Stallbelysning

Stallbelysningen spelar en central roll, inte bara för att vi människor ska se bra, utan också för att bidra till djurens hälsa och välbefinnande. Jordbruksverket har föreskrifter som säger att djuren ska ha tillgång till tillräckligt med ljus, antingen genom fönster eller artificiellt ljus som liknar dagsljus. I denna artikel kommer vi att visa dig exempel på stallbelysning du kan köpa till ditt stall.

Ett väl upplyst stall för hästar och människor

Vikten av bra ljus för djuren

Ljus, luft och tillräckligt med plats är avgörande för djurens välmående och säkerhet. Bra och tillräckligt med ljus är lika viktigt för djurens välmående som för människans. Jordbruksverket har slagit fast att alla djur ska ha tillgång till tillräckligt med ljus, antingen genom fönster eller artificiellt ljus som liknar dagsljus.

Ljuskällor och armaturer i stall ska kunna dämpas under dygnets mörka timmar för att låta djuren vila. Alla armaturer ska vara fast monterade så att djuren inte kan skada sig eller uppleva obehag.

IP-klassning på belysning i stall

Stall för hästar samt platser där foder förvaras och hanteras betraktas som områden med hög brandrisk. Detta innebär specifika krav på den elektriska utrustningens design och skyddsnivå.

Vanligtvis är IP 54 den grundläggande skyddsnivån och det innebär att produkten har skydd mot damminträngning men inte är helt dammtät. Den ska kunna klara av att förhindra skadlig dammavlagring och den ska även vara skyddad mot stänkvatten från alla riktningar. Det såklart bra att välja en ännu högre skyddsklass som IP65, vilket är vanligt för många utomhuslampor och industrilampor.

Stall med bra takbelysning

Rekommenderad belysningsnivå på 100 lux i häststallar

Den rekommenderade belysningsnivån i häststallar ligger på 100 lux. Med lysrör motsvarar detta en styrka på ungefär 3,5-5 W per kvadratmeter av stallområdet. För ett stall som mäter 200 kvadratmeter skulle det innebära att lysrören behöver en total effekt på mellan 700 och 1000 W.

Den optimala positionen för lysrören är ovanför boxens framkant där hästarna inte kan nå dem. Se till att inte placera ljuskällorna nära ventilationsöppningar, eftersom det kan påverka luftflödet.

Olika typer av LED-belysning för stallmiljöer

  • LED high bays: Lämpliga för större stallar, hallar eller ladugårdar med högt i tak. De tänds omedelbart, är flimmerfria och kan dämpas för energibesparing.
    LED HighBay taklampa till stall
  • LED lysrörsarmaturer: Används i stallar, ridhus och förråd. De håller längre och kan minska energikostnaderna med upp till 50%. Finns i olika längder och med kabelgenomföring.
    LED lysrörsarmatur LED
  • LED strålkastare: Perfekt för att belysa innergårdar, parkeringar, ridbanor och hagar. Finns med både symmetriskt och asymmetriskt ljus samt med skymningsreläer och rörelsesensorer för ökad säkerhet.
    LED Strålkastare från AMIGA

Belysningen inne i stallet handlar till största delen om funktion före form. Sen finns det självklart möjligheter att både få till bra funktionell stallbelysning som också är snygg, men det är isåfall en bonus.

På utsidan av stallet däremot kan form före funktion prioriteras. Där brukar många vilja ha de klassiska stallyktorna som ger ett mysigt välkomnande till byggnaden.