Hisslampor

Med en höj- och sänkbar lampa kan du reglera belysningen över bordet. Den typen av taklampa kallas för hisslampa och gör det möjligt att reglera taklampans höjd över bordet med en hissanordning.

Hisslampor finns i olika utföranden men klassiskt är det en stor kåpa med ett handtag under och en sladd till taket. Elsladden kan dras ut eller ihop för att höja och sänka lampan. En riktig svensk klassiker är Belid Primus som också har brorsan Felix i denna kategori av belysning vanligt förekommande som lampa över köksbord.

4 populära hisslampor

 • Lindby Höjdjusterbar hänglampa Louisanne

  Lindby Höjdjusterbar hänglampa Louisanne
  Bruna dragtråd-taklampan Louisanne med rustik karaktär Denna taklampa är utrustad med en dragtrådsmekanism som tillåter individuell inställning av höjden. Man kan hissa upp lampan till maximalt 240 cm höjd i rummet. Den runda metallskärmen är lackerad i brunt, vilket har en rustik verkan och passar bra i lantliga stilar. Skärmen kompletteras med ett element av klart glas och påminner en aning till utseendet om maritima lampor. Dragtråden för höjdinställningen predestinerar lampan för användning över ett bord, till exempel i köket.
 • Pandul - The Pendant Svart Wegner Hissa Taklampa

  Pandul - The Pendant Svart Wegner Hissa Taklampa
  Design Hans J. Wegner för Pandul Koncept Den klassiska Hisspendel, också kallad The Pendant har kommit i en jubileumsutgåva för att fira att lampan funnits i 100 år. Den fina pendeln i Ivory och Guld kombination med förgylld stång och ingraverad signatur är designad av Hans J. Wegner och är en äkta klassiker. Pendel är numrerad och det har bara producerats 300 st i hela världen, så önskar du den här unika lampan så ska du inte vänta för länge. Konceptet grundar i att lampan är justerbar i höjden och i skärmen finns det ett integrerat handtag som är en bärande del av designen, men också gör att man kan hissa lampan upp och ned utan att röra vid själva skärmen. Hantverket är helt i topp och med stor fokus på kvalitet och utförande. Skärmen är tryckt upp i aluminium, är handslipad och därefter våt lackerad. Stången är handgjord vilket omfattar lödning, slipning, förgyllning samt hopsättning. OBS - Lamporna från Pandul produceras i sätts ihop i Danmark, och skickas från fabriken en gång i veckan. Därmed kan leveranstiden variera mellan 4-8 dagar vid lagersving.
 • TECNOLUMEN HMB25 hänglampa med hiss silver

  TECNOLUMEN HMB25 hänglampa med hiss silver
  Bauhaus-hänglampan av Brandt och Przyrembel är en armatur med historia - - Kvalitet och historia made in Germany! - - Bauhaus-hänglampan av Marianne Brandt och Hans Przyrembel kom till år 1925. Redan då tillverkades denna produkt industriellt och imponerande tydligt bredvid Bauhaus övriga design. Finns också med draganordning. Armaturen följer Bauhaus-stilen med lampskärmens goda funktion och starka belysning. Stilen stammar från Bauhaus i Weimar, en högskola för formgivning under Weimarrepubliken. De duktigaste konstnärer samlades och otaliga mästerverk kom till. Ännu idag går konstverken under begreppet Bauhaus-Design och hör obestridligt till moderna klassiker. Kännetecknande för stilen är utformningen som följer rådande användningssyften, materialegenskaper och tillverkningsmetoder. Tillverkaren TECNOLUMEN tillverkar armaturen efter ritningen och äktheten kan verifieras med fortlöpande numrering och TECNOLUMEN/BAUHAUS-stämpel. TECNOLUMEN - företaget med stort hjärta Företaget TECNOLUMEN grundar sig helt och hållet på Bauhaus-stilen: Wagenfeld-bordslampan var företagets första produkt 1979. Vid sidan av Wilhelm Wagenfeld's modeller integrerar företaget TECNOLUMEN också andra Bauhaus-designklassiker i sortimentet - från Marianne Brandt till utkast av andra designers såsom Walter Schnepel. Art Deco och De Stijl-utformning formar också tillverkarens sortiment.
 • Markslöjd - KIRKENES taklampa - Vit

  Markslöjd - KIRKENES taklampa - Vit
  Justerbar hisslampa av metall. KIRKENES är en klassisk taklampa med detaljer i krom och justerbar höjd. Sladdlängd, justerbar 0.8-1.9 m Takplugg ingår ej p.g.a. nya EU-regler. Den finns att köpa separat och heter ROOF EARTH takplugg. Hängs upp med ta

Fler höj- och sänkbara taklampor

Den traditionella höj- och sänkbara hisslampan har funktionaliteten i sin sladd men det finns även andra metoder. En del lampors hissanordning består av en tyngd och två trissor för att kunna reglera höjden på lampan.

