Poul Henningsen

Den danska formgivaren och arkitekten Poul Henningsen (PH) var oerhört produktiv under första halvan av förra seklet. Som designer av lampor hade Poul en röd tråd om att belysning ska designas för att forma ljuset och ha bländfrihet.

Han kallades oftast för PH och därför har många av hans lampor ett namn som börjar med de bokstäverna; PH snowball, PH Artichoke (aka Kotten), PH 5, PH 3/2 Bord osv. Som formgivare anlitades Poul av danska företaget Louis Poulsen, som än idag tillverkar och säljer PH-lampor. Även som arkitekt satte PH spår hos företaget genom att rita deras visningsrum i Nyhavn.

Poul Henningsen, dansk formgivare, arkitekt, författareFoto: Poul Henningsen vid sitt arbetsbord, 1950-talet (Wikimedia Commons).

4 populära lampor av Poul Henningsen

Här visar vi upp fyra av de lampor som det klickats mest på här på sajten. Kanske är det någon av dessa som du också är ute efter att köpa?

 • PH 5 Taklampa Modern White - Louis Poulsen

  PH 5 Taklampa Modern White - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH 5 Taklampa Modern White blev designad 1958 av Poul Henningsen (1894-1967), som var pionjären inom ljusdesign och tillägnade nästan hela sitt liv&hellip:
 • PH 3/2 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 3/2 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen for Louis Poulsen Koncept Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen startade i 1924. Poul Henningsen var en av de första till att erkänna det viktiga&hellip:
 • PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 2/1 Bordslampa Mässing - Louis Poulsen
  PH 2/1 Bordslampaär den minsta av glaslampor från Poul Henningsen. Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen började år 1924. Poul Henningsen var en av de första att bemärka h
 • PH 3½-3 Taklampa - Louis Poulsen

  PH 3½-3 Taklampa - Louis Poulsen
  PH 3½-3 Glaspendel - Högglansförkromad PH 3½-3 pendellampan är medlem av 3-skärmsfamiljen som idag består av 20 lampor varav 3 kan användas utomhus. Poul Henningsen designade 3-skärmssystemet redan i

Mer belysning designad av Poul Henningsen

 • PH 2/1 Taklampa Mässing - Louis Poulsen

  PH 2/1 Taklampa Mässing - Louis Poulsen
  Poul Henningsens (1894-1967) livslånga samarbete med Louis Poulsen började år 1924. Poul Henningsen var en av de första att bemärka hur viktigt det är att forma ljuset, och år 1958, som en uppföljare
 • Louis Poulsen Ph3/2 Glas Bord Mässing/Opalvit

  Louis Poulsen Ph3/2 Glas Bord Mässing/Opalvit
  PH 3/2 Bordslampa från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Mässing/metalliserad mässing/munblåst opalglas Mått: Ø 29cm - H 47,5cm - Lampfot Ø 15,5cm Ljuskälla: Max 240V 40W E14, ingår&hellip:
 • Louis Poulsen Flindt vägglampa Ø20cm alumin. 3000K

  Louis Poulsen Flindt vägglampa Ø20cm alumin. 3000K
  LED-vägglampa Flindt – elegant lampa för inom- och utomhusbruk LED-vägglampan Flindt kompletterar produktserien av den danska formgivaren Christian Flindt, som han har utvecklat för lamptillverkaren Louis Poulsen. Dess avskalade, eleganta formgivning smälter dag som natt in i omgivningen. Flindt är en perfekt cirkel med ett konkavt ljusutsläpp på ovansidan, vilket skapar en mjukt lysande ring av reflekterande ljus från de två LED-ljuskällorna vid övergången mellan den konkava och konvexa formen. Ljuset avges dels direkt, dels uppåt och bakåt, vilket sörjer för en halvmåneformad, indirekt ljusandel. Ljuseffekten resulterar i attraktiv och ljusstark belysning samt en stämningsfull och inbjudande atmosfär. Självaste formen sticker lite ut från väggfästet så att vägglampan gör intrycket av att sväva. Flindt är det idealiska valet både för belysning vid ytterdörrar, i trapphus och korridorer samt längs fasaden. Lamp-, interiör- och industridesignern Christian Flindt (född 1972) är en riktig multitalang och samarbetar sedan 2006 med den danska lamptillverkaren Louis Poulsen. Han har formgivit golvlampan Flindt 220, hänglamporna Flindt 220 och 475, pollaren Flindt och LP Grand Family. Företaget Louis Poulsen grundlades 1874 och är i sann skandinaviska anda gestaltningstesen ”form follows function” trogen. Lamporna utvecklas så att varje detalj har en speciell funktion och designen avspeglar och stödjer det naturliga ljusets rytm. Produktsortimentet skapas i samarbete med många formgivare och arkitekter som t.ex. Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Vilhelm Lauritzen, nendo/Oki Sato, Louise Campbell och många flera.
 • Louis Poulsen Flindt vägglampa Ø40cm alumin. 2700K

