Bankirlampa

Bankirlampa är den där klassiskt gröna skrivbordslampan som är snygg att inreda kontoret med. Bankirlampan kom under slutet av 1800-talet och fick en stor spridning på banker i USA, därav namnet. Original kan vara mycket värdefulla men det är många märken som tillverkar dessa i ny tappning.

Bankirlampans utformning enligt original

För att bankirlampan ska vara lik originalet ska den vara gjord av mässing och ha en grön skärm av glas. Lampan kan tändas och släckas med ett snöre (dragströmbrytare) som hänger ner från skärmen.

Det finns även bankirlamporna som har strömbrytare på mässingsfoten eller på sladden. Elkabeln var ursprungligen täckt av textil men nytillverkade sladdar kan vara helt i plast. Om du vill kan du själv klä sladden i svart tyg.

Klassiska gröna bankirlampor

 • Bankirlampan Milenka, polerad mässing

  Bankirlampan Milenka, polerad mässing
  Milenka - traditionell bankirlampa med grön skärm och blank armatur i mässing. Bankirlampor är eftertraktade kulturföremål som man inte minst har sett i amerikanska filmer från gångna decennier. Deras ursprung kommer ur tjugo och trettiotalet i förra århundradet, då man kunde se dem i kontorsfastigheter, kanslier, domstolar och banker. Armaturen var oftast tillverkad i mässing och skärmen var lång och grön, vilket även gäller för bankirlampan Milenka, som är utrustad med en stilren dragkontakt direkt på skärmen. Ljuset sprids inte alltför starkt i omgivningen, utan framför allt på det upplysta området på bordet, varmed man får tillräckligt ljus för att kunna läsa och skriva.
 • Zora – bankirlampa med grön glasskärm

  Zora – bankirlampa med grön glasskärm
  Liten bankirlampa Zora En klassiker bland skrivbordslamporna som är lika trendig än idag: bankirlampan. För små skrivbord är bankirlampan Zora det perfekta valet, eftersom den med en höjd på 23 cm inte behöver mycket plats. Vad gäller kultstatus är den också minst lika bra som de stora varianterna. En stomme i antik mässing och den för bankirlampa typiska svängbara glasskärmen i iögonfallande grönt – med denna design kan Zora lätt förväxlas med en lampa ur Art déco-tiden. Under 20- och 30-talet hittade man denna sort skrivbordslampa nämligen i otaliga bibliotek, domstolar, juristkontor, banker och företagskontor.
 • Dekorativ bankirlampa Verda med fot i antikbrunt

  Dekorativ bankirlampa Verda med fot i antikbrunt
  Verda - klassisk banklampa i antik lookTidlös och alltid populär för att lysa upp skrivbordet - banklampan Verda - här i antik version med antikbrun metallbas och lätt böjd, grön glasskärm. Särskilt praktisk är utrustningen med en dragströmbrytare, med vilken lampan manövreras. Lampans skärm kan roteras i hållarna.
 • Bankirlampa Steve med grön glasskärm

  Bankirlampa Steve med grön glasskärm
  Bordslampa Steve i bankirstil med sockel av lackad mässingBordslampan Steve i bankirstil kompletterar inte bara en antik inredningsstil på ett imponerande sätt, utan även maritimt designade vardagsrum på ett helt underbart sätt. Oavsett om det är i vardagsrummet eller i arbetsrummet på sekretären: Steve med sin ädla bas av lackerad mässing och den gröna glasskärmen sätter en glamorös och samtidigt färgstark accent och ger ett harmoniskt läs- och arbetsljus.
 • Selea – bankirlampa med grön skärm

  Selea – bankirlampa med grön skärm
  Skrivbordslampa med kultstatus: bankirlampan Selea med grön glasskärm Bankirlampan Selea med nostalgisk känsla har en grön skärm i glas och en metallstomme i antikmässing, så att den liknar lamporna, som i början av 1900-talet stod på skrivborden i finanscenter i stora städer, framför allt på Wall Street i New York. Den gröna glasskärmen sörjer för att bara lite ljus avges utåt i omgivningen och att man inte blir bländad, men bordsytan har bra ljus till läsning. Anslutningssladden är 180 cm lång och en strömbrytare för att tända och släcka lampan integrerades i sladden. För ett autentiskt utseende rekommenderas en LED-filamentlampa, som liknar en klassisk glödlampan, men har en lägre energiförbrukning.
 • Klassisk bordslampa Bankers 42 cm, grön