 • Lindby - Simeon Taklampa White/Brass Lindby

  Lindby - Simeon Taklampa White/Brass Lindby
  Design Lindby Simeon Taklampa Matt Brass har en helt igenom klassisk estetik med sina fyra ljusa glasskärmar och den eleganta metallramen. Ljuset faller direkt nedåt och undviker därmed att träffa ögat direkt. Å andra sidan kommer särskilt matbordet eller vardagsrummet att se bra ut under skenet av en Simeon. Designen är superflexibel eftersom den smarta hissmekanismen gör det möjligt att justera lampan upp till 180 centimeter. På så sätt kan uttrycket enkelt ändras från den tydliga och höga belysningen till det nära mysiga ljuset. På så sätt ger Simo glädje både till de tidiga morgontimmarna under de mörka vintermånaderna och till de sena sommarkvällarna. Se Simeon i en vacker alternativ färg här.
 • Belid T1214 Primus II taklampa 43cm vit-krom med hiss

  Belid T1214 Primus II taklampa 43cm vit-krom med hiss
  Produktbeskrivning Primus II taklampa med hissfunktion är en av Belids mest populära kökspendlar. Designen går tilbaka till mitten av 80-talet, men genom tiden och de olika trender som passerat har&hellip:
 • Serien Lighting - One Eighty Adjustable Taklampa S Brushed Aluminium

  Serien Lighting - One Eighty Adjustable Taklampa S Brushed Aluminium
  Design Yaacov Kaufman för Serien Lighting One Eighty Adjustable Taklampa S Brushed Aluminium är ett exempel på tyska Serien Lightings expertis när det gäller att förena praktisk minimalism och elegant kreativitet. Detta mästerverk av en design har fått flera utmärkelser, bland annat Red Dot Design Award 2010, och nominerades till det tyska folkrepublikens designpris 2011. Lamphuvudet och lampskärmen, som är exakt och symmetriskt placerade, är sammanlänkade med en pendel med sladd. Den svarta färgen på dessa två komponenter bryts optiskt av två förnicklade stålringar i varje ände, som ger One Eighty dess eleganta utseende. En bekväm höjdjustering av upphängningen mellan min. 80 cm och max. 190 cm är möjlig tack vare kabelhissen i baldakinen. Taklampan är lämplig för takhöjder upp till 3,3 m. En extern dimmer gör det möjligt att reglera ljusstyrkan. One Eighty Adjustable Taklampa finns i två storlekar och tre vackra färger. Se dem här
 • Lodes - Cima Taklampa/Golvlampa Matt Black/Yellow

  Lodes - Cima Taklampa/Golvlampa Matt Black/Yellow
  Design Marco Dessi för Studio Italia Cima häng- och golvlampa Matt Black/Yellow har en verkligt unik och kreativ design som, precis som namnet, är inspirerad av hissmekanismen på en båt, som på italienska kallas Cima. Med det vertikala repet spänt mellan golv och tak kan lampan fästas fritt på vilken punkt som helst däremellan, varifrån lamphuvudet också kan luta upp och ner. Den smarta motvikten gör det enkelt att hantera eventuellt överflödigt rep, så rum av alla höjder kan dra nytta av en Cima. Lamphuvudets enkla cylindriska form och andra mörka element i lampan kompletterar det färgade repet, som finns i tre olika färger. Den supermoderna och flexibla Cima ger alltså en hög grad av kontroll över belysningen i rummet och ger med sin unika nautiska estetik ett slående intryck i alla rum. Se lampan i flera läckra nyanser här.
 • The Pendant Svart Wegner Hissa Taklampa - Pandul

  The Pendant Svart Wegner Hissa Taklampa - Pandul
  The Pendant Svart Wegner Hissa Taklampa - Pandul, Svart
 • Belid T1214 Primus II taklampa 43cm mässingsfärgad-vit med hiss

  Belid T1214 Primus II taklampa 43cm mässingsfärgad-vit med hiss
  Produktbeskrivning Primus II taklampa med hissfunktion är en av Belids mest populära kökspendlar. Designen går tilbaka till mitten av 80-talet, men genom tiden och de olika trender som passerat har&hellip:
 • Steinhauer Grå hänglampa Bikkel XXL i industriell design

  Steinhauer Grå hänglampa Bikkel XXL i industriell design
  Imponerande hänglampa Bikkel XXL med stor lampskärm i gråttFans av industriell design kommer att älska hänglampan Bikkel XXL, eftersom den kommer med ett imponerande yttre. Den övertygar med en stor, halvcirkelformad skärm i grått, en imponerande upphängning med kedjehiss och en satinskärm. Diffusorn fästs på skärmen med tre klämmor och skapar en stor men bländfri belysning. I princip kan hänglampan Bikkel XXL användas i alla rum. Den kommer till sin rätt som belysningselement över matbordet, i entrén eller som en exklusiv armatur över bänkytan i köket. Tack vare sin råa karaktär kan den användas som ett riktat blickfång som sätter stilen i rummet.