LED-lister som indirekt och dold belysning

Ett sätt att lyfta rummets dimensionella känsla är att montera indirekt belysning i taket med LED-lister. Ljuset sprids längs taket och accentuerar rummets form på ett vackert sätt. Man kan använda sån här typ av indirekt belysning i dekorativt syfte men också som ett funktionellt belysningsalternativ till vanliga tak- eller vägglampor.

Kök med indirekt belysning från LED-remsor

Profiler för dold montering av LED-lister

LED-lister kan monteras upp med hjälp av EVN-profiler för ledstrips. Det finns aluprofiler som kan skjutas på längs kanten på gipsskivor. På profilen monteras sedan ledlisten och i ena änden läggs ett rör för anslutningskabeln till en LED-driver.

Lamp24 är en återförsäljare för EVN som tillverkar den här typen av profiler och LED-strips. De har också drivare för LED-remsor i sitt sortiment.

Drivaren som styr strömmen till LED-belysning är det som du måste vara kreativ på hur den ska "gömmas" på bästa sätt. En del placerar de bakom en möbel, i en garderob eller i ett annat rum där den visuellt inte är störande. Tänk på att drivaren bör ha mycket luft omkring sig för att få luftkylning.

Indirekt belysning i taket, på väggen och i trappan

Användningsområdet för indirekt belysning är många och eftersom man kan använda sig av LED-tekniken går det att anpassa ljussättningen mycket. Tre vanliga ställen där man monterar LED-lister är i taket, på väggen eller i trappan längs en ledstång.

dold väggbelysning med led-lister i tak och vägg

Styrka på LED-remsor

När du köper LED-strips (remsor med LED-lampor) kan du välja olika styrkor. Styrkan brukar anges i Watt per meter och här gäller det att tänka till lite kring vilken styrka du behöver.

Ska du ha LED-belysningen som en dekorativ och indirekt belysning är cirka 9 W/m helt okej. Om du däremot vill kunna använda det som huvudbelysning måste du gå upp i styrka.

LED-strip, 9W per meter

För att kunna driva LED-remsan behöver du ha en driver som klarar den totala effekten. Det räknar du ut genom att ta längden på remsan gånger styrkan per meter. Monterar du upp en 10 meter lång LED-strip i trappan med 9 watt per meter blir den totala belastningen 90 W och drivaren måste kunna klara det.

Man kan använda sig av flera drivare för att nå upp till önskad kapacitet. Behöver du stöd för 120 W kan du köpa en 100W och en 50W drivare för LED-remsan.

Tak- och väggnischer för dold placering av LED-belysning

Det finns speciellt designade tak- och väggnischer idag som kan monteras upp för att placera LED-belysning i. De är lite som en vanlig taklist fast med en osynlig nisch närmast väggen där man kan trä runt LED-strips.

Trappa med indirekt belysningTrappa upplyst med LED-strip