  Klassisk bordslampa Bankers 42 cm, grön
  Bordslampa Bankers för en klassisk touch på skrivbordet Den perfekta platsen för bordslampan Bankers är ett ädelt skrivbord i trä på chefsvåningen, exempelvis en bank, som namnet antyder. Men även i vardagsrummet eller kontoret hemma är bordslampan Bankers snygg. Lampfoten består av metall i antikmässingoptik. Lampskärmen består av grönt glas. Lågenergilampor kan med fördel användas.
 • Dekorativ bankirlampa Verda med fot i nickel

  Dekorativ bankirlampa Verda med fot i nickel
  Verda bänklampa - en juvel på skrivbordetBänklampan Verda gör det inte bara trevligt att arbeta vid skrivbordet genom att ge starkt bländfritt ljus, utan är också en dekorativ höjdpunkt med en speciell karaktär. Den gröna skärmen tillsammans med den eleganta metallbasen skapar en fantastisk färgkombination. Dessutom är denna vackra skrivbordslampa utrustad med en praktisk dragströmbrytare som ger en extra dekorativ accent. Den gröna skärmen kan justeras efter respektive belysningsbehov.
 • Bordslampa Bankers, höjd 25 cm grön

  Bordslampa Bankers, höjd 25 cm grön
  bordslampa Bankers med en grön glasskärm Namnet ger bort det; Bankers är en bankirlampa. Oavsett om det är på skrivbordet eller i vardagsrummet - Bankers är den perfekta dekorativa och representativa lampa. Metallramen med konstnärlig design med en yta i patinerad mässing ger bordslampa en antik yta. Skuggan är gjord av grönt glas. Strömställaren är integrerad i kabeln.

Alternativa färger på bankirlampor

 • Klassisk bankirlampa Zora med glasskärm

  Klassisk bankirlampa Zora med glasskärm
  Bankirlampa Zora – en klassiker med opalvit glasskärm Ser man den klassiska skrivbordslampan Zora tänker man direkt på ett förnämt inrett kontor, som de var moderna på 20- och 30-talet. Men de som älskar antika möbler och inredningsaccessoarer blir fortfarande glada för denna klassiska stil. Bankirlampan Zora, som består av en lampfot i antikmässing och en opalvit, svängbar glasskärm, passar perfekt på ett massivt skrivbord i ek, som är ett måste i sådana kontor, för att kompletterar arbetsplatsen.
 • Bankers bordslampa liten (Antikmässing)

  Bankers bordslampa liten (Antikmässing)
  Bankers är en klassisk och tidlös skrivbordslampa som fortfarande håller! Basen är tillverkad i metall med en finish i antikmässing, kombinerat med en behagligt grön skärm. Skärmen riktar du enkelt upp och ned efter hur du önskar att ljuset faller.Ljuskälla ingår ej. Levereras med svart sladd på 2m. 
 • Bankirlampa Selea med vit glasskärm

  Bankirlampa Selea med vit glasskärm
  Klassisk bankirlampa Selea med modernt utseende Denna bankirlampa är en bordslampa i klassisk design. Denna sorts bordslampa känner man igen från 1900-talet, där den etablerades i finanscenter på Wall Street, vilket gör att bankirlampan numera har fått kultstatus och inte heller har blivit mindre populär sedan dess. Även denna modell ur serien Selea utstrålar samma speciella nostalgiska känsla, men är med den opalvita glasskärmen och stommen i satinerat nickel något modernare. Sladden är 180 cm lång och strömbrytare integrerades i denna sladd. Lampan kan förses med en valfri E27-ljuskälla. För att kompletterar stilen rekommenderas LED-filamentlampor som har låg energiförbrukning men liknar utseendemässigt en glödlampa.
 • BANKERS - 40 cm

  BANKERS - 40 cm
  Bordslampan Bankers har svart fot och ställbart opalvitt glas. Kort och gott, en riktig klassiker! Tekniskt: Lampan kräver en glödlampa med liten sockel (E14) om max 40W eller motsvarande i LED, ingår ej.

