Lampor med USB-uttag

Ett smart sätt att ha tillgång till USB-uttag och ström är med moderna lampor som har integrerade USB-uttag för laddning. I den här guiden får du tips på lamporna som ger dig lyse och laddning med USB på samma gång.

Bordslampor med USB

På skrivbordet, vid arbetsplatsen vill vi gärna ha tillgång till mobilen och allt vi har däri. Där är det ju ypperligt att kunna kombinera bra belysning från en skrivbordslampa med mobilladdning i USB-uttaget på bordslampans fot eller arm.

 • Airam Gina LED dimbar med touch

  Airam Gina LED dimbar med touch
  Dimbar bordslampa med USB-uttag Gina från Airam är en modern skrivbordsarmatur, i en avskalad elegant design. Lampan är dimbar i fem steg med hjälp av en touchkontroll. Ljuset ka
 • Audo Copenhagen - Phare LED Bordslampa Burned Red Audo Copenhagen

  Audo Copenhagen - Phare LED Bordslampa Burned Red Audo Copenhagen
  Design Stanislaw Czarnocki för Audo Copenhagen Koncept Enkel, snygg och mycket användningsbar! Den nya ”bärbara” lampan från Audo Copenhagen är helt fantastisk och passar in i alla hem. Stanislaw Czarnocki har designat denna härliga lampa för Audo Copenhagen och Phare kommer att bli en stor succé! Lampan laddas upp med hjälp av en USB-kontakt och är därför inte beroende av vägguttagens placering och kan placeras precis där du har lust. Den kanske ska ut på terrassen i sommar? Eller kanske stå på hyllan där det inte bliver snyggt med att ha en sladd hängandes? Phare har ett hav av möjligheter och du kommer säkert att kunna hitta en perfekt plats för den i ditt hem.
 • Fabas Luce Platt LED-skrivbordslampa Wasp av aluminium

  Fabas Luce Platt LED-skrivbordslampa Wasp av aluminium
  Ultraplatt, ljusstark Wasp LED-byrålampa Mycket platt, extremt flexibel och extremt ljusstark - allt detta gäller för Wasp LED-byrålampan. Den är tillverkad i borstad aluminium och kan justeras med två leder så att skrivbordet kan belysas på ett flexibelt sätt. Lampans lysdioder kan regleras i ljusstyrka i fem steg tack vare en dimmer. Wasp har ett inbyggt USB-uttag som kan användas för att ladda en smartphone eller surfplatta. Färgtemperaturen kan också justeras från 2 700 K till 5 000 K.
 • Wagner Life Liten USB-bordslampa Pyramid för dator

  Wagner Life Liten USB-bordslampa Pyramid för dator
  Reddish PYRAMIDE bordslampa med USB-anslutning Arbete innebär ofta stress och spänning. Naturstenslampan PYRAMIDE kan vara till hjälp här. Den lilla bordslampan av saltsten och träfot utstrålar lugn och trygghet. Kristallsaltet som används utvinns i Punjab, inte långt från Himalayabergen. Bordslampan behöver inget eluttag, utan ansluts helt enkelt till datorn via en USB-kabel.
 • Audo Copenhagen - Phare LED Bordslampa Lys Grå Audo Copenhagen

  Audo Copenhagen - Phare LED Bordslampa Lys Grå Audo Copenhagen
  Design Stanislaw Czarnocki för Audo Copenhagen Koncept Enkel, snygg och mycket användningsbar! Den nya ”bärbara” lampan från Audo Copenhagen är helt fantastisk och passar in i alla hem. Stanislaw Czarnocki har designat denna härliga lampa för Audo Copenhagen och Phare kommer att bli en stor succé! Lampan laddas upp med hjälp av en USB-kontakt och är därför inte beroende av vägguttagens placering och kan placeras precis där du har lust. Den kanske ska ut på terrassen i sommar? Eller kanske stå på hyllan där det inte bliver snyggt med att ha en sladd hängandes? Phare har ett hav av möjligheter och du kommer säkert att kunna hitta en perfekt plats för den i ditt hem.
 • Anglepoise 90 Mini Mini LED-bordslampa bärröd