  Louis Poulsen Flindt vägglampa Ø40cm alumin. 2700K
  LED-vägglampa Flindt med imponerande ljuseffekt – Ø 40 cm Med LED-vägglampan Flindt lyckades den danske formgivaren Christian Flindt att skapa en perfekt balans mellan kurvor, proportioner och ljus genom att använda en kombination av mjukvaruteknik, 3D-skrivarteknik och metallgjutgods. Vägglampan – ett stilfullt komplement till lampserien Flindt – utvecklades i ett samarbete med det kända lampföretaget Louis Poulsen. Den kan inte bara användas inomhus, utan även på alla fasader och väggar utomhus, tack vare kapslingsklass IP65. Vägglampan Flindt ser ut som om den skulle sväva på väggen. Denna illusion skapas av skärmen som består av två elliptiska överlappande element som monterades med ett litet avstånd till väggfästet. På skärmens ovansida finns en öppning genom vilken ljuset från de två integrerade lysdioderna fördelas nedåt. Runt övergången mellan de konvexa och konkava formerna skapas på så sätt en mjukt lysande ring av reflekterat ljus. Eftersom en del av ljuset avges bakåt, lyser lampan även indirekt för en behaglig atmosfär. Christian Flindt grundlade efter utbildningen på arkitektskolan i Århus (2002) sin egen studio. Han formger innovativa möbler, som visar att han vågar att experimentera, t.ex. de skulpturala stolarna Orchid, Riple och Light Lounger. Han har utställt sina formgivningar på mässor i hela världen och har bl.a. vunnit designpriset från Bo Bedre år 2005. Lampserien Flindt, som än så länge består av en golvlampa, två pendellampor och pollare och har var vunnit Bolig Magasinets designpris, formgav han för danska lamptillverkaren Louis Poulsen. Lampföretaget Louis Poulsen grundlades 1874 och utvecklar lampor enligt tesen ”form follows function”, i sann skandinavisk anda. Företaget har samarbetat med många kända formgivare och arkitekter som bl.a. Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Alfred Homann, Verner Panton, Øivind Slaatto och deras produktsortiment står för enkel, tilltalande design för att förmedla en behaglig atmosfär.
 • PH 5 MINI pendel, hues of red 30cm

  PH 5 MINI pendel, hues of red 30cm
  PH5 MINI pendel röd/vit. Designad utifrån Poul Henningsens klassiska treskärmssystem som reflekterar merparten av ljuset nedåt. Finns i ett stort antal färgkombinationer. Höjd 16,3 cm Diameter 30&hellip:
 • Louis Poulsen Ph Kotte 720 Vit

  Louis Poulsen Ph Kotte 720 Vit
  PH Artichoke taklampa (pendel) i Vitt från Loius Poulsen Design Poul Henningsen Material Metall Färg Vit Höjd 65 cm Diameter 72 cm Ø Ljuskälla E27 (Max 240V 100W) Krokupphäng Ja Sladdlängd 4 m Sladdtyp&hellip:
 • Louis Poulsen Ph2/1 Glas Pendel Svart Metalliserad

  Louis Poulsen Ph2/1 Glas Pendel Svart Metalliserad
  PH2/1 taklampa/pendel från Louis Poulsen Design: Poul Henningsen Material: Förkromad aluminium/munblåst opalglas Mått: Ø 20cm - H 14cm Ljuskälla: Max 240V 40W E14, ingår ej - Se Tillbehör Krokupphäng,&hellip:
 • Louis Poulsen PH 2/1 stamkrona pendellampa

  Louis Poulsen PH 2/1 stamkrona pendellampa
  pendellampa PH 2/1 skaft krona med nyanser tillverkade av tre lager opalglas Principen för den tre lampa PH 2/1 pendellampa går tillbaka till åren 1925/26, då Poul Henningsen, dansk designer, arkitekt, författare och journalist designade den tredelade lampskärmen. De första modellerna skapades med hjälp av Louis Poulsen. Det skulle bli ett livslångt samarbete fram till Poul Henningsens död 1967. Henningsen strävade efter att skapa ljus med bländningsfritt ljus som kastar mjuka skuggor och förutom optimal belysning också skapar en fantastisk atmosfär. Medan de första nyanser var gjorda av metall och målade vitt, guld eller silver på insidan, är nyanserna på PH 2/1 stamkronan gjorda av handblåst, trelags opalglas som lyser på utsidan och är sandblästrat matt på insidan, vilket skapar en mjuk, diffus ljusfördelning orsakar. Lamparmarna och stativ är gjorda av mässing och har en högglansförkromad yta. Uttagsluckorna är gjorda av dragit, även högglansförkromat aluminium. Det banbrytande arbetet för designern Poul Henningsen i förhållande till förhållandet mellan ljusstrukturer, skuggor, reflektioner och ljusåtergivning - jämfört med det mänskliga behovet av ljus, särskilt under den mörka årstiden - är fortfarande hörnstenen i den ljusteori som Louis Poulsen använder .
 • Louis Poulsen Ph 3-2½ Vägglampa Svart - Utomhusbelysning Aluminium Svart - 5743145421

