Strindbergslampa

Strindbergslampan är uppkallad efter författaren August Strindberg. Det var fabrikören på Karlskrona Lampfabrik som namngav lampan efter att ha besökt en utställning om författaren på 1950-talet.

Lampan är bara uppkallad efter August och är inte en lampa som han använde. Det var fotogenlampor som gällde för honom då han tydligen ska ha gillat det fladdrande skenet från icke elektriskt ljus.

Här kan du se nytillverkade lampor och några äldre antika modeller, samt tips på var du kan köpa reservglas.

Strindbergslampor

 • Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 180X280

  Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 180X280
  Produktbeskrivning Letar du efter Strindbergslampor i lite mindre storlekar så kanske August bordslampor från Aneta Lighting passar dig. Dessa klassiska lampor har en antikfärgad fot och beige marmorerat&hellip:
 • Vintage Strindbergslampa

  Vintage Strindbergslampa
  Klassisk Strindbergslampa från tidigt 1900-tal. Bordslampan inspirerades ursprungligen av en lampa på August Strindbergs skrivbord. Vi rustar upp vintage lampor. Denna bordslampa har fått en ny skärm,&hellip:
 • Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 120X220

  Aneta Lighting August Bordslampa Antik/Beige 120X220
  Produktbeskrivning Letar du efter Strindbergslampor i lite mindre storlekar så kanske August bordslampor från Aneta Lighting passar dig. Dessa klassiska lampor har en antikfärgad fot och beige marmorerat&hellip:
 • Strindbergslampa bord, Art deco

  Strindbergslampa bord, Art deco
  Låt din inredning glänsa med denna eleganta Strindbergslampa, en ikonisk symbol för tidlös design och konstnärligt värde. Denna bordslampa kombinerar en marmorerad Art Deco-skärm i glas med moderna&hellip:

Original design på strindbergslampor

En klassisk design på en original strindbergslampa är en kupa av glas med lätt välvning ovantill. Färgen på glaskupan är vanligen grön, vit och gulvit även om det finns andra färger på lamporna. Skärmen kan vara mönstrad.

Från lampskärmen går ett rakt ben ner till en rund lampfot. Benet och foten är oftast gjord i antikmässing och hela intrycket av en Strindbergslampa är antik.

Reservglas (kupa) till Strindbergslampa

Ibland är olyckan framme och glaset på en kupa kan få en spricka eller gå sönder helt. Det finns möjlighet att köpa reservglas, extra kupor som kan passa till lampan.

Det gäller dock att du köper från en och samma tillverkare och rätt storlek. Cottex reservkupa passar bara till deras lampor och kupor till Aneta Lighting August passar inte på Karlskrona Lampfabriks strindbergslampa osv.

Reservglas Strindbergskupa i olika färgerStrindbergskupor till Karlskrona Lampfabriks Original. Säljs hos Stockholms Ljusbutik.