Achille & Pier Castiglioni

Bröderna Castiglioni, Pier Giacomo och Achille, förändrade spelreglerna inom lampdesign med sin unika förmåga att kombinera teknologisk innovation med minimalistisk estetik. Deras ikoniska belysningsobjekt, som Taccia och Taraxacum, återspeglar en sökning efter funktionalitet och skönhet som har inspirerat generationer av designers och gjort deras namn synonymt med modern belysningsdesign.

Här presenteras fyra av de mest populära lamporna som besökarna på vår sajt har visat stort intresse för genom att klicka på dem. Det kan möjligtvis vara så att någon av dessa lampor också finns på din inköpslista?

 • Flos - Lampadina Bordslampa Orange

  Flos - Lampadina Bordslampa Orange
  Design Achillie Castiglioni för Flos Koncept Lampadina Bordslampa Orange är liten i dess storlek men ändå mycket uttrycksfull. Den designades ursprungligen år 1972, av den italienska designern Achille Castiglioni – en välkänd industriell designer, som ofta inspirerades av objekt i vardagen medan hann brann för det funktionella. Den ärliga designen består helt enkelt av den blottade ljuskällan på den lilla kabelrullen. Basen är därför perfekt för att dölja överflödig sladd. Lampans fattning är gjord av bakelit och lackerad i en modern färg med en matchande tänd/släck-knapp. Den genomskinliga lampkupolen är delvis sandblästrad, för att garantera en behaglig och effektiv belysning. Se Lampadina i olika färger här
 • Flos - Splügen Bräu Taklampa

  Flos - Splügen Bräu Taklampa
  Design Achille Castiglioni för Flos Koncept Splügen Braü lamppendel är inspirerad av den blanka ytan på termosflaskor och cocktail-shakers från 1960-talet. Splügen Bräu har en tjock, räfflad aluminiumlampskärm och var i början en pendellampa till restauranger och matsalar. Den blev senare inkluderad i Flos samling. Denna pendel var ett genialiskt avkall på uppfattningen av modernismen som kylig och opersonlig. Splügen Bräu är en stilfull och ”varm” lampa med en historia.
 • Flos - Gatto Bordslampa Stor

  Flos - Gatto Bordslampa Stor
  Design Archille Castiglioni & Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept I 1960 designade de två italienska bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni en lampa som snabbt skulle visa sig vara något speciellt. Tekniken bakom designen var den gången ganska speciell och idag kan vi glädja oss över det tidslösa och ikoniska formspråket. Bordslampan är producerad på en botten av stål samt en stålwire-ram. Utöver är formstöpt en blandning mellan ett glasfibermaterial och gummilack som tillsammans utgör skärmen. En spännande materialsammansättning och konstruktion som också idag ger lampan ett atmosfäriskt uttryck. Skärmens lättare genomskinliga struktur gör att ljuset mjukt kastas ut i rummet och skapar en stämningsfull belysning. Lampan är bäst som orienterande rum- och mysbelysning i varje rum som saknar spännande klassisk design. På sladden finns tänd-/släckfunktion som samtidigt har fyra-stegs dimmer. Bordslampan finns i två olika storlekar.
 • Flos - Luminator Golvlampa Flos

  Flos - Luminator Golvlampa Flos
  Design Archille Castiglioni & Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept Flos Luminator golvlampa är enkelhet personifierad. Flos Luminator är designad av bröderna Castiglioni och är ännu ett bevis på att den tidlösa designen från Flos, då denna modell fortfarande är lika modern som den var för 50 år sedan.

De tre bröderna Castiglioni

Bröderna Castiglioni, Pier Giacomo och Achille, var framstående figurer inom italiensk design och arkitektur som gjorde sig kända under mitten till andra hälften av 1900-talet. Deras bakgrund och utbildning i Milano och Turin gav dem en solid grund att utforska gränslandet mellan konst, teknik och design, och deras arbete skulle komma att bli betydelsefullt både i Italien och internationellt.

Pier föddes 1913 och under sin uppväxt påverkades han av sin fars yrke som skulptör, vilket väckte hans intresse för kreativt skapande. Efter att ha studerat arkitektur vid Polytekniska Universitetet i Turin, startade han en designbyrå i Milano tillsammans med sin bror Livio, och senare anslöt sig även Achille till deras arbete. De gjorde sig snart kända inom områdena stadsplanering, arkitektur och design med uppdrag från hela världen. Pier Giacomo var särskilt intresserad av att utforska nya och innovativa material för att skapa moderna designföremål.

