i träfanér som färgats vit, brun eller behållit sin naturfärg.

Pris på Carpatica taklampa

 • Taklampa Carpatica Brunbets 41

  Taklampa Carpatica Brunbets 41
  Taklampan Carpatica - en perfekt kombination av klassisk och modern design där den vita takkoppen i plast kompletterar den tidlösa designen. Med sin valnötsbruna träfanér ger den en varm och inbjudande&hellip:
 • Carpatica 41cm (Vit)

  Carpatica 41cm (Vit)
  Carpatica är en elegant taklampa som passar in perfekt i det moderna eller skandinaviska hemmet. Lampans skärm är uppbyggd av flera dekorativa plastbrickor som tillsammans resulterar i detta vackra taksmycke. När lampan är tänd sprids ljuset genom brickorna och skapar en härlig ljusspridning i rummet. Koppla gärna lampan till en dimmer för att själv ställa in önskad ljusstyrka och atmosfär i rummet.Sladdlängd: 130cm.Ljuskälla ingår ej.
 • Taklampa Carpatica Vit 40

  Taklampa Carpatica Vit 40
  Carpatica taklampa i vit plast. Takkoppen är i vit plast för krokupphäng och med kopplingsplint. Max 60W E27, ingår ej. Snygg lampa med en klassisk och tidlös design. Storleken passar bra över såväl&hellip:
 • Plafond Carpatica Vit

  Plafond Carpatica Vit
  Upplev plafonden CARPATICA och låt ditt rum lysa upp! Denna eleganta plafond kombinerar plast och metall med sin vackra vita finish, som skapar en modern touch till din inredning. Hängs på krok. Diameter&hellip:

En annan är Frera som har en taklampa som heter Skogsgläntan. Den har många lameller i trä som ligger omlott i olika lager, likt en svensk tallkotte som man kan hitta på marken i en skogsglänta.