Poul Henningsen

Den danska formgivaren och arkitekten Poul Henningsen (PH) var oerhört produktiv under första halvan av förra seklet. Som designer av lampor hade Poul en röd tråd om att belysning ska designas för att forma ljuset och ha bländfrihet.

Han kallades oftast för PH och därför har många av hans lampor ett namn som börjar med de bokstäverna; PH snowball, PH Artichoke (aka Kotten), PH 5, PH 3/2 Bord osv. Som formgivare anlitades Poul av danska företaget Louis Poulsen, som än idag tillverkar och säljer PH-lampor. Även som arkitekt satte PH spår hos företaget genom att rita deras visningsrum i Nyhavn.

Poul Henningsen, dansk formgivare, arkitekt, författareFoto: Poul Henningsen vid sitt arbetsbord, 1950-talet (Wikimedia Commons).

4 populära lampor av Poul Henningsen

Här visar vi upp fyra av de lampor som det klickats mest på här på sajten. Kanske är det någon av dessa som du också är ute efter att köpa?

 • Louis Poulsen - PH 5 Taklampa Modern White

  Louis Poulsen - PH 5 Taklampa Modern White
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH 5 Taklampa Modern White blev designad 1958 av Poul Henningsen (1894–1967), som var pionjären inom ljusdesign och tillägnade nästan hela sitt liv åt det elektriska ljuset. Den världsberömda PH 5 blev designad som ett mot svar till de löpande ändringar som glödlampan gick igenom med hänsyn till form och storlek. Oavsett hur lampan installeras och vilken ljuskälla som används så är PH 5 fullständigt bländfri. För att fira sitt 60-årsjubileum för den här tidlösa ikonen så har Louis Poulsen lanserat PH 5 i samma spännande palett av färger som i PH5 mini. Den är med sina 30 cm i diameter en nedskärning av originalet PH 5 som är på 50 cm, och blev introducerat i 2017. PH 5 och PH 5 mini finns därmed tillgängliga i Classic samt den nya moderna vita, och sex andra nyanskombinationer. Där färgtoner från huvudskärmen går ned till de resterande 5 skärmar. Nyanser av blå, grön, grå, orange, rosa och röd. Det finns därmed en lång rad färgmöjligheter som passar in i alla hem – och har ett modernt och personligt uttryck. De olika färgtonerna på lampans fem skärmar skapar en dynamisk och graduerad effekt, vilket förstärker pendelns visuella intryck.
 • Louis Poulsen - PH 3/2 Bordslampa Mässing

  Louis Poulsen - PH 3/2 Bordslampa Mässing
  Design Poul Henningsen for Louis Poulsen Koncept Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen startade i 1924. Poul Henningsen var en av de första till att erkänna det viktiga av att forma ljuset, och i 1958, som en uppföljning på hans banbrytande treskärmssystem från 1926, designade han PH 5 taklampan. Baserat på mödosamma analyser av ljusets reflektionskvalitet, är PH 5 kännetecknet vid den innovativa bländningsfria formen och symmetriska belysning. OBS! Eftersom glaset är munblåst tillåts luftbubblor upp till 3 mm i glaset. Poul Henningsens pionarbete inom belysningsteori, vad angår struktur, skuggor, bländning och färgangivelse tillsammans med människans behov för ljus, praktiseras fortfarande den dagen idag i Louis Poulsen. Poul Henningsen (1894-1967). Den mest betydelsefulla belysningsdesignern för Louis Poulsen, och hans idéer ligger till grund för företagets belysningsfilosofi. En kulturell personlighet som förutom ljus sprider sig ut över revue, satir och samfundskritik. Samarbetet med Louis Poulsen fortsatte resten av PH's liv. Poul Henningsen designade 3-skärmssystemet redan i 1926, där PH i samarbete med Louis Poulsen tecknade de första lamporna till en utställning i Paris. Genom hela sitt liv försökte PH att skapa ett bländningsfritt ljus, rikta ljuset dit där det var behov och skapa mjuka skuggor. PH designade således inte bara en lampa, utan ett helt system, och det blev igenom åren tillverkat omkring tusen olika modeller. Det munblåsta opala glaset består av tre lager glas. Ett klart sandblåst på innersidan, ett vitt lager i mitten och en blankt klart lager ytterst. Samlat ger det ett vackert diffust ljus uppåt samtidigt ett behagligt reflekterat ljus nedåt. PH lampornas nummer refererar till skärmstorleken. PH 3/2 Bord består av en överskärm på ca. 30 cm, men här används mellan- och underskärm från den modell som heter 2/2. PH 3/2 taklampan blev i sin nuvarande form introducerad i 1999 i högglansförkromat svart metall i 2017 och i mässing metalliserat i 2019.
 • PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen
  PH 2/1 Bordslampaär den minsta av glaslampor från Poul Henningsen. Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen började år 1924. Poul Henningsen var en av de första att bemärka h
 • Louis Poulsen - PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Vit