  Anglepoise 90 Mini Mini LED-bordslampa bärröd
  LED-skrivbordslampa 90 Mini Mini med USB-kabel LED-bordslampan 90 Mini Mini är betydligt mindre än andra Anglepoise® bordslampor som kan användas mycket flexibelt. Inte minst för att den levereras med en USB-kabel och därför kan anslutas till en bärbar dator eller en powerbank utöver ett eluttag när det inte finns något uttag i närheten. Den är efterträdaren till den populära Model 90 från 1970-talet och har samma egenskaper: en 360-gradig skärm och flexibla leder så att den ger individuell belysning för varje utrymme och efter varje behov. Skrivbordslampan 90 Mini Mini av aluminium står säkert på skrivbordet, på nattduksbordet eller på många andra platser där det krävs anpassningsbar belysning tack vare gjutjärnsfoten med aluminiumhölje. Den är försedd med en dimbar LED-modul med varmvit ljustemperatur och levereras med ett nätaggregat. Den tänds, släcks och dimmas via den integrerade strömbrytaren i lamphuset.
 • Anglepoise 90 Mini LED-bordslampa svart

  Anglepoise 90 Mini LED-bordslampa svart
  LED-skrivbordslampa 90 Mini Mini med USB-anslutningskabel 90 Mini Mini LED-bordslampa är betydligt mindre än andra Anglepoise och kan användas mycket flexibelt, inte minst för att den levereras med en USB-kabel och därför kan anslutas till en bärbar dator eller powerbank förutom att manövreras från ett eluttag kan anslutas när det inte finns något eluttag i närheten. Det är efterföljaren till den populära modellen 90 från 1970-talet och har samma utrustningsfunktioner - en 360 ° roterbar skärm och flexibla fogar, så att den representerar individuell belysning för varje rum och alla behov. skrivbordslampa 90 Mini Mini i aluminium står säkert på skrivbordet, nattduksbordet eller på många andra ställen där det krävs variabelt justerbar belysning tack vare gjutjärnsbotten med aluminiumskydd. Den är utrustad med en dimbar LED-modul med varmvitt ljusfärg och levereras med en strömförsörjningsenhet. Den slås på och av och dämpas via den inbyggda lamphuvud .
 • Piffany Copenhagen - Mr. Wattson Mini Bordslampa USB Ash/Mclaren Orange

  Piffany Copenhagen - Mr. Wattson Mini Bordslampa USB Ash/Mclaren Orange
  Design Soyee Studios för Piffany Copenhagen Koncept Mr. Wattson mini Mclaren Orange är en lillebror till den populära Mr. Wattson Bordslampan, som redan finns i riktigt många hem. Den mindre utgåvan är gjord i samma design, som den ordinarie Mr. Wattson och är därför likaså flexibel och stämningsskapande, bara i ett mindre storleksformat. Den kontrastrika kombinationen av en metallskärm i vintage-look och det naturliga materialet trä, ger lampan ett stilfullt och nordiskt uttryck. Den lilla bordslampan tar inte så mycket plats på fönsterbrädan, skrivbordet eller på nattygsbordet, där den samtidigt avger ett mysigt lys. Lampan kommer med USB-sticka, och behöver därför ström från en USB-port. Exempelvis från en dator eller via en USB-adapter till ett vanligt el-uttag (Säljes separat). Se Mini Wattson i olika färger här, där du också hittar den ursprungliga Mr. Wattson bordslampan.

Var uppmärksam på vilken typ av USB-kontakt det är i bordslampan och dina enheter. Vanligt förekommande är USB-A men även nya standarden USB-C. Det finns konverterare att köpa till ifall man behöver.

Vägg- och sänglampa med USB-uttag

I sängen är det många som gärna vill ha en stund med sin smartphone eller läsplatta. Med USB-uttag direkt i sänglampan kan man alltid få ström till sin enhet. Ett alternativ till dig som inte gillar sladdar och bara vill ha laddning är sänglampa med trådlös laddning.

