Lampsladdar

Genom lampsladden strömmar energin som får lampan att lysa upp och det är en detalj som ibland behöver bytas av funktionella skäl men också estetiska. Lampsladdar finns i många olika varianter där det är vanligast med plast men kanske snyggast med textilsladd?

I den här artikeln tittar vi närmare på hur man kan byta lampsladd, göra den till en snygg inredningsdetalj och vad det finns för regler och lagar för elsäkerhet kring sladdar i hemmet.

Textilsladdar

Textilsladdar, lampsladdar i tre olika färger

Många är vi som är less på de tråkiga sladdarna i svart eller vit plast. Textilsladdar (tygkabel) ger ett snyggare utseende på den normalt så fula sladden som hänger eller ligger på golvet. Det finns många olika färger att välja på hos till exempel Lampsladdar.se som är en verkligt expert på området.

I utbudet av textilkablar finns det raka men också tvinnade varianter. En tvinnad elkabel klädd med tyg kan bestå av två eller tre kablar, med eller utan jordkabel. Varje tråd är textilklädd och sedan tvinnade runt varandra.

Stickproppen i änden av lampsladden

Lampsladden som går från lampan mot eluttaget slutar i en stickpropp. Den behöver vara anpassad för lampan och eluttaget, där det är viktigt att kunna lite om de olika typerna av stickproppar. I Sverige har vi en svensk standard och stickproppar och uttag måste vara tillverkade enligt svensk lagstiftning.

De vanligaste typer är Jordad, Ojordad och Dubbelisolerad stickpropp. I anläggningar som installeras efter 1 april 2019 har så kallade DCL-uttag blivit ny standard för taklampor.

Byta lampsladd själv

Elarbeten är förenad med skaderisk och därför finns det begränsningar i vad en lekman och hemmafixar får göra på egen hand. När det gäller saker som har med belysning att göra får man:

  • Byta fast ljusarmatur i torr miljö
  • Byta befintliga vägguttag och väggströmbrytare (max 16A)
  • Montera en jordad stickpropp
  • Montera en jordad lamppropp

OBS! Är du det minsta osäker, ta kontakt med en fackman som kan el. Se också till att alltid jobba strömlöst, så slå ALLTID av strömmen innan du börjar skruva i saker som har med starkström att göra.

Köpa lampsladd som metervara

Ska man göra många nya kabelbyten eller är osäker på hur mycket man behöver finns faktiskt möjligheten att köpa lampsladd som metervara. Vi kan återigen rekommendera butiken Lampsladdar.se för den typen av köp då de erbjuder de flesta sladdarna i metervara från 1 meter upp till 25 meter (en hel bobin).

Tunga taklampor kräver lampsladd med vajer

De flesta lampor är ganska så lätta och kan hänga med sin vikt endast i sladden. Har du däremot en tung taklampa är det bra om det finns en starkare vajer inbakad i lampsladden. Såna finns att köpa både som jordad och ojordad sladd inbakad i plast eller textil.

Det som avgör hur mycket vikt en vanlig lampsladd kan bära är tvärsnittet på ledarna (0,75mm² eller 1 mm²) och hur många de är (2 eller 3).

ANTAL LEDARE TVÄRSNITT (mm²) VIKT (kg)
2 0,75 2,2
2 1 3,0
3 0,75 3,4
3 1 4,5

Vad är anledningen till att du vill byta lampsladd? Är det för att du tycker att sladdar är fula så kanske du finner vår guide om till exempel bordslampor utan sladd är intressant. Batteridriven belysning har blivit mer och mer populärt på senare år.