Achille Castiglioni, född 1918, hade också en djup passion för design och arkitektur. Liksom sin bror studerade han vid Polytekniska Universitetet, men i Milano, och senare undervisade han även där samt vid Arkitektfakulteten i Turin. Achille var känd för sin industriella orientering och sin förmåga att omvandla enkla vardagsmaterial till elegant design genom en minimalistisk approach.

Mer belysning designad av Achille & Pier Castiglioni

 • Flos - Diabolo Taklampa White

  Flos - Diabolo Taklampa White
  Design Achille Castiglioni för Flos Koncept Diabolo taklampa White designades ursprungligen år 1968, men är fortfarande aktuell i den moderna inredningen. Idag produceras lampan hos det välkända belysningsmärket; Flos. Tack vare en kabelrulle som döljs i takrosetten kan skärmen enkelt justeras på höjden – från 92 till 240 cm, beroende på användarens behov. Lampan består av både lampskärm och takrosett, som båda har en klassisk konisk form. Den är gjord i aluminium, som därefter lackerats med en vacker blank finish. Skärmens vita insida reflekterar ett behagligt och effektfullt ljus, som är perfekt att ha över mat- eller arbetsbordet. Se hela Diabolo taklampan i olika färger här.
 • Taccia LED bord/golvlampa, brons

  Taccia LED bord/golvlampa, brons
  En spektakulär bord/golvlampa från Flos. Designad av Achille &: Pier Giacomo Castiglioni, 1962. Ger en vacker ljusbild i rummet. Höjd 64,5 cm Diameter 49,5 cm Dimmer Ja (10-100%) Effekt max 28W Sockel&hellip:
 • Flos Taccia Bordslampa Liten Mattvit

  Flos Taccia Bordslampa Liten Mattvit
  Design: Achille & Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept: Taccia LED bordslampa designad 1962. Lampan ger ett indirekt och reflekterat ljus tack vare sin lampskärm i målad aluminium.
 • Flos - OK Taklampa Vit

  Flos - OK Taklampa Vit
  Design Konstantin Grcic for Flos Koncept OK Taklampa Vit är en spännande uppdaterad version av Achille Castiglionis ikoniska Parentesi från 1972. Ett intressant inslag i den här historien är att Parentesi faktiskt är en hyllning till ett koncept från 1969 framtagen utav Pio Manzú, som dog innan hans idé blev till verklighet. Själva lamp-delen kan på OK-lampan justeras upp och ned, vridas 360 grader och lamphuvudet kan också regleras för att få optimal styrning av ljuset. Den platta LED-ljuskällan skapar ett annorlunda och modernt uttryck. Tyngden på OK Taklampa i vitt är koniskt utformad vilket skapar en lätthet i dess design och gör avslutningen ned mot golvet mer elegant. Namnet OK kommer från en salig blandning av lampans cirkelrundade huvud och den första bokstaven i Konstantin. Välj mellan färgerna Vit, svart, Gul och Nickel (som några skulle kalla krom).
 • Frisbi Taklampa - Flos

  Frisbi Taklampa - Flos
  Taklampa från FLOS som ger ett direkt, spritt och reflekterat ljus. Frisbi taklampa är designad av Achille Castiglioni 1978. Design Achille Castiglioni förFlos
 • Flos Snoopy Bordslampa Svart

  Flos Snoopy Bordslampa Svart
  Design: Achille och Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept: Snoopy är en elegant bordslampa som härstammar ända från 1967. Lampkroppen är i vit marmor med en svart, emaljerad metallisk topp. Eftersom marmor är ett naturmaterial kan marmorns utseende variera
 • Flos Luminator Golvlampa Röd

  Flos Luminator Golvlampa Röd
  Design: Achille och Pier Giacomo Castiglioni, 1954 Koncept: Den industriella golvlampa Luminator har ett enda och helt enkelt fokus; för att markera glödlampan elegant. Den enkla designen består av en järnkropp och ben i galvaniserad metall och finns i olika färger. Luminator är perfekt för en diffus belysning av rummet och ger en behaglig belysning uppåt vilket gör den välplacerad i vardagsrummet för att bidra till rumsbelysningen och ge ett minimalistiskt och diskret blickfång för gästerna. Golvlampan kan även placeras i sovrummet, på kontoret och många andra ställen i hemmet, där lugn rumsbelysning är precis vad som saknas.
 • Flos - Taraxacum 88 P2 Taklampa LED Flos

