Poul Henningsen

Den danska formgivaren och arkitekten Poul Henningsen (PH) var oerhört produktiv under första halvan av förra seklet. Som designer av lampor hade Poul en röd tråd om att belysning ska designas för att forma ljuset och ha bländfrihet.

Han kallades oftast för PH och därför har många av hans lampor ett namn som börjar med de bokstäverna; PH snowball, PH Artichoke (aka Kotten), PH 5, PH 3/2 Bord osv. Som formgivare anlitades Poul av danska företaget Louis Poulsen, som än idag tillverkar och säljer PH-lampor. Även som arkitekt satte PH spår hos företaget genom att rita deras visningsrum i Nyhavn.

Poul Henningsen, dansk formgivare, arkitekt, författareFoto: Poul Henningsen vid sitt arbetsbord, 1950-talet (Wikimedia Commons).

4 populära lampor av Poul Henningsen

Här visar vi upp fyra av de lampor som det klickats mest på här på sajten. Kanske är det någon av dessa som du också är ute efter att köpa?

 • PH 3/2 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 3/2 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen for Louis Poulsen Koncept Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen startade i 1924. Poul Henningsen var en av de första till att erkänna det viktiga&hellip:
 • PH 5 Taklampa Modern White - Louis Poulsen

  PH 5 Taklampa Modern White - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH 5 Taklampa Modern White blev designad 1958 av Poul Henningsen (1894-1967), som var pionjären inom ljusdesign och tillägnade nästan hela sitt liv&hellip:
 • PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen
  PH 2/1 Bordslampaär den minsta av glaslampor från Poul Henningsen. Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen började år 1924. Poul Henningsen var en av de första att bem
 • PH 3½-3 Taklampa - Louis Poulsen

  PH 3½-3 Taklampa - Louis Poulsen
  PH 3½-3 Glaspendel - Högglansförkromad PH 3½-3 pendellampan är medlem av 3-skärmsfamiljen som idag består av 20 lampor varav 3 kan användas utomhus. Poul Henningsen designade 3-skärmssystemet

Mer belysning designad av Poul Henningsen

 • PH 3½-2½ Golvlampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 3½-2½ Golvlampa Mässing - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen for Louis Poulsen Koncept Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen startade i 1924. Poul Henningsen var en av de första till att erkänna det viktiga&hellip:
 • Louis Poulsen PH Artichoke - hänglampa, polerad

  Louis Poulsen PH Artichoke - hänglampa, polerad
  Kronärtskockahänglampa: ett konstnärligt designat designobjekt När man tittar på kronärtskockan hänger lampan, kommer växten med samma namn från daisy familjen, vars ätbara blomställningar ofta äts som grönsaker, att tänka på. Detta beror på de 72 bladliknande metallelementen från vilka kronärtskockans hänglampa monterades, vilket fortfarande i stor utsträckning görs för hand idag för att upprätthålla de höga kvalitetsstandarderna. De exakt vinklade bladen fördelas över tolv enskilda rader med sex löv vardera och ger en mycket homogen och helt bländfri ljusemission, precis som dess skapare, designern Poul Henningsen, satte målet för sina ljuskreationer. Under sitt samarbete med företaget Louis Poulsen från 1925 till 1967 skapade Poul Henningsen många lampmodeller där han alltid implementerade sina synpunkter på dualiteten i design och ljus. Den danska belysningstillverkaren Louis Poulsen står för högkvalitativa lampor och har etablerat sig som en av de viktigaste leverantörerna av arkitektonisk och dekorativ belysning genom nära samarbete med välkända designers och arkitekter.
 • Louis Poulsen PH 3 1/2-2 1/2 bordslampa brun/grön

  Louis Poulsen PH 3 1/2-2 1/2 bordslampa brun/grön
  Bordslampa PH 3 1/2-2 1/2 - tidslös designklassiker av metall och glas Denna högkvalitativa lampa från den danska tillverkaren Louis Poulsen erbjuder bländfri belysning och elegant ljus. Namnet PH är formgivaren, arkitekten, journalisten, författaren och kritikern Poul Henningsens initialer, som redan 1925/1926 utformade lampans och samarbetade med Louis Poulsen i sammanlagt 42 år. Denna version av bordslampan har en metallkaross med ett mattbrunt kopparöverdrag. Den här pryder foten, stativen och fästena på skärmen. Den senare är utformad i det karakteristiska mönstret för lampserien PH. Flera skikt från en ovanlig, lätt konvex till en låg, nästan cylindrisk position kompletterar varandra på ett sådant sätt att de reflekterar och indirekt avger ljus från det centralt placerade ljusmedlet ut i rummet. Det översta skiktet är formad i centrifugalgjutning av aluminium, utsidan har en pulverbeläggning och insidan är vitlackerad. Den nedre och mellanliggande komponenten består av ett munblåst opalglas som är matterat inuti och blänker på utsidan. - Med på-/av-knapp på kabeln
 • Louis Poulsen Wohlert glaspendellampa Ø 35 cm