  Louis Poulsen Ph 3-2½ Vägglampa Svart - Utomhusbelysning Aluminium Svart - 5743145421
  PH 3 -2 1/2 vägglampa från Louis Poulsen, designad av Poul Henningsen. PH är en serie som Poul Henningsen började designa på 1920-talet. Armaturen har formgivits utifrån principen om ett reflekterande treskärmssystem som riktar merparten av ljuset nedåt vilket även ger ett mjukt och diffust ljus. Vi har valt ut Svart Utomhusbelysning i Aluminium från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • Louis Poulsen Toldbod Pendel Ø220 Mm Vit - Taklampor Opalglas Vit - 5741094163

  Louis Poulsen Toldbod Pendel Ø220 Mm Vit - Taklampor Opalglas Vit - 5741094163
  Toldbod glas pendel från Louis Poulsen, design Louis Poulsen Lighting A/SToldbod Glas Pendel ger ett mjukt och jämnt ljus. Merparten av ljuset riktas nedåt och skärmens munblåsta opalglas i treskikt ger en jämnt lysande yta som framhäver armaturens form.Historien bakom produkten:Toldbod-armaturerna är utformade i enlighet med PH-ellipsreflektorn. Detta var det sista försöket med gatubelysning som Poul Henningsen gjorde före sin död. Under hans livstid blev denna armatur aldrig mer än ett experiment i samhällena i ett förortsområde norr om Köpenhamn. Den ursprungliga ellipsreflektorn designades för en 100 W ljuskälla. Armaturerna har förändrats mycket sedan Poul Henningsens första försök; materialen och ytbehandlingarna har utvecklats. Designuttrycket är mycket blygsamt och enkelt att passa in i alla arkitektoniska miljöer.Vikten av att välja ljuskällaRätt ljuskälla är A och O för att en armatur ska komma till sin rätt och ge bästa möjliga effekt. Som ett hjälpmedel har vi tagit fram en översikt med passande ljuskällor till armaturerna. Översikten kan du ladda ner eller skriva ut på deras hemsida. Värt att tänka på vid val av ljuskälla- Hur mycket ljus vill du ha- Vilken sockel- Färgtemperatur- Dimbar eller ej- Klar- eller opalglas. Opalglas gör t ex att PH5 och PH50 får en jämnare ljusspridning samt att man undviker skuggor på armaturerna med glasskärm. - Energieffektiviteten, ljuskällorna klassificeras från A++ till E, där A++ är mest energieffektiva. LED är mest energieffektiva. Vi har valt ut Vit Taklampor i Opalglas från Louis Poulsen med stor omsorg.
 • Ph 4½-3½ Glas Golvlampa - Louis Poulsen

  Ph 4½-3½ Glas Golvlampa - Louis Poulsen
  Design Poul Henningsen för Louis Poulsen Koncept PH 4½-3½ Glas Golv är medlem i 3-skärms familjen, som idag är 20 lampor, därav 3 till utomhusanvändning. Poul Henningsen designade 3 skärmsystemet&hellip:
 • Verner Panton Pantop Bordslampa Gul Ø23 cm

  Verner Panton Pantop Bordslampa Gul Ø23 cm
  Design: Verner Panton för Verpan. Koncept: Pantop Bordslampa är en elegant bordslampa från Verner Panton. "Du sitter bättre på en färg som du gillar" - Verner Panton. Den danska designern Verner Panton (1926-1998) var en ledande och betydelsefull del av den danska möbeldesignens absoluta glansdagar. Panton hade nära relationer med både Arne Jacobsen, Hans J. Wegner och Poul Henningsen, vars uttryck är kända och älskade av människor över hela världen. Trots att Verner Panton var en del av den danska möbeldesignens under mitten av århundradet var hans uttryck och designfilosofi långt ifrån den enkla design som hans danska och skandinaviska kollegor praktiserade. Hans uttryck var provocerande, lekfullt, futuristiskt men också fullt av personlighet. Passionen att utforska möjligheterna till okonventionella materialtyper och färger var en väsentlig del av DNA:t i många av hans skulpturella verk. Verner Pantons många ikoniska och lekfulla uttryck är idag fortfarande extremt populära i såväl danska som utländska hem. Om du vill se mer av Verner Pantons eleganta och tidlösa lampdesign kan du titta i vår Verner Panton-kategori här .

Typiska drag i PH-lampor

Skärmsystemet som Poul Henningsen tog fram är ett typiskt drag som gör att man lätt känner igen hans lampor. Han ville att ljuset skulle spridas utan att vara bländande. Skärmarna är därför formade för att reflektera ljuskällan i lampan men utan att källan är synlig.

Vanligtvis har PH-lampor från tre till åtta skärmar. Det gäller oavsett om det är en bordslampa, golvlampa eller en pollare för utomhusbelysning.

Storsäljaren PH-5 takpendel

PH 5 takpendel, Poul Henningsen design

Den absolut mest populära lampan är den som fick modellnamnet PH-5. Den lanserades 1958 och har fyra skärmar där den övre reflekterar ljuset uppåt. Skärmarna har olika storlekar med ett 4:2:1 förhållande på diameter. Två av skärmarna är placerade centralt i lampan och har en avvikande färg mot de yttre.