 • Trio Lighting LED-vägglampa Element med hylla svart matt

  Trio Lighting LED-vägglampa Element med hylla svart matt
  Mattsvart LED-vägglampa Element med hylla Den mattsvarta LED-vägglampan Element har många praktiska funktioner och är idealisk för användning i sovrummet. Den avger direkt ljus från en LED som är inbyggd i den justerbara spotlighten samt indirekt ljus från två LED på armaturens baksida, varvid båda ljuskällorna kan kopplas separat. Armaturen är inte bara utrustad med en hylla, utan även med en USB-port så att t.ex. en mobiltelefon kan förvaras och laddas på armaturen samtidigt. LED-vägglampan är utrustad med Flex Connect. Den kan manövreras från ett uttag med hjälp av kabeln med stickpropp, men kan också monteras direkt på en vägganslutning. I detta fall är kabeln löstagbar.
 • Trio Lighting LED-vägglampa Element med hylla, matt vit

  Trio Lighting LED-vägglampa Element med hylla, matt vit
  Vit LED-vägglampa Element med spot och indirekt ljus LED-vägglampan Element har ett justerbart spot- och mysigt bakgrundsljus, varvid båda ljusvarianterna kan kopplas separat med två brytare. Vägglampan med hylla är också utrustad med en USB-port så att mobiltelefoner kan förvaras och laddas samtidigt. Den moderna LED-vägglampan Element är utrustad med en kabel med stickpropp så att den kan anslutas till ett uttag. Om kabeln tas bort kan den också anslutas direkt till vägguttaget med Flex-Connect. Element är en idealisk ljuskälla för montering vid sängen.
 • Lindby Sverina vägglampa av trä med stickkontakt

  Lindby Sverina vägglampa av trä med stickkontakt
  Vägglampa Sverina i trä med kabel och kontakt och USB-anslutning Vägglampan Sverina i trä i form av en hylla är idealisk för användning som nattlampa. Fästs på väggen ovanför eller på sidan av sängen kan den enkelt slås på och stängas av med den inbyggda strömbrytaren. Vägglampan är utrustad med ett uppåtvänd E27-uttag och har också en USB-port på sidan så att smarttelefonen kan lagras och laddas här över natten. Vägglampan är innesluten på sidorna av två smala, svartlackerade metallband som den också är fäst med.
 • Nimbus Winglet CL LED-vägglampa, matt vit

  Nimbus Winglet CL LED-vägglampa, matt vit
  Belysning och inga sladdar? Den batteridrivna LED-vägglampan Winglet CL gör det möjligt LED-vägglampan Winglet CL revolutionerar den trådlösa inomhusbelysningen. Finns det ingen elledning i väggen eller eluttaget sitter på fel ställe kan Winglet användas som trådlöst alternativ. Både monteringen i princip överallt i huset samt lampans funktionalitet övertygar. En sensor som avkänner rörelse och ljusnivån i omgivningen samt en trådlös modul är bara några av fördelarna med denna moderna vägglampa. Den monteras enkelt med hjälp av ett magnetiskt väggfäste (ingår) som antingen kan monteras med en plugg och skruv eller klistras på väggen. Lampan kan fästes bekvämt med hjälp av magneten och lika enkelt tas ned för att laddas. Winglet laddas via ett USB-C-gränssnitt eller Basket Charger, en laddare för sammanlagt fem Winglet-lampor (ingår inte i leveransen). LED-vägglampan Winglet är lämplig som belysning av trappor och hallar, men även andra rum – helt enkelt överallt där man har behov för både direkt och indirekt ljus. Det speciella med Winglet, som även är anledningen till dess namn, är att ljuset avges indirekt på väggen (45 %) och direkt snett nedåt (55 %). Båda är tack vare den vinklade Soft-diffusorn bländfria. Ytterligare egenskaper: - intuitiv styrning och dimring - justerbar efterglödtid - sensorn reagerar på ljusnivån i området
 • Nimbus Winglet CL LED-vägglampa, matt svart

  Nimbus Winglet CL LED-vägglampa, matt svart
  Belysning och inga sladdar? Den batteridrivna LED-vägglampan Winglet CL gör det möjligt LED-vägglampan Winglet CL revolutionerar den trådlösa inomhusbelysningen. Finns det ingen elledning i väggen eller eluttaget sitter på fel ställe kan Winglet användas som trådlöst alternativ. Både monteringen i princip överallt i huset samt lampans funktionalitet övertygar. En sensor som avkänner rörelse och ljusnivån i omgivningen samt en trådlös modul är bara några av fördelarna med denna moderna vägglampa. Den monteras enkelt med hjälp av ett magnetiskt väggfäste (ingår) som antingen kan monteras med en plugg och skruv eller klistras på väggen. Lampan kan fästes bekvämt med hjälp av magneten och lika enkelt tas ned för att laddas. Winglet laddas via ett USB-C-gränssnitt eller Basket Charger, en laddare för sammanlagt fem Winglet-lampor (ingår inte i leveransen). LED-vägglampan Winglet är lämplig som belysning av trappor och hallar, men även andra rum – helt enkelt överallt där man har behov för både direkt och indirekt ljus. Det speciella med Winglet, som även är anledningen till dess namn, är att ljuset avges indirekt på väggen (45 %) och direkt snett nedåt (55 %). Båda är tack vare den vinklade Soft-diffusorn bländfria. Ytterligare egenskaper: - intuitiv styrning och dimring - justerbar efterglödtid - sensorn reagerar på ljusnivån i området
 • Paulmann Merani vägglampa med flexarm och kontakt

