Färgåtergivningsindex (RA-index)

Har du köpt nya kläder eller en möbel som i affären såg ut att vara i en viss färgton men hemma hos dig ser den ut att vara i en annan färg? Olika ljuskällor (lampor) har olika färgåtergivning och detta brukar mätas på en skala från 0 till 100 där 100 är hur något uppfattas i perfekt dagsljus. Indexet kallas för färgåtergivningsindex eller RA-index (CRI på engelska).

Ett tydligt exempel på när problem uppstår är om du ska sortera strumpor och har både svarta och mörkblåa strumpor men kan inte se skillnad på de. Lampan har då helt enkelt för dåligt RA-index och går du ut i dagsljus kommer du direkt se skillnaden. Du har alltså inte börjat se dåligt utan kan enkelt fixa strumpsorteringen bara då har rätt belysning.

RA-index under 70 påverkar färguppfattningen

Om RA-index ligger under 70 kommer det påverka hur vi uppfattar färgen. Det finns flera ljuskällor som har lägre index och dit hör till exempel fluorescerande lysrör, högtryckslampor och lampor med natriumånga i lågt tryck.

Mellan 70 och 90 är det helt okej färgåtergivning. Det uppfyller de flesta armaturer som standard LED, lysrör, metallhalogen och natriumånga under högt tryck.

färgåtergivningsindex exempel, cri 95 vs 65

För att nå upp till 90-100 måste man använda sig av högeffektiva LED-lampor eller glödlampor.

När behövs ett högt färgåtergivningsindex?

Beroende på vilken miljö som belysning sitter i och vad den ska användas till har RA-värdet betydelse. Det är till exempel onödigt att eftersträva höga CRI-värden för utomhusbelysning.

Om belysningen sitter i miljöer där man behöver hög precision som i industrier eller i en butiksmiljö så ska man försöka nå över 80 i färgåtergivningsindex. Inredning av butiker och museum ska ha minst 80, gärna 90. I din bostad kan det gott och väl räcka med över 70, men i garderoben eller vid en kontorsplats i hemmet kanske du vill ha högre än så.