Lampkultur » Bordslampor

Märken på bordslampor:

Catellani & Smith bordslampor

 • Light Stick - Bordslampa

  Bordslampan Light Stick är formgiven av italienska Catellani & Smiths grundare Enzo Catellani. Light Stick sprider ett brett ljus, trots sin ytterst smala kropp och är tillverkad av nickelpläterad koppar med små LED-lampor på. Basen är gjord i bränd metall. Kommer med en blå kabel med integrerad dimmer. När Catellani designade lampan var hans mål att skapa något minimalistiskt och enkelt för att istället lägga allt fokus på ljuset. Just ljuset är återkommande för Catellanis design men tidigare har lamporna han designat varit spektakulära. Light Stick är näst intill osynlig och utmärker sig istället genom att inte synas. Placera den på en byrå i hallen eller på arbetsbordet. Light Stick finns även som golvlampa samt vägglampa och flera lampor inom samma serie kan med fördel kombineras.
 • Wa Wa - Bordslampa

  Wa Wa är en populär lampa i minimalistisk design från Catellani & Smith, smakfullt formgiven av Enzo Catellani. Kommer här som bordslampa. Wa Wa introducerades vid Frankfurt Trade Fair där lampan även fick sitt namn. Enzo Catellani såg en dam peka på lampan medan hon sa Wa Wa upprepade gånger. Han gick fram till henne och frågade nyfiket vad hon menade. Hon berättade att wa betyder perfekt på japanska varpå lampan fick sitt namn. Wa Wa består av en stilren, tunn metallstruktur i nickel och har flexibla armar i nickelpläterad koppar. Små runda glaslinser döljer LED-ljuskällan vilket ger en effektfull ljusspridning i rummet. Glaslinserna är avtagbara och kan således bytas ut vid behov. Belysningen kan justeras med den integrerade golvdimmern. Kommer med svart strömkabel. Wa Wa är tillverkad för hand i Italien, strax utanför Bergamo vid floden Serio.
 • Uau - Bordslampa

  Uau är en bordslampa i minimalistisk design från Catellani & Smith, smakfullt formgiven av Enzo Catellani i samma serie som populära Wa Wa. Uau är byggd av en nätt, böjd metallstruktur i nickelpläterad koppar och stål. En liten rund glaslins längst ut på armen döljer LED-ljuskällan och ger en effektfull ljusspridning i rummet. Glaslinsen är avtagbar och kan således bytas ut vid behov. Belysningen kan justeras med en integrerad dimmer. Kommer med blå strömkabel. Bordslampan Uau är tillverkad för hand i Italien, strax utanför Bergamo vid floden Serio.Serien Wa Wa introducerades vid Frankfurt Trade Fair där den även fick sitt namn. Enzo Catellani såg en dam peka på lampan medan hon sa Wa Wa upprepade gånger. Han gick fram till henne och frågade nyfiket vad hon menade. Hon berättade att wa betyder perfekt på japanska varpå lampan fick sitt namn.
 • Luce dOro - Bordslampa

  Luci d’Oro är en kollektion lampor från Catellani & Smith och kommer här som bordslampa. Luci d’Oro är skapad av Enzo Catellani med inspiration från solen och eldens värme och färgskala och presenterades år 2000 i Tribeca, New York. Bordslampan står på en fot i vaxat smidesjärn med en flexibel metallkropp, i toppen sitter en cirkulär platta belagd med blanka blad av guld, silver eller koppar. Armen som håller ljuskällan är riktad mot plattan och metallen reflekterar ljuset. Designen är tänkt att återskapa ljuset från solen och eldens gyllene sken som Catellani hade i tanken när han formgav kollektionen.
 • Sweet Light - Bordslampa

  Lampkollektionen Fil de Fer är bland den mest ikoniska designen från Catellani & Smith, formgiven av Enzo Catellani själv för över 20 år sedan. Fil de Fer skapades först i en limiterad upplaga och började år 2002 produceras för en större marknad där lampan genast blev en succé. År 2006 skapades fyra specialtillverkade exemplar med hela två meter i diameter för prestigefulla Victoria & Albert Museum i London där fyra stycken hänger i restaurangen. Sweet Light är den mindre modellen av Fil de Fer.Sweet Light tillverkas genom ett gediget hantverk, flertalet aluminiumtrådar vävs samman för hand till en sfär. LED-ljuskällan ger ett stämningsfullt tindrande sken i rummet. Ljusstyrkan kan även dimmas för att skapa den rätta stämningen. Bordslampan Sweet Light finns i silver, mässing och naturlig aluminium. Sweet Light blir lika mycket en konstinstallation som lampa och passar i såväl klassiska som moderna miljöer. Finns även som bordslampa och takkrona med flera olika antal lampor. Exklusivt tillverkad för hand i Italien, precis vid floden Serio i trakterna kring Bergamo.
 • PostKrisi 40 - Bordslampa

  PostKrisi 40 är en bordslampa som Catellani & Smiths grundare Enzo Catellani formgav år 2004. Lampan har ett stativ i nickel med en halvt sfärisk skärm tillverkad i glasfiber. Formgivaren Catellani fascinerades särskilt av glasfiberns styrka och de skuggor och ljusbildningar som skapas i rummet när lampan tänds. De råa kanterna på skärmen ger struktur och skapar vackra skuggformer på väggen den lyser mot. Lampan och skuggorna blir som ett konstverk i sig men lampan kan också användas för att samtidigt belysa en detalj eller tavla på väggen.PostKrisi är en samling lampor som öppnar ett nytt kapitel i Catellanis produktion. För första gången införde han färg till sitt sortiment, handmålade med rena primära färger ger de ytterligare en sida till lamporna. Formen som alltid varit ett viktigt inslag i Catellanis design som fängslar ljuset och skapar skuggor förstärks här med skärmar tillverkade i glasfiber med råa, fransiga kanter vilket ger ytterligare liv till skuggspelet som förvandlas till teckningar av ljus. I serien finns även golv-, tak- och bordslampor.