  Paulmann Merani vägglampa med flexarm och kontakt
  Vägglampa Merani - passar perfekt som läslampa tack vare sin flexibla arm och hylla Vägglampan Merani är en praktisk följeslagare som är förutbestämd för användning i sovrummet. Utrustad med en hylla av vitlackerad metall, ersätter den nattduksbordet och passar in i rummet för att spara utrymme. En flexarm är ansluten till lagringsenheten, som är försedd med en permanent installerad 2,5 W LED-ljuskälla och ger 120 lumen i varmt vitt ljus. LED-ljuskällan har en strålvinkel på 23 ° och kan justeras efter behov för att uppnå optimal belysning vid läsning på kvällstid. Som ett extra tillägg är en USB-port integrerad på hyllansidan, vilket kan säkerställa att smarttelefonen enkelt kan laddas över natten. Det finns också två omkopplare på väggfästet som kan användas för att byta E27-ljuskälla eller lysdioderna i flexarmen separat. E27-lampan är omgiven av en fyrkantig tygskärm som är öppen på toppen och botten. Det ger indirekt och bländfritt ljus som badar omgivningen i en mysig atmosfär. Vägglampan är utrustad med en avtagbar textilkabel med en kontakt så att ett eluttag räcker för anslutning.
 • Markslöjd - MULTI Vägg USB 1L Svart - Svart

  Markslöjd - MULTI Vägg USB 1L Svart - Svart
  Multi vägglampa i metall från Markslöjd. Inbyggd dimmer/strömbrytare och USB-uttag för laddning av smartphones. 2m kabel. Stor (E27) lamphållare för max 60W glödljus eller motsvarande styrka i halogen, lågenergi eller LED. Ljuskälla ingår ej. Lampan
 • Paulmann Halina USB-LED-vägglampa, flexarm vit

  Paulmann Halina USB-LED-vägglampa, flexarm vit
  Halina - den praktiska läslampan med flexibel arm och USB-anslutning Den väggmonterade läslampan Halina LED är en modern och mångsidig belysningslösning. Med en svängbar, flexibel ljusarm och en fast integrerad LED ger den en punktbelysning för en optimal läsupplevelse. En praktisk hylla avrundar designen. USB Type-C-laddningsuttaget på sidan möjliggör snabbladdning av smartphones och andra enheter. Den plug-in-färdiga designen med högkvalitativ textilkabel gör placeringen på väggen okomplicerad och enkel. Textilkabeln är löstagbar och möjliggör direkt anslutning till eluttaget. Halina är perfekt för sovrummet eller läshörnan

Golvlampa med USB-laddning

Precis bredvid sin favoritfåtölj brukar många ställa en fin golvlampa för att få mysbelysning eller för att kunna läsa en stund. Det finns numer golvlampor som har inbyggda uttag för USB-laddning så att du kan koppla in din mobil, bärbara dator eller surfplatta.