  Flos - Taraxacum 88 P2 Taklampa LED Flos
  Design Archille Castiglioni & Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept Taraxacum Taklampa ger ett diffust ljus. Den är framställd med en stålkonstruktion som är pulverbelagd. Detta utförs genom att spruta på konstgjort lim vilket skapar en hinna som dels ger lampan ett kokong-utseende men som också utgör skärmen och som skyddas av en genomskinlig yta. Se bifogad bilden för information om vilka dimmer som fungerar med denna lampa.
 • Flos Taccia Bordslampa Silver - Bordslampor Aluminium Silver - F6602004

  Flos Taccia Bordslampa Silver - Bordslampor Aluminium Silver - F6602004
  Taccia bordslampa från Flos med en ikonisk design med ett elegant formspråk och en modern känsla. Målad reflektor med en glansig insida, en matt utsida och en transparent diffusor i munblåst glas som ger ett indirekt ljus. Inbyggd LED för optimal användarupplevelse med en dimmerfunktion för att justera ljuset. En perfekt lampa att ha i fönstret för lite extra mysighetsfaktor. Design av Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Originaldesign från år 1962. Bra att veta om Taccia bordslampa - Taccia uppskattas för den ikoniska designen.- Taccia är också omtyckt för den dimbara funktionen.- Bordslampan finns i olika färgval.- Finns även som en mindre version.- Ingår i serien Taccia.- Ljuskälla ingår.- Design av Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Vi har valt ut Silver Bordslampor i Aluminium från Flos med stor omsorg.
 • Flos Luminator Golvlampa Vit - Golvlampor Järn Vit - F3772009

  Flos Luminator Golvlampa Vit - Golvlampor Järn Vit - F3772009
  Luminator golvlampa från Flos med en skulptural design med en modern touch, ett långt skaft i järn med en målad finish och tre ben i galvaniserad, målad metall och en sladd med en dimmerknapp för att justera ljuset. Elegant utseende med en medveten formgivning perfekt för i stort sett all inredning på grund av dess enkla form och rena material. Design av Achille Castiglioni, Pier Giacomo Castiglioni. Originaldesign från år 1954. Bra att veta om Luminator golvlampa - Luminator uppskattas för den stilrena designen.- Gjord av metall och järn.- Golvlampan finns i olika färgval.- Ljuskälla ingår inte.- Garanti: 2 år. Golvlampans tekniska egenskaper:- Sockel: E27- 105.0 Watt- Bredd: 58 mm.- Höjd: 1890 mm.- Lampfotens bredd: 600 mm.- Sladdlängd: 2800 mm.- Luminator förser ett indirekt ljus.- 220-250 V.- Vikt: 3.7 kg. Vi har valt ut Vit Golvlampor i Järn från Flos med stor omsorg.
 • LAMPADINA bordslampa, vit 24cm

  LAMPADINA bordslampa, vit 24cm
  Lampadina bordslampa från Flos. Vit bordslampa designad av Achille Castiglioni 1972, är en ytterst enkel och stilren armatur. Överbliven sladd kan lindas upp i lampfoten. Glödlampan är delvis sandblästrad&hellip:
 • Flos Toio Golvlampa LED Röd

  Flos Toio Golvlampa LED Röd
  Design: Achille & Pier Giacomo Castiglioni för Flos Koncept: Toio är en extremt intressant golvlampa designad av bröderna Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Toio har en läcker industriell look, som verkligen kan ge en snygg kant till vilket rum som helst. Lampan framstår nästan mer som ett designelement än en lampa, och den vackra designen kommer utan tvekan att dra till sig uppmärksamhet. Den innovativa golvlampa Toio från Flos ger ett fint indirekt ljus. Formgivarna bakom Toio golvlampan Achille och Pier Castiglioni är även designers bakom en rad välkända och populära lampor från FLOS som Snoopy, Acro och Taccia.

Designerduon Achille & Pier

Efter andra världskriget valde Livio att gå sin egen väg, vilket ledde till att Pier Giacomo och Achille fortsatte sitt samarbete. De formgav många design- och belysningsföremål som blev ikoniska inom modern design, varav flera nu finns i museisamlingar världen över, inklusive Museum of Modern Art i New York och Musée des Arts Decoratifs i Paris.

Bröderna Castiglioni blev kända för att skapa objekt som kombinerade teknisk innovation med minimalistisk estetik, och några av deras mest kända verk inkluderar lamporna Taccia och Taraxacum. Tillsammans mottog de flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive Compasso d’Oro-priset, som Pier Giacomo vann sex gånger och Achille nio gånger.

Achille fortsatte att arbeta som designer efter Pier Giacomo's död 1968, och han samarbetade med välkända varumärken som Flos, Zanotta och DePadova. Några av hans mest kända verk inkluderar lamporna Snoopy, Arco, Fucsia och Taccia samt pallarna Mezzadro och Sella.