  Louis Poulsen Wohlert glaspendellampa Ø 35 cm
  Design pendellampa Wohlert i glas - skapad av Vilhelm Wohlert Wohlert-upphängningslampan kännetecknas av en nästan sfärisk nyans av matt, vitt, handblåst glas. Skuggan är öppen längst ner och avger främst ljuset direkt nedåt. Emellertid tränger också en mjuk ljus in runt glasytan. Den perfekta armaturen för atmosfärisk belysning med en atmosfärisk karaktär. Wohlert är lämplig för både grundläggande och riktad områdesbelysning, till exempel ett bord. Upphängningshöjden kan endast varieras under monteringen. Pendelröret är tillverkat av borstat stål och förstärker det moderna utseendet. Det kreativa sinnet bakom denna tidlöst vackra lampdesign heter Vilhelm Wohlert (1920-2007). Han avslutade sin arkitektutbildning vid Royal Danish Academy of Fine Arts 1944. En station i hans arbetsliv var professor (1968-1986) vid Royal Danish Academy of Art. Han var också biträdande direktör där från 1968-1971. Från 1951-1953 var han gästprofessor vid University of California, Berkeley, i USA. Wohlert designade bland annat konstmuseet i Louisiana. Förutom sitt arbete som arkitekt designade han en serie lampor i samarbete med den danska ljusproducenten Louis Poulsen , inklusive - tillsammans med Eleni Birkner - 1995 Magnum-ljuset, Magasin- taklampa (1974), Micro-ljuset ( 1991) och pendellampa Satellite (1959). Wohlert tilldelades guldmedaljen 1949 och CF Hansen-medaljen från Royal Danish Academy of Art 1979 för sitt kreativa arbete. Wohlert-upphängningslampan är tillverkad av Louis Poulsen från Danmark, som - från och med treskärmssystemet av Poul Henningsen 1925/26 - alltid följer principen om att ge form till ljus. Målet är att skapa en atmosfär som låter människor och rum lysa i rätt ljus.
 • Louis Poulsen PH 2/1 bordslampa glänsande krom

  Louis Poulsen PH 2/1 bordslampa glänsande krom
  Bordslampa PH 2/1 – tilltalande designad tilläggsbelysning Bordslampan PH 2/1 imponerar med sin tidlösa skönhet som kompletterar många olika inredningsstilar samt en ljusfördelning som tack vare det reflekterande treskärmssystemet imponerar med ett högt ljusutbyte och främst nedåtriktat ljus. Skärmen består av tre lager munblåst glas. Glasets utsida glänser, medan insidan är matt sandblästrad för att skapa en vacker ljusstämning. Lampfoten samt stommen tillverkades av mässing och har en högkvalitativ yta som framhäver lampans ädla utseende. Bordslampan PH 2/1 designades av danske Poul Henningsen som samarbetade från 1925 till sin död 1967 med lampföretaget Louis Poulsen och som alltid hade som mål att skapa bländfri belysning.
 • Louis Poulsen Ph 5 Mini Pendel - Taklampor Mässing - 5741099993

  Louis Poulsen Ph 5 Mini Pendel - Taklampor Mässing - 5741099993
  PH 5 mini är en pendel från Louis Poulsen som är designad av Poul Henningsen och som ger en bländfri belysning. Pendeln är designad utifrån principen om ett reflekterande flerskärmssystem som är baserat på en logaritmisk spiral med ljuskällans mittpunkt i spiralens centrum. De synliga reflektorernas design säkerställer att ljuset riktas både vertikalt och horisontellt. Den inre konen är målad röd och skapar tillsammans med den lilla blå reflektorn ett varmare ljus.Värt att tänka på vid val av ljuskälla- Hur mycket ljus vill du ha- Vilken sockel- Färgtemperatur- Dimbar eller ej- Klar- eller opalglas. Opalglas gör t ex att PH5 och PH50 får en jämnare ljusspridning samt att man undviker skuggor på armaturerna med glasskärm. - Energieffektiviteten, ljuskällorna klassificeras från A++ till E, där A++ är mest energieffektiva. LED är mest energieffektiva.I PH5 kan man justera höjden på ljuskällan via ett metallstag i armaturhuset, vilket gör att det finns en flexibilitet i valet av storleken på ljuskällan. Det finns en bild som visar måtten för rätt inställning i montageanvisningen som medföljer armaturen. Hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring detta. Vi har valt ut Mässing Taklampor i Mässing från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • Louis Poulsen Ph80 Golvlampa

  Louis Poulsen Ph80 Golvlampa
  PH80 från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Stål/akrylplast/polykarbonat Mått: Ø 55cm - H 131,5cm - Lampfot Ø 32cm Ljuskälla: Max 240V 100W E27, Ljuskälla ingår ej Sladdlängd 2,6m&hellip:
 • Louis Poulsen pendellampa Toldbod 250 ljusgrå