  Louis Poulsen - PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) Vit
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH Artichoke Ø480 LED (Dim-to-Warm) White designades av Poul Henningsen 1958. Han fick i uppdrag att utforma en pendelbelysning för Langelinie Pavilion Restaurant i Köpenhamn, med en särskild begäran om att den skulle vara 100 % bländfri. Hans geniala lösning med 72 blad i 12 raka rader ger ett helt bländfritt ljus, oavsett från vilken vinkel du tittar på den. I dag betraktas taklampan som en designikon, älskad och erkänd över hela världen, och den pryder fortfarande Pavilion i Köpenhamn. PH Artichoke har också fått smeknamnet The Cone på grund av sitt distinkta utseende. Lampan är ett utmärkt exempel på Poul Henningsens visionära förhållningssätt till design, med fokus på ljusets inverkan på omgivningen och en känsla för vacker estetik. Trots att taklampan är mer än 60 år gammal har den inte förlorat något av sin glans. Med sitt skulpturala utseende och behagliga ljus, i kombination med ett ökat intresse för danska designklassiker, är lampan definitivt relevant i dagens moderna inredning. Idag finns lampan i olika storlekar med en diameter från 48 till 84 centimeter, samt i flera olika färger - Se hela utbudet av PH Artichoke taklampor här.

Mer belysning designad av Poul Henningsen

 • Louis Poulsen - PH 2/2 Luna Bordslampa Brass/Opal

  Louis Poulsen - PH 2/2 Luna Bordslampa Brass/Opal
  Utformning Poul Henningsen for Louis Poulsen PH 2/2 Luna är en 2023 års Limited Edition-lampa från Louis Poulsen. Lampan designades ursprungligen av Poul Henningsen som en nattduksbordslampa och känns igen på sin distinkt böjda ram och vackra designdetaljer. PH 2/2 Luna är skapad i borstad mässing med linjer som kompletterar skärmarna i munblåst opalglas. Baserad på Poul Henningsens välkända system med tre skärmar som uppfanns 1926, var lampan ursprungligen känd som sänglampan och designades 1939. På den tiden mätte lampan 230 mm, medan den idag mäter 320 mm. Förutom att göra lampan större har Louis Poulsen lagt till ett vridbart huvud med nyutgåvan. Se fler Poul Henningsen bordslampor här!
 • PH Artichoke 480 pendel, mässing 48cm

  PH Artichoke 480 pendel, mässing 48cm
  En av Louis Poulsens absolut kändaste armaturer. Formgiven av Poul Henningsen 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Kotten utstrålar hantverksskicklighet och historia. Armaturen är 100% bländfri och&hellip:
 • PH 3½-2½ bordslampa, mässing/opal 45cm

  PH 3½-2½ bordslampa, mässing/opal 45cm
  Bordslampan PH 3½-2½ från Louis Poulsen. Med sin tidlösa design och klassiska utformande fungerar denna bordslampa både som inredningsdetalj och bra stämnings ljus. Designad av Poul Henningsen. Höjd&hellip:
 • Louis Poulsen Ph80 Golvlampa Vit/Opal Akryl Dimmer

  Louis Poulsen Ph80 Golvlampa Vit/Opal Akryl Dimmer
  PH80 från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Stål/akrylplast/polykarbonat Mått: Ø 55cm - H 131,5cm - Lampfot Ø 32cm Ljuskälla: Max 240V 70W E27, Ljuskälla ingår ej Sladdlängd 2,6m,&hellip:
 • Louis Poulsen Ph Kotte 600 Rostfri Polerad Utgått

