Strindbergslampa

Strindbergslampan är uppkallad efter författaren August Strindberg. Det var fabrikören på Karlskrona Lampfabrik som namngav lampan efter att ha besökt en utställning om författaren på 1950-talet. Lampan är alltså bara uppkallad efter August och är inte en lampa som han använde, för det var fotogenlampor som gällde för honom vid skrivbordet. Han ska tydligen ha gillat det fladdrande skenet från icke elektriskt ljus.

Strindbergslampor

 • August 28cm (Antikmässing)

  August 28cm (Antikmässing)
  August är en klassisk strindbergslampa i lite mindre design med en fot i mörk antikmässing och ett mönstrat beigeglas. Kanske att du har en äldre inredningsstil, eller vill bryta av en modernare stil med denna härliga lampan? Sprider ett hemtrevlig och behagligt ljus omkring sig när den är tänd, men är också en vacker inredningsdetalj.Strömbrytare på sladd.Ljuskälla ingår ej.
 • August 22cm (Antikmässing)

  August 22cm (Antikmässing)
  August mini är en klassisk strindbergslampa i lite mindre design med en fot i mörk antikmässing och ett mönstrat beigeglas. Kanske att du har en äldre inredningsstil, eller vill bryta av en modernare stil med denna härliga lampan? Sprider ett hemtrevlig och behagligt ljus omkring sig när den är tänd, men är också en vacker inredningsdetalj.Strömbrytare på sladd.Ljuskälla ingår ej.
 • Mini Strindberg (Svart)

  Mini Strindberg (Svart)
  Mini Strindberg är en vacker bordlampa som gör sig bra i klassiska hem, där den gärna smyckar kontoret, bänken eller fönsterbrädan. Denna varianten är tillverkad av metall, har en svartlackad finish och en elegant kupa i opalglas som skapar fina kontraster. Denna eleganta kombinationen av svart och vitt gör att lampan känns mer modern i sitt uttryck, vilket gör att den skiljer sig en del mot de andra Strindberglamporna. Mini Strindberg finns även i andra varianter.Ljuskälla ingår ej.
 • Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 120X220

  Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 120X220
  Produktbeskrivning Letar du efter Strindbergslampor i lite mindre storlekar så kanske August bordslampor från Aneta Lighting passar dig. Dessa klassiska lampor har en antikfärgad fot och beige marmorerat&hellip:
 • Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 180X280

  Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 180X280
  Produktbeskrivning Letar du efter Strindbergslampor i lite mindre storlekar så kanske August bordslampor från Aneta Lighting passar dig. Dessa klassiska lampor har en antikfärgad fot och beige marmorerat&hellip:
 • Vintage Strindbergslampa

  Vintage Strindbergslampa
  Klassisk Strindbergslampa från tidigt 1900-tal. Bordslampan inspirerades ursprungligen av en lampa på August Strindbergs skrivbord. Vi rustar upp vintage lampor. Denna bordslampa har fått en ny skärm,&hellip:

Design på strindbergslampor

En klassisk design på strindbergslampa är en kupa av glas med lätt välvning ovantill. Färgen på glaskupan är vanligen grön, vit och gulvit även om det finns andra färger på lamporna också. Skärmen kan vara mönstrad.

Från lampskärmen går ett rakt ben ner till en rund lampfot. Benet och foten är oftast gjord i antikmässing.