  Louis Poulsen pendellampa Toldbod 250 ljusgrå
  Tidslös pendellampa Toldbod 250 från Louis Poulsen Toldbod 250 är rätlinjig och behöver inte en massa detaljer, vilket ger en hög grad av flexibilitet. På så sätt får den ett matbord att stråla eller blir ett absolut blickfång hängandes i olika höjder i en gruppinstallation. Lampan är gjord av en mattlackerad aluminiumram. Skärmens insida är vit och fungerar som en typ av reflektor och avger en jämn och bländfri fördelning av ljuset. Det är just den kvaliteten som ligger till grund för märkesnamnet Louis Poulsens mål som är att ge ljus en form och belysa ett utrymme utan att stråla rakt in i människornas ögon. Idén för Toldbod och den reflekterande insidan är baserad på PH Eclipse, det sista gatubelysningskonceptet från Poul Henningsen. Henningsen var en dansk arkitekt, författare och i synnerhet en lampdesigner som arbetade med Louis Poulsen från 1925 fram till hans död.
 • Louis Poulsen Ph2/1 Ljuskrona

  Louis Poulsen Ph2/1 Ljuskrona
  PH2/1 Ljuskrona från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Förkromad mässing/munblåst opalglas Mått: Ø 59,6cm - H 33,9cm Ljuskälla: 3x Max 240V 40W E14, ingår ej - Se Tillbehör Krokupphäng,&hellip:
 • Louis Poulsen Ph3 1/2-2 1/2 Golvlampa Mässing

  Louis Poulsen Ph3 1/2-2 1/2 Golvlampa Mässing
  PH 3 1/2-2 1/2 golvlampa från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Mässing/munblåst opalglas Mått: Ø 33cm - H 130cm - Lampfot Ø 24cm Ljuskälla: Max 240V 70W E27, ingår ej Sladdlängd&hellip:
 • Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 480 Mm Svart - Taklampor Stål Svart - 5741112252

  Louis Poulsen Ph Artichoke Pendel 480 Mm Svart - Taklampor Stål Svart - 5741112252
  PH Artichoke pendel från Louis Poulsen med en modern design med sjuttiotvå blad i tolv exakt placerade rader med sex blad i varje. Den har en hög ljuskvalitet för att ge ett behagligt ljus. En perfekt taklampa för vardagsrummet eller matrummet, för att ge lite extra ljus över bordet. Välj mellan olika färger och storlekar. Design av Poul Henningsen. Bra att veta om PH Artichoke pendel - Modern design.- Bländfritt ljus.- Hög ljuskvalitet.- Sockel: E27- Sladdlängd: 4000 mm.- Pendeln passar bra i vardagsrummet.- IP-klassificering: IP20. Vi har valt ut Svart Taklampor i Stål från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • GUBI Multi-Lite hänglampa 25,5 cm mässing/svart

  GUBI Multi-Lite hänglampa 25,5 cm mässing/svart
  Upphängningslampa Multi-Lite med justerbar skärm - stativ i mässing Multi-Lite designhänglampan - skapad av Louis Weisdorf - är exakt rätt alternativ för ett individuellt belysningskoncept. Beroende på hur skärmelementen skjuts in i varandra avges ljuset uppåt, nedåt eller till och med asymmetriskt. På detta sätt kan ett nytt nyansutseende skapas om och om igen, vilket i kombination med ytterramen i form av en mässingsring skapar en effektiv effekt i varje rum. Ramringen har rollen som fästning och utgångspunkt för variationen av skärmelementen. Det första exemplet i Multi-Lite skapades 1972: Designarens fullständiga kreativa mångfald - dansken Louis Weisdorf, född 1932 - återspeglas i detta imponerande ljusobjekt. Efter examen från Danmarks kungliga konstakademi arbetade Weisdorf inom en rad olika områden, från konstruktion till underhållningsindustrin. Från 1961 till 1971 var han huvudassistent för Simon Henningsen, chefsarkitekten för Tivoli i Köpenhamn. Från slutet av 1960-talet arbetade han i sin egen studio i Köpenhamn, som han delade med arkitekten Ole Panton. I sin karriär som designer har han arbetat nationellt och internationellt och upprepade gånger med kända designers som Le Klint, Poul Henningsen och Verner Panton. - högkvalitativ produkt från den danska möbel- och belysningstillverkaren Gubi

Typiska drag i PH-lampor

Skärmsystemet som Poul Henningsen tog fram är ett typiskt drag som gör att man lätt känner igen hans lampor. Han ville att ljuset skulle spridas utan att vara bländande. Skärmarna är därför formade för att reflektera ljuskällan i lampan men utan att källan är synlig.

Vanligtvis har PH-lampor från tre till åtta skärmar. Det gäller oavsett om det är en bordslampa, golvlampa eller en pollare för utomhusbelysning.

Storsäljaren PH-5 takpendel

PH 5 takpendel, Poul Henningsen design

Den absolut mest populära lampan är den som fick modellnamnet PH-5. Den lanserades 1958 och har fyra skärmar där den övre reflekterar ljuset uppåt. Skärmarna har olika storlekar med ett 4:2:1 förhållande på diameter. Två av skärmarna är placerade centralt i lampan och har en avvikande färg mot de yttre.