  Louis Poulsen Ph Kotte 600 Rostfri Polerad Utgått
  Design Poul Henningsen Färg Rostfritt stål/Polerad Höjd 58 cm Diameter 60 cm Kapslingsklass IP20 Nettovikt 13,9 kg Ljuskälla Max 100W (ingår ej, se tillbehör) Sockel E27 Monteringsanvisning/Skötselråd>:>:&hellip:
 • Louis Poulsen Ph5 Pendel Röd

  Louis Poulsen Ph5 Pendel Röd
  PH5 taklampa/pendel från Louis Poulsen Design Poul Henningsen Höjd 26,7 cm Bredd/Diameter 50 cm Sladdlängd 3 m vit tygsladd Effekt max 240V 75W Ljuskälla ingår Nej Dimbar Ja - med dimbar ljuskälla&hellip:
 • Louis Poulsen Yuh Bordslampa Mässing/ - Bordslampor Aluminium Svart

  Louis Poulsen Yuh Bordslampa Mässing/ - Bordslampor Aluminium Svart
  Yuh bordslampa formgiven av GamFratesi för Louis Poulsen. Yuh lampan är skapad som en hyllning till klassisk dansk design genom inspiration från Poul Henningsen och Arne Jacobsen och sedan kombinerat dessa designjättar och deras historia till denna fantastiska lampa. Lampan är personlig, har en flexibel, minimalistisk och stilren design som passar i många miljöer och interiörstilar. Lampans skärm är justerbar i höjdled och dess form ger ett direkt och bländfritt ljus. Bra att veta: Integrerad LED-ljuskälla medföljer. Shoppa Bordslampor och mer Lampor hos Royal Design.
 • PH 5 Taklampa Classic White - Louis Poulsen

  PH 5 Taklampa Classic White - Louis Poulsen
  PH 5 Klassisk Vit Poul Henningsen (1894-1967) var en pionjär inom ljusdesign och ägnade det mesta av sitt liv att tämja det elektriska ljuset. Han designade sin världsberömda PH 5 1958 som svar till d
 • Louis Poulsen - PH 5 Taklampa Pastels Oyster/Blue/Rose

  Louis Poulsen - PH 5 Taklampa Pastels Oyster/Blue/Rose
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH 5 utvecklades av Poul Henningsen (PH) 1958. PH 5 introducerades som en nyhet, och ingen kunde då veta att PH 5 så småningom skulle bli en synonym för PH-lampan. Oavsett hur lampan är installerad och oavsett vilken ljuskälla som används är PH 5 helt bländfri. Armaturen fick namnet PH 5 på grund av huvudskärmens diameter på 50 cm. Poul Henningsen ville förbättra de färgåtergivande egenskaperna hos ljuskällan i PH 5. Därför lades små röda och blå lampskärmar till för att ge ett färgtillskott i den del av spektrumet där ögat är minst känsligt - nämligen rött och blått - och på så sätt försvaga ljuset i det mellersta området - det gulgröna - där ögat är mest känsligt. För att fira PH 5:s 50-årsjubileum 2008 introducerades PH50 - en version i fem nya högglansfärger. PH5 Classic Taklampa är en designlampa som utvecklades 1958 av Poul Henningsen för Louis Poulsen. Den ultimata bländfria lampan tack vare det unika lampskärmssystemet. Taklampan utvecklades och utformades i ren rå oförfalskad vrede över myriaden av glödlampor i en mängd olika storlekar och utformades för att hantera ett brett spektrum av ljuskällor. PH 5 Taklampan är utformad enligt principen om ett reflekterande flerskärmsystem som bygger på en logaritmisk spiral, där ljuskällans fokuspunkt är placerad i mitten av spiralen och avger ett diffust och bländfritt ljus. Denna variant är en del av Louis Poulsens nya färgkollektion anno 2022. Se fler PH 5-lampor här!
 • PH 5 pendel, modern white 50cm

  PH 5 pendel, modern white 50cm
  Klassiska PH5 pendel. Designad utifrån Poul Henningsens klassiska treskärmssystem som reflekterar merparten av ljuset nedåt. Finns i ett stort antal färgkombinationer. Höjd 28,5 cm Diameter 50 cm&hellip:
 • Louis Poulsen - PH 3/3 Taklampa All Black