 • UMAGE Eos medium golvlampa ljusbrun

  UMAGE Eos medium golvlampa ljusbrun
  Ljusbrun skärm av fjädrar pryder Eos medium golvlampa Den ovanliga fjäderskärmen av designern Søren Ravn Christensen och det tidlöst vackra golvstället av Anders Klem bildar en speciell symbios i golvlampan Eos medium: Enkelheten i den smala, vita ramen distraherar inte på något sätt från lampskärmens extravaganta utseende. Den består av ca 1 800 ljusbruna gåsfjädrar som limmats fast på en pappersbotten, vilket ger en skugga som drar till sig det strålande ljuset särskilt mjukt. Golvlampan Eos medium tänds och släcks via en elegant strömbrytare i mässing, som är placerad under uttaget på ramen och är ett extra dekorativt tillbehör. En golvlampa som passar perfekt in i produktportföljen för det danska belysningsföretaget UMAGE, vars utgångspunkt i tillverkningen av lampor är att vidareutveckla skandinavisk design. - Om skuggan blir smutsig är det bara att ta bort dammet med en hårtork. - Inga fjädrar från levande djur används.
 • Fatboy LED-golvlampa Edison the Grand Bluetooth

  Fatboy LED-golvlampa Edison the Grand Bluetooth
  LED-golvlampa Edison the Grand - styrbar via Fatboy Light Control-appen LED-golvlampan Edison the Grand är visuellt sett en överdimensionerad bordslampa. Enligt denna tydliga form är den absolut ikonisk och innovativ. Tack vare sin färg och minimalistiska design passar den in i nästan alla miljöer och ger en uppfriskande känsla. Tack vare den matta ytan är ljuset varmt och bländfritt på alla sidor, även sockeln är en ljusavgivande yta. Med en lång kabel kan den flyttas flexibelt och är även lämplig för utomhusbruk. Särskilt på platser där det ofta finns få uttag är den långa kabeln en verklig fördel. Med strömbrytaren på kabeln kan armaturen slås på eller av och även dimmas. Om du inte vill resa dig från din fåtölj kan du enkelt styra golvlampan på ett modernt och bekvämt sätt via Fatboy Light Control-appen. Den ansluts via Bluetooth och gör det möjligt att ställa in funktioner som t.ex. på/av och ljusintensitet. Du kan också ställa in en timer, vilket gör hanteringen ännu mer flexibel. Edison the Grand är en produkt från den nederländska designtillverkaren Fatboy, som står för ovanlig, innovativ och modern design. Alla artiklar från serien har det där lilla extra som sedan länge har gjort Fatboy till ett namn för sig själv. Det är svårt att föreställa sig ett liv utan de ikoniska livsstilsartiklarna.
 • Belid - Tyson Golvlampa Black Belid

  Belid - Tyson Golvlampa Black Belid
  Design Belid Tyson Floor Lamp Black är en enkel och elegant design som kan pryda vilken inredning som helst. Tyson-sortimentet består av vägglampor med eller utan USB-port, taklampor med 1 till 5 ljuskällor, bordslampor, golvlampor och taklampor. Alla lampor i sortimentet är tillverkade av metall med en grafitstruktur och kommer i antingen en elegant matt svart eller en vacker matt vit färg, vilket ger dem ett exklusivt och modernt utseende. Taklamporna, vägglamporna utan USB-port, bordslamporna och taklamporna har ett GU10-uttag, där vägglampan med USB-port har ett E27-uttag, medan golvlampan har ett G10-uttag. Gemensamt för alla lampor i sortimentet är att de är dimbara, så att du kan styra ljusstyrkan och skapa rätt belysning och atmosfär. Dessutom har de också gemensamt att lamphuvudena kan vridas åt olika håll, så att du bättre kan rikta ljuset efter dina behov. Du kan placera flera av lamporna i serien tillsammans för ett mer enhetligt och personligt utseende i din inredning. En annan unik egenskap hos bordslampan är att den finns med både fot och klämma, vilket ger dig fler inrednings- och belysningsalternativ, du kan till exempel skruva fast den på en hylla eller direkt på ditt skrivbord. Se hela Tysons sortiment här.
 • Belid - Tyson Golvlampa White Belid

