Lampsockeladapter

Många olika sockelstorlekar

Det finns många olika storlekar och fattningar på lampsockel. Den absolut vanligaste kallas för E27 och är den stora skruvfattningen som traditionellt använts för glödlampor. Den smalare skruvvarianten heter E14 och bokstaven E är en standard för att beskriva lamporna som skruvas in.

Ljuskällorna som börjar med bokstaven G har stickproppar som ska tryckas in i lampsockeln. Här finns det många, många olika där GU10 är vanlig i spotlights. I våtrum används ofta den som kallas för GU5.3.

Exempel på lampsockeladapter, E27 till G9, E27 till E14

Adapter för olika fattning och glödlampor

Om man har en lampa med en viss typ av lampsockel, säg E14, men inte kan hitta den snygga glödlampan i samma fattning finns det adaptrar att använda sig av. Om ljuskällan du har är av typen E27 behöver du en lampsockeladapter, en övergång från E14 till E27. Adaptern har då en smal skruv nedtill som skruvas in i lampans sockel och en bredare gängning som du skruva ner din ljuskälla i.

Var köper man sockeladapter till lampor?

Lågprisbutikerna Jula, Biltema och Clas Ohlson brukar ha denna typ av adaptrar. Enklast är att beställa online och då finns det många butiker att välja på. Här är några som vi kan rekommendera.

» Lysman (E27 till G9, E14 till G9)

» Kjell & Co (E14 till GU10, E27 till GU10, E27 till E14)