  Louis Poulsen - PH 3/3 Taklampa All Black
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen PH 3/3 Taklampa Black är en distinkt design från Louis Poulsen, som skapades 1926 av Poul Henningsen, som designade hundratals lampor baserade på det ikoniska systemet med tre skärmar som garanterar en exceptionell ljuskvalitet oavsett behov. Henningsen inkluderade på många av sina designer nummer som hänvisar till skärmens storlek på varje enskild armatur. Här karakteriseras PH 5/5 som en taklampa i full storlek och kännetecknas av sitt kompakta utseende. De fulla storlekarna är bländfria och är idealiskt placerade i ett högt rum, där de vackert kompletterar varje modern eller traditionell heminredning, samt bidrar till den stämningsfulla ljusupplevelsen i butiker, mötesrum eller restauranger. De mer kända hybrid-modellerna, som PH 3/3, är däremot utformade för att hängas något lägre, till exempel över ett mat- eller vardagsrumsbord, där de skapar optimala ljusförhållanden samt en varm och avslappnad atmosfär. Självklart kännetecknas även denna PH 3/3 Pendellampa Svart lampa av det reflekterande treskiktsystemet, där armaturen den här gången kan fås med vitt opalglas eller soft-touch svartlackerad metall med vit insida. De genomskinliga lampskärmarna i munblåst opal treskiktsglas ger taklampan en varm utstrålning, medan den vackra vita innersidan reflekterar ett vackert nedåtriktat ljus. Här ger kombinationen av en övre skärm i metall och en mitt- och bottenskärm i opalglas båda. Du kan också lägga till det medföljande bottenglaset i frostat glas för en mjukare ljusfördelning. Se alla unika PH-lampor från Louis Poulsen här.
 • Louis Poulsen | PH 2/2 The Question Mark Limited Edition

  Louis Poulsen | PH 2/2 The Question Mark Limited Edition
  PH 2/2 Question Mark Limited Edition från Louis Poulsen är en specialutgåva formgiven av Poul Henningsen. Lampan är en del av den ikoniska lampkollektionen PH där de första lamporna med de tre skärmarna skapades under ett samarbete mellan Poul Henningsen och Louis Poulsen år 1925-1926 för en utställning i Paris. Just denna modell är designad 1931 och här ges den ut som den första återintroduktionen av Pouls ”rena” modeller där proportionerna mellan nyanserna har ett mer kompakt, runt utseende jämfört med hybridstorlekarna. Lampan har Poul Henningsens initialer ingraverade och tillverkas endast i en begränsad upplaga vilket gör den till ett samlarföremål.Poul Henningsens belysningsdesign grundar sig i vetenskapen, där han framför allt utgick från den logaritmiska spiralen. Detta har gett PH-lamporna sin ikoniska design, som försäkrar en symmetrisk ljusspridning över hela glasskärmens kurvatur.PH 2-2 Question Mark Limited Edition har en karaktäristisk frågeteckenform med en design som är klassisk men ändå figurativ och lekfull. Tack vare dess storlek och användningen av vackra och klassiska material passar den enkelt in i de flesta hem. Man har skapat en lampa där den justerbara övre delen kan lutas 45 grader till höger eller vänster genom att vrida på handtaget och är ett bevis på Pouls tradition att skapa bländfritt ljus och kvalitetshantverk med funktionalitet i åtanke. Bordslampan har skärmar gjorda i munblåst vitt opalglas som ger ett mjukt, riktat ljus nedåt. Skärmarnas utsida är glansig medan insidan är sandblästrad matt. Topplatta, lampfot och stativ är gjorda i mässing.

Typiska drag i PH-lampor

Skärmsystemet som Poul Henningsen tog fram är ett typiskt drag som gör att man lätt känner igen hans lampor. Han ville att ljuset skulle spridas utan att vara bländande. Skärmarna är därför formade för att reflektera ljuskällan i lampan men utan att källan är synlig.

Vanligtvis har PH-lampor från tre till åtta skärmar. Det gäller oavsett om det är en bordslampa, golvlampa eller en pollare för utomhusbelysning.

Storsäljaren PH-5 takpendel

PH 5 takpendel, Poul Henningsen design

Den absolut mest populära lampan är den som fick modellnamnet PH-5. Den lanserades 1958 och har fyra skärmar där den övre reflekterar ljuset uppåt. Skärmarna har olika storlekar med ett 4:2:1 förhållande på diameter. Två av skärmarna är placerade centralt i lampan och har en avvikande färg mot de yttre.