  Belid - Tyson Golvlampa White Belid
  Design Belid Tyson Golvlampa Vit är en enkel och elegant design som kan pryda vilken inredning som helst. Tyson-sortimentet består av vägglampor med eller utan USB-port, taklampor med 1 till 5 ljuskällor, bordslampor, golvlampor och taklampor. Alla lampor i sortimentet är tillverkade av metall med en grafitstruktur och kommer i antingen en elegant matt svart eller en vacker matt vit färg, vilket ger dem ett exklusivt och modernt utseende. Taklamporna, vägglamporna utan USB-port, bordslamporna och taklamporna har ett GU10-uttag, där vägglampan med USB-port har ett E27-uttag, medan golvlampan har ett G10-uttag. Gemensamt för alla lampor i serien är att de är dimbara, så att du kan styra ljusstyrkan och skapa rätt belysning och atmosfär. Dessutom har de också gemensamt att lamphuvudena kan vridas åt olika håll, så att du bättre kan rikta ljuset efter dina behov. Du kan placera flera av lamporna i serien tillsammans för ett mer enhetligt och personligt utseende i din inredning. En annan unik egenskap hos bordslampan är att den finns med både fot och klämma, vilket ger dig fler inrednings- och belysningsalternativ, du kan till exempel skruva fast den på en hylla eller direkt på ditt skrivbord. Se hela Tysons sortiment här.
 • Belid - Tyson Golvlampa Matt Brass Belid

  Belid - Tyson Golvlampa Matt Brass Belid
  Design Belid Tyson Floor Lamp Matt Brass är en enkel och elegant design som kan pryda vilken inredning som helst. Tyson-sortimentet består av vägglampor med eller utan USB-port, taklampor med 1 till 5 ljuskällor, bordslampor, golvlampor och taklampor. Alla lampor i sortimentet är tillverkade av metall med en grafitstruktur och kommer i antingen en elegant matt svart eller en vacker matt vit färg, vilket ger dem ett exklusivt och modernt utseende. Taklamporna, vägglamporna utan USB-port, bordslamporna och taklamporna har ett GU10-uttag, där vägglampan med USB-port har ett E27-uttag, medan golvlampan har ett G10-uttag. Gemensamt för alla lampor i sortimentet är att de är dimbara, så att du kan styra ljusstyrkan och skapa rätt belysning och atmosfär. Dessutom har de också gemensamt att lamphuvudena kan vridas åt olika håll, så att du bättre kan rikta ljuset efter dina behov. Du kan placera flera av lamporna i serien tillsammans för ett mer enhetligt och personligt utseende i din inredning. En annan unik egenskap hos bordslampan är att den finns med både fot och klämma, vilket ger dig fler inrednings- och belysningsalternativ, du kan till exempel skruva fast den på en hylla eller direkt på ditt skrivbord. Se hela Tysons sortiment här.
 • Markslöjd - Golvlampa LINEAR 1L USB - Svart

  Markslöjd - Golvlampa LINEAR 1L USB - Svart
  Linear golvlampa från Markslöjd. Helt i metall. Vridbar och ställbar samt justerbar i höjd. USB-uttag för laddning. Höjd 144 cm, bredd 28 cm, djup 65 cm. Strömbrytare på lamphuvudet. Liten lamphållare (E14). 2 m transparent sladd. Max 40W glödljus el
 • Markslöjd - Golvlampa LINEAR 1L USB - Vit

  Markslöjd - Golvlampa LINEAR 1L USB - Vit
  Linear golvlampa från Markslöjd. Helt i metall. Vridbar och ställbar samt justerbar i höjd. USB-uttag för laddning. Höjd 144 cm, bredd 28 cm, djup 65 cm. Strömbrytare på lamphuvudet. Liten lamphållare (E14). 2 m transparent sladd. Max 40W glödljus el
 • Markslöjd - FRIEND Golvlampa LED Stål USB

  Markslöjd - FRIEND Golvlampa LED Stål USB
  Friend dimbar LED golvuplight från Markslöjd. 18W uplight som ger hela 1700 Lumen. Läslampa på 5W LED ger 400 Lumen. Separat dimmer/brytare till varje ljuskälla. USB-uttag för laddning av ex vis telefon/kamera. 2m svart kabel med plug-in transformato

Tips! Har du svårt att hålla reda på din USB-sladd för laddning? Då kanske en lampa med qi-laddare är en bättre lösning för dig.

Olika USB-standarder i lamporna

Viktigt att notera är att standarden för USB har förändrats över tid. USB-A har mer och mer blivit ersatt med den snabbare USB-C och när du funderar på att köpa en ny lampa med USB-uttag så välj en som har stöd för det du behöver.

Har du en nyare mobil är det nog ganska troligt att det är USB-C som du använder mest. Det finns såklart massa olika adapters att köpa men då ska man hålla reda på de också. Äldre elektroniska enheter använder oftast USB-A och har du behov av båda kanske du kan hitta en lampa med uttag för båda dessa typer av USB-standarder.