Nytillverkade bankirlampor i Sverige

Det finns några märken med nytillverkning av bankirlampor. Bland annat har du LampGustaf från Karlskrona Lampfabrik och Bankers från Markslöjd. Markslöjds bankirlampa finns i den klassiskt gröna färgen men också en med vit skärm på en svart fot.

Vintage bankirlampor på auktion

Vill du ha en antik bankirlampa kan du leta hos antikbutiker eller auktionssajter online. Alternativa namn som kan förekomma är då direktörslampa eller bibliotekslampa. Vi har även sett ordet notarlampa förekomma hos Stockholms Auktionsverk.

IKEA hade en sån här modell i början på 2000-talet. Foten var i gulfärgad metall men inte ren mässing. Blocket kan vara en källa om du vill köpa en sådan begagnad.

Alternativ grön skrivbordslampa

 • Grön, vacker bordslampa Onella

  Grön, vacker bordslampa Onella
  Bankerlampa Onella med grön skärm Attraktiv bordslampa Onella i bankerstil för varje vardagsrum och även för skrivbordet. Den gröna glasskärmen på den mässingsfärgade ramen kan vridas. Attraktivitet och belysning kombineras här på ett elegant sätt.
 • Fritz Hansen - Kaiser Idell Bordslampa Grön High-Gloss 6631-T

  Fritz Hansen - Kaiser Idell Bordslampa Grön High-Gloss 6631-T
  Design Christian Dell för Fritz Hansen Koncept Kaiser Idell är silversmeden Christian Dells bud på en lampserie i Bauhaus Design och mera originellt kan det inte bli. Kaiser Idell lamporna är precisionsteknik och topphantverk. Med sin unika och mycket höga kvalitet utstrålar den originalitet, men den har också en enastående skulptural kvalitet och en stringent ren design. Hela serien är centrerad omkring den patenterade svängleden och den mycket karakteristiska skärmen som lätt kan igenkännas på den stolta stämpeln i toppen, var den proklameras att det är en äkta ”ORIGINAL KAISER-idell” Originallamporna i serien blev utsatt till försäljning 1936 och är idag symbolen för tysk design, precisionsteknik och fenomenalt val av material.
 • Le Klint - 343 Bordslampa Grøn

  Le Klint - 343 Bordslampa Grøn
  Design Biilmann Petersen för Le Klint Koncept Bemærk - Endast så länge lager finns. Biilmann-Petersen har med Le Klint 343 Bordslampan mycket tidigt i företagets långa historia skapat en lampa som är skräddarsytt till skärm nr 1 av Tage Klint. En lång rad av duktiga och ansedda och designers och arkitekter, har genom åren designat skärmar och lampor för Le Klint. Le Klint är än idag en modern klassiker och förklaringen därpå är utan tvivel de professionella designer och arkitekter, som står bakom dessa lampor. Le Klint skärmarna är alla handgjorda och det är idag som då produktionen startade de duktiga vikningsflickorna som står bakom de snygga skärmarna. Med precision och fingerfärdigheter har de igenom åren omsatt designers modeller i de vackra skärmarna. Ingen maskin kan ersätta det hantverk, som de utför.
 • Normann Copenhagen - Amp Bordslampa Guld/Grön

  Normann Copenhagen - Amp Bordslampa Guld/Grön
  Design Simon Legald för Normann Copenhagen Koncept Amp Bordslampa Guld/Grön är inspirerad av formen på en rörförstärkare från en radio. Det var designern Simon Legald som höll på med att reparera en radio i sitt hem då han fick idén . Namnet Amp är hämtat från den engelska beteckningen för rörförstärkaren ”Tube Amplifier. Den enkla bordslampan finns i fem olika färger, som alla har en bas av marmor. Det lyxiga materialet kombinerat med skärmen i glas ger lampan ett ömtåligt uttryck. Lampan levereras med en 2 meters textilkabel och med en höjd på 26.5 cm är det en mycket allsidig bordslampa. Den kan placeras de flesta ställen där det är behov av dekorativ och trevlig belysning. Se hela Amp-serien här Basen i varm grön marmor, avspeglar en av nutidens stora inredningstrender, då vi tar med naturen in i inredningen. Kombinerat med glasskärmen i guld uppnår lampan en enkel och stilren look, som går hand i hand med den minimalistiska heminredning som fortfarande är populär världen över.